Egészségi kockázatok karácsonykor

Balzsam a szívnek, vagy stressz a léleknek? Különböző tanulmányok és kérdőívek foglalkoznak a kérdéssel, hogyan hat a karácsonyi időszak az egészségünkre. Az egyik ember számára a karácsony körüli hetek az év legszebb időszaka. Mások alig várják, hogy vége legyen az egész rumlinak. Egy biztos, senkit nem hagy hidegen az év legnagyobb ünnepe. A tudomány is foglalkozik a kérdéssel, hogyan hat az érzelmekkel teli karácsonyi időszak a testre és a lélekre. Az eredmények egy része várható volt, más részük meglepetést okoz. Végül is azonban mindig az egyéntől függ, mennyire lesznek egészségesek vagy egészségtelenek a karácsonyt megelőző és követő napjai.

Szenteste előtt kevesebb szívinfarktus

A karácsonyi időszakban ritkábban lép fel szívinfarktus, mint feltételezték. Más ünnepekhez, például a saját születésnaphoz, főleg a férfiak körében, jelentősen nagyobb infarktusarány kötődik. Ezzel szemben, advent idején, minél közelebb van a karácsony, annál inkább csökken. Erre a meglepő eredményre jutott Jochen Senges, a heidelbergi egyetem kutatója. Elemzése a MITRA-plus nyilvántartáson, Európa legnagyobb szívinfarktus nyilvántartásán alapul.

Ha a szívinfarktus átlagos gyakoriságát 100 százaléknak tekintjük, december 20-22. között ez az érték csak 99%, és december 23-án további 10%-kal csökken. A nap- és évszakos ingadozásokra döntően a stresszel összefüggő vegetatív idegrendszeri változások hatnak. „Már csak ezért is vártuk, hogy karácsonykor – a születésnapokhoz hasonlóan – növekszik a szívinfarktusok száma”, mondta Senges. „De egyáltalán nem ez a helyzet. Úgy tűnik, a karácsony igen érdekes kivétel a szabály alól.”

Advent idején kevesebb öngyilkosság

Bajorországban a karácsony előtti heteket hagyományosan „nyugalmi időszaknak”, azaz csendes, elgondolkodó időszaknak nevezik. Az elmélyülésből azonban napjainkra már nem sok maradt. Az advent gyakran hektikus és feladatokkal túlzsúfolt. És ez nyilvánvalóan jó így, állapítja meg egy svájci kutatás: A karácsony előtti kötelességek és társadalmi tevékenységek sok embert átsegítenek a krízisen. Ebben az időszakban az átlagosnál alacsonyabb az öngyilkosságok száma. Vladeta Ajdacic-Gross, a zürichi egyetemi pszichiátriai klinika munkatársa megállapította, hogy Svájcban az advent kezdetétől az év végéig folyamatosan csökken az öngyilkosságok száma. A pszichológusnő és kollégái a Svájci Államszövetség több mint 30 évnyi halálozási statisztikáit elemezték. Bár az új évben gyorsan növekszik az – elsősorban férfi – öngyilkosjelöltek száma, a megelőző élmények az adventi időszakban és az ünnepnapokon éreztetik a hatásukat. „Sok öngyilkosság, melyre decemberben a megnövekedett társadalmi kapcsolatok miatt nem került sor, már január elseje után sem következik be”, mondja Vladeta Ajdacic-Gross.

A karácsonyi stressz a nőket keményebben érinti

Egy angol közvélemény-kutatás fényt derített rá, hogy leginkább a háziasszonyok azok, akik ezt az időszakot stresszként élik meg. Ennek oka az a 288(!) óra munka, melyet saját bevallásuk szerint az ünnep előkészítésére fordítanak. A legtöbb időre az ajándékok, élelmiszerek és italok beszerzéséhez van szükség. A családanyák négy órát töltenek el az ajándékok csomagolásával, három órára van szükségük a lakás feldíszítésére, és 8 órára a karácsonyi lakoma elkészítésére. Mégis, a megkérdezettek 70%-a azt mondja, a végén megéri a fáradtságot.

 

Karácsonykor hullanak a kalóriabombák

370 grammal több a csípőn – így hangzik a karácsony és újév közti kulináris élvezetek átlagos összegzése. Nem csoda, hiszen egy klasszikus karácsonyi menü – például libasült, párolt káposztával és gombóccal, hozzá egy pohár vörösbor, plusz leves és desszert – akár 1500-2000 kalóriát is jelenthet. És ehhez jönnek még az aprósütemények, a beigli, forralt bor … Ez ellen csak két módszer segít: vagy kevésbé hagyományos, de „karcsúbb” menüt tervezünk – például ponty helyett pisztrángot, vagy liba helyett pulykát – és részben lemondunk az édességekről, vagy az új esztendőt következetes FDH (Edd a felét) fogyókúrával kell kezdeni, hogy mielőbb megszabaduljunk a felszedett kilóktól.

Családi viszály lóg a levegőben

A családi vita a karácsonyfa alatt a moziban igen vicces lehet, az életben viszont minden harmadik ember fél attól, hogy szent este nagy családi veszekedés tör ki. Ezt derítette ki a Qualimedic egészségportál körkérdése. A félelem, hogy a békés estéből hirtelen nagyon viharos lesz, nem alaptalan. A családi tanácsadó irodákat az ünnepek után elárasztják a válni akaró vagy pszichésen sérült családtagok.

Hogy miért pont karácsonykor történik ez a nagy érzelmi robbanás, annak a túl nagy elvárások és a kimerült idegek keveréke az oka. Aztán amikor a fényűző karácsonyi menü nem ízlik, a drága ajándék nem tetszik, a drága kicsikék bőgve veszekszenek a csomagokon, először a családi idill képe foszlik szét, majd elönti az embert a méreg. Az érzékenyebb kedélyűek egészségére annyira kihat a szeretet és béke ünnepe, hogy a stresszhormonok és a vérnyomás az egeket verdesi.

(Forrás: Gesundheitsrisiken an Weihnachten, németből fordította: Harrach Orsolya)