Szívbetegség, szélütés: vezető halálozási okok a világban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendszeresen vizsgálja, hogy világszerte miben halnak meg az emberek. A fejlődő országokban vannak még olyan betegségek, amelyek az iparilag fejlett országokban ma már eltűntek, vagy gyógyszerrel gyógyíthatók. A gazdagabb országokban vezetnek az ún. civilizációs betegségek, mint amilyen a köszvény vagy a cukorbetegség.

A civilizációs betegségeket a zsírok, cukros ételek, a stressz és az egészségtelen életmód okozzák. Az alábbi lista összefoglalja a 2012-ben a világban meglévő tíz vezető halálokot.

1. Ischaemia, szívkoszorúér-betegség

Általában az érelmeszesedés következménye. Az ischaemiás szívbetegségnél csökken a vérkeringés, ami azt jelenti, hogy romlik a szív oxigénellátása. Ennek szívritmuszavar, szívelégtelenség, szívinfarktus és hirtelen szívhalál lehet a következménye. Világszerte 7,4 millió ember halt meg 2012-ben ischaemiás szívbetegség következtében.

2. Szélütés vagy stroke

2012-ben 6,7 millió ember életét követelte. Általában hirtelen és váratlanul jelentkezik, tehát nemcsak a leggyakoribb, de egyben a legveszélyesebb halálok. Tünetei: súlyos fejfájás, homályos látás, szédülés, hányinger, az arc, a karok vagy a lábak bénulása.

3. Krónikus obstruktív légúti betegség (COPD)

Szinte a dohányzás közvetlen „eredménye”, a negyedik halálok. A név ötvözi a két betegséget: krónikus hörghurut és tüdőtágulás. A COPD-nál fokozatosan szűkülnek a hörgők, végül a tüdő hiperinflációja áll be, ezáltal légzési nehézség jelentkezik. Az esetek 90 százalékát a dohányzás okozza. 3,1 millió ember halt meg a COPD-ben 2012-ben.

4. Légzőszervi betegségek

Az alsó légutak megbetegedéséhez tartoznak a legkülönbözőbb betegségek, például a megfázás, influenza, asztma, tüdőgyulladás, allergiák. Bár ezek a betegségek általában könnyen kezelhetők, mégis 3,1 millió ember halt meg 2012-ben ezek következményeiben. Különösen a fejlődő országokban gyakran nem elegendő mennyiségű a gyógyszer, így különösen a gyermekek és idősek, legyengült emberek halnak meg gyakran az egyszerű betegségben, noha egy injekció vagy néhány tabletta is elég lett volna. A nyugati országokban a tüdőgyulladás és az influenza nem ritkán halálosak az idősebbek számára, akiknek már legyengült az immunrendszerük.

5. Tüdőrák

A légcső- és a tüdőrák is főként a dohányzás eredménye. Míg a tüdőrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatnak számít, a légcsőrák ritkább. A rák mindkét formája nagyon agresszív, és ezért gyakran halálhoz vezet. 2012-ben 1,6 millió ember halt meg légcső- vagy tüdőrákban.

6. AIDS és HIV.

Az AIDS minden felvilágosítás ellenére továbbra is az első tíz leggyakoribb halálokok egyike. A HIV-vírus, amely kiváltja az immunhiányt, vagy szexuálisan, vagy szennyezett vérátömlesztéssel, vagy nem fertőtlenített orvosi eszközökkel vihető át. A HIV-fertőzöttek évtizedekig panaszmentesen élnek, ha azonban előtör, az előbb-utóbb halálhoz vezet. Az AIDS ugyan kezelhető, de még mindig nem gyógyítható. Évente 1,5 millió ember hal meg ebben a betegségben.

7. Hasmenés

A fejlődő országokban gyakori halálok. Különösen a gyerekek halnak meg egészségtelen ételek fogyasztása miatt, amit például szalmonella-mérgezés vált ki. A vérhas, kolera, tífusz és béltuberkulózis a legveszélyesebb hasmenéses betegség. Különösen rettegett a hasmenés a test kiszáradása miatt: a folyamatos folyadékveszteség következtében a test több vizet veszít, mint amennyit fel tud venni, és kiszárad. 2012-ben 1,5 millió ember halt meg világszerte hasmenés következtében, köztük sok gyerek.

8. Cukorbaj

A diabétesz anyagcsere-betegség, a glükóz kiválasztódását eredményezi a vizeletben. A diabetes mellitus esetében a vércukorszint megemelkedett, ami hosszú távon maradandó károsodást okoz a szervekben és az idegekben. A diabétesz késői szövődményei közé tartozik a szívinfarktus, az agyvérzés és a keringési problémák. Különösen a felnőttkori diabéteszek állapota javítható az életmód és a táplálkozás megváltoztatásával, mindazonáltal 1,5 millió ember halt meg 2012-ben cukorbetegségben.

9. Közlekedési balesetek

Az egyetlen halálok, amely nem betegség. A halálos közlekedési balesetek száma a hetvenes évekhez képest jelentősen csökkent. Ennek oka nemcsak biztonságosabb autók és utak, hanem a fokozott óvatosság a lakosság körében. Különösen a gyermekek veszélyeztetettek, ezért a szülőkkel kell gyakorolniuk, hogyan viselkedjenek helyesen a forgalomban. 2012 1,3 millió ember halt meg közlekedési balesetek következtében.

10. Hipertóniás szívbetegség

2012-ben 1,1 millió ember halt meg magas vérnyomásos szívbetegségben. A magas vérnyomásos szívbetegségnél a magas vérnyomás hosszú távú következményéről van szó. Aki éveken át magas vérnyomásban szenved, annak a szíve folyamatosan fokozott terhelésnek van kitéve, mivel nagyobb munkát végez. Ennek következtében a szívizom megvastagszik, és nem szállítja megfelelően a vért. Ez ahhoz vezet, hogy a szív gyenge lesz, és már nem tudja betölteni megfelelően szerepét (szívelégtelenség).

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Szívbetegség: tesztelje, mennyire egészséges a szíve!