Jóga: valóságos csodaszer

A jóga, a jógázás remek dolog, jótékonyan hat a testi-lelki egészségre – ez egyáltalán nem újdonság számomra, hiszen lassan 2 évtizede jógázom, és folyamatosan tapasztalom ezeket az előnyös hatásokat magamon és a csoportom tagjain. Azon viszont igencsak meglepődtem, hogy a jelek szerint a hivatalos orvoslás is kezdi felismerni és elismerni a jóga előnyeit.

E-mail postafiókomba a minap érkezett meg a Harvard Orvosi Egyetem egészségügyi kiadójának reklámlevele, amely már a címében is „a jóga csodálatos gyógyító erejéről” ír. Majd így folytatja: „(a jóga) javíthatja az Ön erejét, egyensúlyát, rugalmasságát és egészségét!'”

Kiderül még a Harvard leveléből, hogy a legújabb kutatások szerint a jóga hatékonyan javítja az emberek egészségét – tökéletes „orvosságot” jelent szinte mindenre: a szívbetegségtől kezdve, a magas vérnyomáson át, egészen az idegesség és a depresszió leküzdéséig.

Az amerikai orvosi szerkesztő kiemeli még a jógázás előnyeit a migrén, a csontritkulás, a sclerosis multiplex (SM), az irritábilis bél szindróma (IBS) és a fibromyalgia kezelésében, a stressz enyhítésében. Hivatkozik egy kutatásra, amelyből kiderült, hogy a jóga 69%-kal javította a vérerek rugalmasságát, és csökkentette az artériák elzáródásának kockázatát. Más vizsgálatok szerint pedig késleltette az Alzheimer-kór kialakulását és csökkentette az időskori emlékezetromlás mértékét.

Ha mindennek csak a fele volna igaz, már akkor is azt mondhatnám, hogy a jóga valóságos csodaszer mindenki számára. No persze ha én mondom, annak nem sok súlya van… De ha már a Harvard orvosai is hasonlóan vélekednek, akkor úgy gondolom: mérföldkőhöz érkeztünk a jóga megítélésében.

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/
(Forrás: Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport)