Miért sírunk?

A sírást különféle érzelmek válthatják ki: a bánaton kívül a harag, a félelem, a fájdalom, de az öröm miatt is sírhatunk. Néha azonban ok nélkül is sírunk, és ha ez gyakran fordul elő, depresszióra vagy gyógyszeres kezelés mellékhatására is gondolhatunk. Az okoktól függetlenül sírás után gyakori a fejfájás és a duzzadt szem. Mi segít az ilyen panaszok ellen?

A sírás az érzelmek kifejezése, amelyet általában – de nem mindig – könnyek kísérnek. A sírás gyakran a szomorúság jele, de összekapcsolható más érzelmekkel is. Ide tartozik például a harag, szorongás és fájdalom, de az öröm is.

Viselkedés vagy védekezés?

Hogy miért sírnak az emberek bizonyos helyzetekben, azt pontosan nem tudjuk. Általában két különféle feltételezés van ebben a kérdésben:

  • A sírás, mint a társadalmi viselkedés egyik formája, azaz kommunikáció és társadalmi interakció.
  • A sírás a testünk és pszichénk védekező reakciója, amelyen keresztül az érzelmek jobban feldolgozhatók.

A sírás, mint reflex

Az érzelmi hátterű sírtól elkülönítjük, ha könnyezünk, amikor valami belerepül a szemünkbe. Az ok ilyenkor egyértelmű: a könnyezés elősegíti az idegen test eltávolítását a szemből, és megvédik a szemet a kiszáradástól.

Miből állnak a könnycseppek?

A könnyek a könnymirigyek által termelt sós testfolyadék. A helyzettől függően a könnyek kémiai összetétele eltérhet: például az „érzelmi” könnyek szignifikánsan több hormont, például prolaktint tartalmaznak, mint azok a könnyek, amelyek a szemgolyó hidratálását szolgálják. Hasonlóképpen, az érzelmi sírás növeli a kálium és a mangán koncentrációját a könnyben.

Sírás után fejfájás

Aki sokáig sír, annak utána gyakran fáj a feje. Ennek az oka még nem tisztázott, de a fejfájást valószínűleg a fellépő feszültség és az erőfeszítés okozza. Ha lehetséges, próbáljon meg pihenni sírás után, például sétáljon. Végső esetben egy tabletta segíthet.

Duzzadt szemek sírás után

Az erős sírás másik gyakori következménye, hogy a szemek környéke megduzzad. Ez ellen segíthet:

  • Hűtse a szemeit két evőkanállal. Tegye a kanalakat néhány percre a mélyhűtőbe, majd kivéve tegye a szemhéjakra.
  • Kanál helyett használhat géllel töltött szemmaszkot is a hűtéshez. Tárolja a maszkot a hűtőben, így szükség esetén mindig kéznél van.
  • Hűtés mellett segít a fekete tea is. Egyszerűen mártson egy teafiltert langyos vízbe 30 másodpercre, nyomja ki, majd helyezze a szemére.

Sírás minden ok nélkül

Ha ok nélkül gyakrabban kell sírnia, ennek több oka is lehet. Gyakran sírhatnak a súlyos stressztől szenvedők, akik az erejük végén járnak. Ők minden különösebb ok nélkül sírni kezdenek. Ahhoz, hogy tehessen valamit a túlterhelés ellen, el kell készítenie a közelgő feladatok listáját. Ezután próbálja meg elhalasztani a nem fontos feladatokat, ezzel megszabadul némi tehertől.

A túlzott igénybevétel mellett a sírás oka lehet bizonyos gyógyszerek szedése is. Ha rendszeresen szed gyógyszereket, akkor vessen egy pillantást a betegtájékoztatóra, hogy megnézze, találhatók-e ott olyan mellékhatások, amelyek „depressziós hangulatot” okozhatnak. Ez a helyzet például sok antibébi tablettánál is.

A gyakori, ok nélküli sírás lehet depresszió jele is. Ebben az esetben feltétlenül keresse fel orvosát, és beszélje meg a további teendőket.

Sírás alvás közben

Alvás közben az elmúlt nap információit és érzelmeit dolgozzuk fel. Ezért nem olyan ritka az érzelmileg stresszes helyzetekben – például válás vagy egy szeretett személy halála után –, hogy sírunk alvás közben. Ha reggel könnyek között ébredünk, az egy kicsit félelmetes, de nem veszélyes.

Ha alvás közben gyakrabban sír, meg kell próbálnia tisztázni a kiváltó okot, és ezáltal csökkenteni a stresszt. Mindaddig, amíg nem zárja le magában ezt az eseményt, újra és újra megtörténhet, hogy alvás közben előjönnek a könnyei. A múltbeli stresszes események mellett az alvás alatti sírást a jövőbeli várható terhelés is okozhatja. Gondolja át, miért fél az eseménytől, és kérdezze meg magától, hogy ez valóban indokolt-e.

Hasznos vagy nem?

Az, hogy a sírás pozitív hatással van-e a mentális egészségünkre, mindig az adott esettől függ. Általában a „nyugtató” sírás segít jobban megbirkózni az elbúcsúzással. Ez a gyász normális része, ezért nem szabad elnyomni.

A sírás azonban nem mindig vezet a mentális állapot javulásához. Különösen a kétségbeesett, önkéntelenül feltörő zokogás lehet negatív hatással a mentális egészségünkre.

Az, hogy a sírás hasznos-e, az érintett személy személyiségétől és a jelenlévő emberek támogatásától is függ. Pozitív lehet például a sírás, ha az érintett személy nincs egyedül. A vigasztaláskor vigyázni kell arra, hogy a másik személy meghallgassa a sírót anélkül, hogy kényszerítené őt a sírás abbahagyására.

Különbségek a férfiak és a nők között

A férfiak általában ritkábban sírnak, mint a nők. Egy tanulmány szerint a férfiak évente átlagosan 17-szer, a nők 64-szer sírnak. A férfiak és a nők sírásának okai is különbözőek: a nők sírnak veszteségek esetén és konfliktushelyzetekben, a férfiak viszont elváláskor vagy empátiából sírnak.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha rdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A könnyek hatalma