A gyömbérolaj jótékony hatásai

A gyömbért nálunk is egyre többen használják, az ital és a tea után most már a gyömbérolaj iránt is nagy az érdeklődés. A gyömbérnek vitathatatlanul sok jó hatása van: serkenti az anyagcserét és a vérkeringést, pozitívan hat a reumára és ízületi gyulladásra, antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert, gyomorrontás, rosszullét esetén is jó házi szer.

Az illóolajokat (éterolajakat) általában lepárlással állítják elő, de házilag is készíthetünk gyömbérolajat. Ennek legegyszerűbb módja, ha a 10 dkg meghámozott gyömbért sajtreszelővel belereszelünk 2,6 dl olívaolajba, elkeverjük, és kis hőmérsékleten kb. két órán keresztül főzzük. A leszűrt olajat jól záródó üvegben kb. két hétig még hagyjuk érlelődni.

Megfázás esetén

A gyömbérolajat már megelőzésként is használhatjuk az egészségünk megóvására. 5 csepp olajat vízzel elkeverve tegyünk egy illatlámpába, és hagyjuk elpárologni. Ez segíthet, hogy megfázásban szenvedő emberektől ne kapjuk el a fertőzést.

Télen különösen hatásos, ha gyömbérolajos lábfürdőt veszünk. Cseppentsünk 5 cseppet a vízbe, és áztassuk a lábunkat. Serkenti a vérkeringést, ezáltal gyorsan felmelegít.

Feszültség oldására

A gyömbérolaj remekül használható masszírozáshoz. Az olaj serkenti a vérkeringést, ezzel csökkenti az izmokban lévő feszültséget.

A lábfürdő mellett a nyugtató fürdő is csodákat tesz. Cseppentsünk 5 csepp olajat egy kád vízbe, és élvezzük a jótékony fürdőt 15-20 percig. Különösen sportolás után van nagyon jó hatása.

Testápoláshoz

A gyömbérolaj nemcsak az egészséget támogatja, hanem kiváló szépségápoló is bőrre, hajra és ajakra. Ugyan nem segíti elő a hajnövekedést, de erősíti a hajhagymákat, és ezzel csökkenti a hajhullást.

Vérkeringést serkentő, illetve gyulladáscsökkentő hatása a ráncok, sőt a pattanások ellen is pozitív hatással lehet.

(Németből fordította: H. Orsi)

Ha szívesen olvasna még a gyömbérről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Gyógyuljunk gyömbérrel!