Helyes étrend a cukorbetegség megelőzésére

„Ne egyél túl sok cukrot, mert cukorbeteg leszel!” Bizonyára sokan hallották már ezt a mondatot. Érdekes, hogy a legtöbb édesszájú ember mégsem jut a cukorbetegek sanyarú sorsára, azok viszont, akik egy csapott kiskanálnyi cukrot tesznek a teájukba, küzdhetnek a diabétesszel (ez a cukorbetegség orvosi elnevezése). Lássuk, miként segíthet a helyes étrend.

A cukorbetegség (diabetes mellitus) krónikus betegség, amely esetén a szervezet nem képes feldolgozni a szőlőcukrot vagy a répacukrot, ennek következtében a cukor vérben mért koncentrációja a sokszorosára nő. Az 1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegségben a hasnyálmirigy kevés inzulint választ ki, emiatt a szövetek nem tudják hasznosítani a cukrot és „éhezni” kezdenek. A baj a teljes anyagcserét érinti, és a szervezet elkezdi lebontani a saját zsírtartalékait, hogy energiához jusson. A (többnyire fiatal) beteg sokat fogy, legyengül. A hiányzó inzulint pedig folyamatosan pótolni kell.

Sokkal több a 2-es típusú cukorbeteg

A cukorbetegek többségét, mintegy 85-90%-át a 2-es típusú (nem inzulinfüggő) cukorbetegség érinti. A baj oka az ún. inzulinrezisztencia, vagyis az inzulinnal szembeni szöveti érzéketlenség. A 2-es típusú cukorbetegség leginkább a túlsúlyos embereknél fordul elő. Az elhízás ugyanis az anyagcsere károsodásához és az inzulinnal szembeni csökkent sejtérzékenységhez vezet.

Az egészséges szervezetben az inzulin, miután a glükóz a belekből a véráramba kerül, szinte azonnal termelődni kezd. 2-es típusú cukorbetegség esetén viszont a hasnyálmirigy „lelassul”, a szükségesnél később és elégtelen mennyiségben termel inzulint. Ez a vércukor koncentrációjának növekedéséhez vezet, miközben a szervezet sejtjei továbbra sem kapnak elegendő energiát.

Helyes étrenddel szabályozhatjuk a vércukorszintet, elkerülhetjük a diabéteszt

A helyes étrend segít a vércukorszint szabályozásában és annak állandóan normális szinten tartásában. Ha például mindennap egy kiskanálnyi fahéjat tesz az ételébe, akkor a sejtjei érzékenyebbé válnak az inzulinra, és képesek lesznek a cukrot energiává alakítani. A fekete csokoládé ugyancsak támogatja az inzulinérzékenységet, és megelőzi a nem inzulinfüggő (2. típusú) cukorbetegség kialakulását is.

A hideg tengerekből származó halak, mint a lazac, a szardínia és a makréla, magas ómega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően pozitív hatással vannak az anyagcsere-folyamatokra.

Sok kvercetint (ez a P-vitamin egyik flavonoid összetevője) tartalmazó alma, paradicsom, hagyma, zöldségek és bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása mintegy 20%-kal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Napi 25-40 g rost elfogyasztása segít a glükózszint normális szinten tartásában és a vércukorszint-kiugrások elkerülésében.

Linolsav, almaecet és testmozgás

A fehérje, a B-vitaminok és a vas mellett a marhahús ezeken kívül sok linolsavat is tartalmaz, amely korrigálja a vércukor-anyagcserét. Egy-két evőkanálnyi almaecet étkezés előtt csökkentheti a vércukorszintet, amely étkezés után szükségszerűen megugrik.

Mindezen kívül természetesen a sport az, ami aktívan hozzájárul a glikogéntartalékok hasznosításában, így az ételekből származó cukor a megfelelő helyeken, nem pedig a csípőnél és a deréktájon raktározódik el.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Így csökkentheti a vércukorszintjét