Nem minden esetben szükséges kerülni a gluténtartalmú ételeket

Egészségügyi szakértők véleménye szerint a gluténmentes étrend enyhítheti a gluténérzékeny egyének emésztési zavarait, sőt egyesek úgy vélik, hogy a glutén mellőzése csökkentheti a fejfájást és a fáradékonyságot, illetve a hiperaktivitás és az autizmus tüneteit. Ugyanakkor egy új tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a glutén elhagyása sok gluténérzékeny ember számára egyáltalán nem szükséges.

Nem minden esetben szükséges kerülni a gluténtartalmú ételeketA bevezetőben említett új tanulmány eredményeire hivatkozva táplálkozási szakértők úgy vélik, hogy a gluténmentes diétát követőknek sem minden esetben szükséges kerülni a búza, az árpa és a rozs legfőbb komponensét.

„A gluténreakciók valóban számos egészségügyi problémát okozhatnak, de sokan átesnek a ló túloldalára, és minden emésztési zavar miatt a gluténtartalmú ételeket fogyasztását teszik felelőssé” – mondta Dr. Joseph Levy, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központ gasztroenterológiai részlegének igazgatója.

Az Annals of Internal Medicine című tudományos folyóirat legújabb számában megjelent tanulmányban olasz kutatók arról írnak, hogy Amerikában a glutén lett kikiáltva az első számú közellenségnek, és ez lehet az oka, hogy az amerikai fogyasztók 15-25 százaléka kifejezetten a gluténmentes ételeket keresi a boltok polcain. Becslések alapján csak az Egyesült Államokban 17 millió gluténérzékeny ember él.

A cöliákia, vagy gluténérzékenység valójában egy autoimmun betegség, amely a gluténtartalmú ételek fogyasztása során a vékonybél falát károsítja, és a károsodás következtében a vékonybél nem képes felszívni az ételekből a szükséges tápanyagokat.

Dr. Levy a vizsgálatok során megállapította, hogy sok ember anélkül kezdi el a gluténmentes diétát, hogy meggyőződne róla, hogy valóban szüksége van-e rá. Sok esetben a páciensek a placebo hatás miatt kezdik jobban érezni magukat. De mivel a gluténmentes étrend egyáltalán nem káros az egészségre, ezért ez nem is probléma, ha valaki anélkül mellőzi a glutént, hogy arra igazán szüksége lenne, összegezte Dr. Levy.