Étrendi ajánlás, hogy ne legyünk cukorbetegek

A cukorbetegek számára legelőnyösebb étkezési terv hasonló az egészségesek étrendjéhez. Az Amerikai Diabétesz Szövetség (ADA) a lakosság számára kidolgozott étrendi irányelveket követi, vagyis elsősorban a gyümölcs- és zöldségfélékre, teljes kiőrlésű gabonafélékre, hüvelyesekre (borsó és bab) és alacsony zsírtartalmú tejtermékekre alapozott étrendet javasolja.

Az amerikai Harvard Orvosi Egyetem (Harvard Medical School) Egészséges táplálkozás 2. típusú cukorbetegség esetén című összefoglalójából többek között kiderül, hogy természetesen továbbra is különös figyelmet kell fordítani a szénhidrátbevitelre. Jó tudni, hogy a zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék kalóriánként több tápanyagot tartalmaznak, mint a finomított szénhidrátok, és általában rostban is gazdagok. Fontos információ még, hogy a szervezet lassabban emészti meg a magas rosttartalmú ételeket – ami mérsékeltebb vércukorszint-emelkedést jelent.

Okosan válasszunk a szénhidrát tartalmú ételek közül

Az általánosan elfogadott felfogás szerint a legtöbb cukorbeteg számára az a legjobb, ha az étrendben a szénhidrátok a napi összes kalóriabevitel 45-55%-át teszik ki. Válasszuk ki okosan a megfelelő szénhidrátokat: ideális esetben zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből és gyümölcsökből.

Kerüljük az olyan erősen finomított szénhidrátokat, mint a fehér kenyér, a tésztafélék és a rizs, valamint az édességeket és a cukros üdítőitalokat. A finomított szénhidrátok fogyasztása többnyire hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz, és megemelheti a vér trigliceridszintjét.

Az oldható rostok előnyösebbek

A rostok kétféle formában fordulnak elő. Az oldhatatlan rostok a teljes kiőrlésű gabonafélékben találhatók, az oldható rostok pedig a babban, a szárított borsóban, a zabban és a gyümölcsökben vannak jelen. Úgy tudjuk, hogy különösen az oldható rostok csökkentik a vércukorszintet azáltal, hogy javítják az inzulinérzékenységet, ez viszont azt jelentheti, hogy a cukerbetegnek kevesebb gyógyszerre lesz szüksége.

Számos tanulmány arra is utal, hogy a sok rost fogyasztása csökkenti a szívbetegség kialakulásának esélyét, a cukorbetegeknek pedig mindent meg kell tenniük szívük védelmében, fokozott kardiológiai kockázatuk csökkentéséért.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Diétás italok, elhízás, cukorbetegség