Tanácsadóink

Vén Péter

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.
A kérdés

Tanár vagyok és az éves alkalmassági vizsgán mivel nem tudtam jól elolvasni a piros vonal alatti számokat szemüveget javasoltak. Van e valami alternatívája a szemüvegnek. Válaszát köszönöm Üdvözlettel Sarkadi Erzsébet Inárcs

A tanácsadó válasza

Közellátás-rövidlátás
Kedves Erzsébet, ne váltsa ki a szemüvegét, ha ki akarja próbálni a tréninget. Ez a legjobb időszak arra, hogy a szeme ne kényelmesedjen el a "mankóktól". Kezdje el azonnal a tréninget, nézze meg a fórumot, jöjjön el egy - egy tréningre, szóval, inditsa be magát a rögös úton, mert más esélye nincs arra, hogy gyógyuljon a szeme.( A szemüveg, az operáció, csak a tüneteket tünteti el, nem gyógyitja a dioptriákat).

A kérdés

Tisztelt Uram! 12 éves vagyok. Most -3.5-es szemüveget hordok, állandóan kell viselnem az orvos szerint. Legutóbb fél év alatt 0.75 dioptriát romlott a látásom. Reggeltől estig, folyamatosan hordom a szemüveget, már nem is "tudom" letenni. Mit tanácsol? Milyen gyakorlatokat ajánl? Segítségét előre is köszönöm: Tündi

A tanácsadó válasza

Rövidlátás
Először is gratulálok, hogy 12 éves létére ilyen komoly dolgokban önállóan kérdez, érvel, levelez. Meg kell értenie, ha most nyáron nem jön bele a tréningbe, tovább fog romlani a szeme és még inkább nem fogja tudni letenni a szemüvegét. Ne hordja reggeltől-estig. Most nyár van, nincs suli, nem kell a tábláról irni. Legyen valahol a keze ügyében, és kezdje el az életét nélküle. Ld. honlap. Keresse meg magának a személyére szabott leghatékonyabb gyakorlatokat, nézze át a forumot. Sajna senki sem fog maga helyett látást javitani. Az orvos nem ismeri e módszert, azért csak azt tudja tanácsolni legjobb tudása szerint, amit tud, amit tanitottak neki, amiben hisz. A szemüveg sosem gyógyit, csak tünetmentessé tesz!!!!!!!!!!!!!

A kérdés

Tisztelt Doktor úr!14 hónapos kislányom jobb szeménéll 1 hónapos korában micropthalmust és stíphylomát állapítotak meg. Emelett hányoznak idegsejtek is. Egy hónapja egy kontrollizsgálaton hegeket és gyulladást talltaka szemében. REtinoblasztomára yganakaodtak. Elküldtek Debrecenbe, ahol megvizsgálták, majd pár napja újból. A debrecenei orvosok szerint a retnoblasztoma nagy biztonsággal kizárható. Nagy valószínűséggel congenitális toxoplazmózls okozta a problémákat. Azt nem értem, hogy fertőződhetett meg, mert a várandósságom elején kmutatták, hogy én már átestema toxoplazmán és vannak antisejtjeim. Szoros kontrollt jaasoltak. Az a kérdésem, hogy átterjedhet-e ez a teljesen egészséges szemére. Fájhat-e neki? Elég sokat nyomkodja a rossz szemét. Lehet-e segíteni rajta akár egy kicsit is? És egyáltalán kelle-e valamit csinálni a gyulladássa a szemében?Válaszát előre is köszönöm.Egy nagyon aggódó anyuka

A tanácsadó válasza

Microthalamus-toxoplazmozis
Tisztelt Asszonyom, nem vagyok szemorvos, szemtréninggel foglalkozó természetgyógyász vagyok. Ezeket a kérdéseket minden kezelés alkalmával részletesen megválaszolják a szemdoktorok, ez természetes.
A magam nagyon kevés tapasztalata az, hogy evvel a betegséggel meg kell tanulni együtt élni, de segit rajta a látástréning. Öröklött betegségről van szó, az anya örökiti át a problémát, aki lehet , hogy csak hordozó , noha nála nem okozott problémát a toxoplazmozis. Nem nagyon terjed át a másik szemre, de a gyerek túl kicsi ahhoz, hogy pontosan megállapitsák az érintettség mértékét,-ill. ez most van feltárás alatt. Nem fáj ez a betegség, de ismét olyan kérdéseket feszegetek, amire a szemorvos válasza a mérvadó.

A kérdés

Üdvözlöm! A férjemnek nem régiben állapítottak meg kezdődő zárt zugú zöldhályogot. Van-e természetgyógyászati segítség? Köszönöm válaszát!

A tanácsadó válasza

Zöldhályog (glaucoma).
Igen, van. Ha beállították a nyomást-cseppekkel-ha nem, a tréning rengeteget segit. A szemeltakarás gyakorlat és az ingázás szokott "bejönni" a leghatékonyabban. Pd. egy fél órás takarás biztos, hogy normálisra hozza vissza a szemnyomást. De először csak ideiglenesen! A természetes tréning eredménye csak akkor lehet tartós, ha a z. hályog okait is kezelgetjük. Általában a minden napi hajtás okán keletkezett feszültségek jönnek ki a szemen. A muinkahelyi stresszre is gondolni kell .

A kérdés

Tisztelt Vén Árpád Úr! Balszememen jégárpa van már egyhónapja, a szemkenőcs(amit szemészorvos irt fel),ugy érzem nem változtat semmit.Foglalkozásom könyvtáros a papirporral naponta találkozom.Nem szeretném ha kismütétett kellene csinálni a szemészorvosnak.(5-évvel ezelőtt volt már ijen beavatkozában részem.Tisztelettel kérném a segitségét .Nagyon várom tanácsát.Tisztelettel:Pirike

A tanácsadó válasza

Jégárpa
Álláspontom szerint a jégárpa nem a szem betegsége, hanem inkább imunproblémát takarhat. Azt ajánlanám, ezen a portálon forduljon a többi tanult kollégához. A műtétet el lehet kerülni.