Tanácsadóink

Vén Péter

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

Milyen gyakorlatok az igazán hasznosak? 4 diptriás fiatal rövidlátó kérdezi.

A kérdés

Tisztelt Vén Péter Úr!27 éves nő vagyok, a bal szemem -3,75 dioptriás, a jobb szemem pedig -4 dioptriás. Három hete próbálkozom a Leo Angart-féle zsinórgyakorlattal, hogy a jobb szemem felzárkózzon a bal szememhez, csinálom a tenyerezést, napozom és az energiagyakorlatot is néha elvégzem.Kérdésem a következő lenne: Ön szerint van-e értelme a zsinórgyakorlatnak és az energiagyakorlatnak? (Azt olvastam, hogy azért fontos a gyengébbik szemet felzárkóztatni a kevésbé gyenge szemhez, mert egy idő után az agy kikapcsolhatja a gyengébbik szemből érkező információkat-ez igaz?) Valamint még annyit szeretnék kérdezni, hogy Ön mit tud javasolni, milyen gyakorlatokat csináljak (napi szinten), hogy a lehető leggyorsabban és tartósan javuljon a látásom.A szemüveget otthon nem hordom és a 4es helyett 2est viselek.Köszönettel: Kovács Tamara

A tanácsadó válasza

Kérem, lépjen rá a honalpra, és az ott lévő gyakorlatokat alkalmazza.
Minden olyan gyakorlat jó, ami a látási stresszt enyhiti. Tehát lengetés, tenyerezés, memória gyakorlatok, stb.
A L. A. féle gyakorlatok között sok olyan van, ami nem tartozik ezek közé, tehát nem is javasolnám.
Ezen kívül olvassa el itt a natúrszigeten lévő többi tanácsokat és a cikkeket is, ahonnan mélyebben megismeri a látástérning igazi oldalát.
Igy rájön arra is, h. nem kisebb dioptriás szemüveg a helyes út, hanem minden szemüveg végleges elhagyása.
Jó munkát !

szabadon kitalált ingafélék szükségessége

A kérdés

Kedves Péter!Én tettem fel az előző kérdést. Köszönöm, már jobban értem a memóriaingát :)Azt szeretném még kérdezni, hogy ágyon fekve (pihent állapotban, világos szobában) is lehet tenyerezni és látásteszten gyakorolni, vagy jobb inkább ülve?Illetve még lenne egy olyan kérdésem, hogy a szabadban hintaágyon fekve lehet "ingázni" (suhanva nézném az eget, de nem fixálnék közben semmire) ? Ha éppen süt a Nap, szabad ily módon nyitott szemmel ingázni (nem néznék bele a Napba) ?És lehet hintaágyon tenyerezni ill. fényfürdőt venni? Esetleg a látástesztet is? Arra gondoltam, hogy a hintaágy vízszintes mozgása talán még hatásosabbá teszi ezeket a gyakorlatokat. Elnézést, ha sokat kérdeztem, de nem szeretném rosszul csinálni. Köszönettel: Dóra

A tanácsadó válasza

A kreatív ötletek nagyon is szükségesek a látástréning gyakorlatok elvégzésénél. Igy könnyebb lesz a látás nevelése és a helyes nézési szokások bevitele a mindennapi életbe.
A kombinált gyakorlatok jobban hatnak, ez is jó ötlet.
Gratulálok!

a memória szerepe, a memória ingázása és a látás. Ingafélék a látástréningben

A kérdés

Kedves Péter! Egy olyan kérdésem lenne, hogy pontosan mi a memóriainga és hogy kell jól csinálni? Illetve a "kis inga" és a "nagy inga" fogalmak mit jelentenek? Én csak a "sima" ingázást ismerem. Köszönöm a választ előre is!

A tanácsadó válasza

Kedves Jelige!
A látástréning attól áll nyerőre, mert a jó nézési szokásokat alkalmazza, amitől oszlik az a feszültség/blokk, ami a dioptriákat és egyébb problémákat okozza a szemben. ( Persze csak akkor, ha tartósan levesszük a szemüveget).
Az egyik módszere a blokkok oldásának az ingázás félék. A szem állandóan mozog, és ez a mozgás minden látásproblémánál módosul. A szemészek evvel a mozgással nem foglalkoznak, ők csak a szakkádikus szemmozgást tanulják. Az éppen jól látó szem amolyan szépen, lassan, és egyenletesen- alig fél centimétereseke-t mozog passzívan. Mivel a rossz szem ilyen mozgása lassul , vagy akár meg is áll, hát ingázni kell a testtel a fejjel, ami beinditja ujra a szem mozgását is. Először ezt nagy ingával lehet inkább behozni, majd fokozatosan egyre kisebb ingákat is meg tudunk csinálni. Végül be- bejön az az úgy nevezett egyetemes ingázás is, ami azt jelenti, hogy minden álló tárgy mozogni látszik.
Ezt nehéz megmagyarázni, de lehet látni, ha felhivják rá a figyelmet. Próbáld ki egy jó szeművel. Hunyja be a szemét és gondoljon egy tárgyra-mondjuk , ami az asztalon van-. Az illető rá fog jönni, hogy annak képe a fejben olyan, mintha mozogna. Ha ezután nyitott szemmel nézi, akkor könnyebben beugorhat ugyanez. A gyerekek hamarabb rátalálnak erre a tüneményre. Persze ez csak illúzió-a látás sem más-, mert nem mozog ott semmi, csak olyan mint ha.....
Nem irtam egyszerű, könyű kis megfogható, egyszerű dolgot, az biztos, de most már talán elindulsz a haladók ösvényin... :) Csak sikerüljön.

Ha nem megy, sebaj, rengeteg más módszer van, ammelyek önállóan is elegendők a mentális stressz/bliokk akár teljes megnyugtatására, ami nem más, mint az újra tökéletes látás. Először pillanatokra, aztán egyre többet és minőségibbet. és végül..., akár.......

Van e általam vezetett látástréning Bp-en kívül ?

A kérdés

Tisztelt Vén Péter Úr!Érdeklődni szeretnék,hogy Debrecenben elérhető-e az Ön által vezetett szemtréning,vagy csak Budapesten?Válaszát megköszönöm. Tisztelettel Erika

A tanácsadó válasza

Sajnos Erika nincs. Budapesten a legközelebbi szemwellness szombatunk áprilisban lesz, úgy a vége felé. Ez minden alkalommal 10-16h ig tart.

A szülő el szeretné kerülni a szemüveget 14 éves leányánál. Mit tehet?

A kérdés

Kedves Péter!A 14 éves lányomat most szűrték ki egy iskolai szemvizsgálat alkalmával. Szemészeten még nem voltunk, szeretnénk elkerülni a szemüveg használatát! Kérem segítsen, mit csináljunk!Köszönettel: Kati

A tanácsadó válasza

Nagyon helyes, hogy az alternatíva jöjjön először. A szemüveg ráér, hiszen akár teljes mértékben elkerülhető.
Szerencsére a gyereknél nem öröklöttségről van szó, hanem az iskolai hajtás miatti erőltett nézésről, kialakuló rossz nézési szokásokról, ami mentális stresszt okoz a látásban, nem csak a szemen.
Minden tréning gyakorlat ezt az stesszt pihenteti. Mindegy, hogy melyiket választják.
Általában 2-3 dolgot lehet felváltva alkalmazni. (Tehát nem nézési gyakorlatokat adunk, hanem stresszoldóakat).
Az ingázást, a szemeltakarást, és a napoztatást szoktuk ajánlani. Minden nap kéne csinálgatni a gyereknek , ahogy a weboldalon le van irva.
Nagyon fontos, hogy minél előbb kezdje el alkalmazásukat a mindennapi életben. Tehát ingázhat a gyeker a fejével a táblára irt szövegen, a tévézés, sz.gépezés alatt, amikor eszébe jut.
A szemeltakarást is lehet ismételgetni akár 2-3x10 perceket naponta.
Az is jó, ha le lehunyja a szemét pár percekre,fél percekre - takarás nélkül- a számítógép, a tv előtt, vagy ha sok a tanulnivaló. Mondjuk óránként kétszer akár.
Hát igy kéne próbálgatni, előbbre jutni. A szemüvegre gondolni még nem kéne. Ha elakadnak, ott a forum, a rengeteg cikk, tudnivaló, ami alapján könnyen egyedül is tovább lehet jutni.
Jó munkát!