Tanácsadóink

Vén Péter

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

Most kezdi a szemtornát egy 40 éves érdeklődő....

A kérdés

Kedves Péter!Szeretném elkezdeni a szemtornát, hogy javítsak látásomon. Asztigmiám és rövidlátásom is van. Most 40 éves vagyok. Valószínűleg a szembetegségem egy születési rendellenesség (már ha van ilyen), mert már egész kis gyerekként kb.:6 évesen diagnosztizálták nálam. A kérdezőknek adott eddigi válaszaiból azt szűrtem le, hogy a szemtorna alatt nem tanácsosviselni a szemüveget, mert akkor a szemtorna nem hatásos. A munkához, vezetéshez szükségem van a szemüvegre, mert enélkül nem látok jól, de így viszont nem hatásos a szemtorna, ha jól értem.Mi a megoldás ilyen esetben? Mit szokott javasolni, illetve mi a tapasztalat más hogy oldja meg ezt a problémát?Várom válaszát.Köszönettel:Liza17

A tanácsadó válasza

Végül is nem irta meg, hogy mi a neve a szemproblémának.
Ha nem tudja megoldani, hogy végleg letegye a szemüveget, akkor ez olyan, mintha nem tudná letenni a mankót, h. járhasson újra nélküle. Igy az eredmények sokkal lassabban v. egyáltalán nem jönnek létre. Azt azért el lehet érni, hogy ne romoljon tovább.

Igen, minden szembetegség javitható, mert azok tudatra gyakorolt negatív hatását enyhíti a szemtorna. (A tudattal látunk).

Bármelyik gyakorlatsort -módszert- kiválaszthatja a rendszerből, és amelyik megy a legjobban , azt kéne gyakorolnia. Ha nem megy, akkor egy másikat kell kipróbálni.
Jól érti, egyetlen gyakorlat is-pd. szemeltakarás- képes tartósan megjavitani a látást, és ideális esetben végleg meg is gyógyítani.
Jó próbálkozást, és irja meg ide a fejlődése lépéseit, hogy segithessek. Ne torpanjon meg, ha visszalépést tapasztal, minden szelid módszer egy lépés hátra, két lépés előre.

Dobd el a szemüveget c. könyv. - az összes könyv formájában nálunk megjelent szemtorna könyv NEM a megfelelő...

A kérdés

Kedves Péter! Azt szeretném kérdezni, hogy a Ralph J. MacFadyen: Dobd el a szemüveged c. könyv tartalma mennyire helytálló? (1990-es 3. kiadás) Lehet végezni a benne levő gyakorlatokat, használnak?

A tanácsadó válasza

Nem azsszonyom, ez a könyv kimondottan csak kezdőknek való, sajnos inkább csak amolyan tájékoztató jellegű könyv.

Kérem, hogy a nálam feltüntetett oldalakat használja, vagy a mienket, a www.szemtorna.hu-t, ahol az EREDETI módszerrel foglalkoznak. Ezt persze úgy is mondom, tanácsolom, mint a téma szakértője.

A nálunk könyv formájában kiadott összes mű nem az eredeti anyagok alapján készült annyira, igy az én, 20 éve kiadott Szemüveg nélkül c. könyvem se.

Komoly eredményeket csak a látás edzésével, nem a szemmel lehet elérni és a szemüveg végleges levétele mellett lehetnek végleges és tartós eredmények.

Javul e az erős rövidlátás (-7D), ha nem vesszük le a szemüveget II ?

A kérdés

Kedves Péter!Köszönöm szépen a választ! Én írok újra, akinek -7 dioptriás szemüvege van. A gyakorlatokat szemüveg nélkül végezném, nagyon szeretnék szemüveg nélkül jól látni vagy legalább azt elérni, hogy kisebb dioptriájú szemüveg is elég legyen (egyelőre). De azt nem tudom, hogy cilinderes szemnél (illetve egyéb fénytörési hibánál) is lehet javítani a látáson szemtornával? Néhány ember azt mondta, hogy ilyen esetekben nem segít a szemtorna, de én mégis reménykedem.

A tanácsadó válasza

A válaszom nagyjából uggyanaz, mint az előző kérdésednél.
Mindegy , hogy milyen erős a szemüveg, van e cilinder rajta, vagy sem. A látástréning ezt a -7D -s stresszt is képes oldani, javítani, vagy meggyógyítani, akármennyi a cilinderes stressz is ugyanott. (A cilinder egy másik fajta stressz). Meg kell érteni, hogy a stressz erőssége 7 dioptriás, és nem a szem , ebben a felfogásba. Ahogy nyugtatgatod a 7 dioptriás stresszt a tudatodban a tréning gyakorlataival, mert a tudatban látsz rosszul , annyivan fogsz egyre jobban látni. Először csak pillanatokra, villanásnyira és sajnos utána ugyanolyan rosszul, majd egyre többet és tartósabb ideig jobban és jobban.
Ehhez kisebb dioptriájú szemüveget nem szebad alkalmazni, mert akkor hiába vesződsz. Vedd le a szemüveget egyre többet és egyre hosszabb időket, ami alapja a látástréning hatékonyságának.

A szakemberek persze hogy azt mondják, hogy a látástréning-szemtorna nem gyógyít, mert az az ortodox felfogásuk/ ezt tanulták, hogy ez öröklött betegség, és nem javítható. Ha ezen nem sikerül túl jutni, akkor sajna szemüveges maradsz, de... ld. előző válaszom.....
Hát akkor gyia, ess neki, ne hagyd magad! :) Jó munkát.

vannak e általam irt könyvek a látástréningről

A kérdés

Tisztelt Vén Péter!Érdeklődni szeretnék hogy megjelent-e könyve a szemtréningel kapcsolatban, és ha igen akkor hol kapható.Én is nagyon szeretném letenni a szemüvegem, mert egyszerűen nem tudom megszokni, csak olvasáshoz kell, azt hiszem 2,5-ös.Köszönöm válaszát!Hoffmann Ágnes

A tanácsadó válasza

Tisztelt Ágnes,
Egy könyvem van, húsz éves, de már a kiadás pillanatában másképp láttam a dolgokat.
Vannak új jegyzeteim, eredeti fordításaim, amiket a honlapon és itt a natúrszigeten is kint vannak, vagy lassan-lassan megjelennek. A legjobb azonban , ha a weboldallal kezdi....

Javul e az erős rövidlátás (-7D), ha nem vesszük le a szemüveget I ?

A kérdés

Kedves Péter!Sajnos elég rossz a szemem, -7 dioptriás szemüvegem van, de ezzel sem látok teljesen jól (direkt nem szeretnék erősebbet). Azt szeretném kérdezni, hogy akkor is használ a szemtorna, ha cilinderes szemüvegem van? (2-es cilinder) 25 éves vagyok

A tanácsadó válasza

Sajnos nincsenek jó híreim Kedves 25 Éves !
A látás romlást mindig a rossz nézési szokások miatti stressz okozza, annak erőssége a dioptria. A stressz mértékét nem lehet szemüvegben csökkenteni, mert a szemüveg fókusza odaerőlteti véglegesen a fókuszt az új helyre, igy a szemgolyó nem tud relaxálni, stb.
Szemüvegben sokkal hosszabb idő eredményt elérni, vagy egyáltalán nem lehet.
Persze a szinten tartásra, vagy a szemüveg egyéb káros mellékhatásainak enyhítésére még íigy is hatékony a tréning.