Tanácsadóink

Vén Péter

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

általános kérdések

A kérdés

Bocsánat az ismételt zavarásért tisztelt Vén Péter!Azt olvastam, hogy a látástréninget is lehet rosszul végezni ezért kérdezném, hogy pl a tenyerezést, napozást, vizualizálást mily módon lehet elrontani?Ezenfelül a Snellen táblával, hogy lehet gyakorolni? Ki teszek a falra egy A4-es lapot és próbálom elképzelni a betűket és azok bevillannak -tehát ez képezi a táblával való gyakorlást?Ezenkívül a felhőkbe való nézést pár percen keresztül kéne végezni pislogás közepette, vagy csak nézzek a felhős égre? Válaszát nagyon köszönöm!

A tanácsadó válasza

A rendszer egyik módszere a vizualizálás. Lényege, hogy behunyt szemmel sem kell látni semmit, csak magától VAN ott valami. Be van csukva a szem, nyilván nincs igazi látás, tehát fontos, hogy csak elképzelés legyen. El kell engedni a betűket, a tájat, azt, amire épp gondol.
A Snellen táblával való gyakorlásnak is ez az alapja. Persze van ezer variáció a betűkkel való játékra, de a lényeg az, hogy nem látni, hanem elképzelni kell... Ilyenkor a betű olyan, mintha mozogna, és nincs alakja, mérete, széle, közepe, távolsága, csak úgy van.....(bármilyen furcsa is) Kérem, feltétlen vesse össze ezeket egy jól látóval, aki valami ilyesmiket fog mondani...
Jó munkát

Általános kérdések látástr.-gel kapcs.-ban...

A kérdés

Tisztelt Vén Péter!Néhány kérdés merült fel bennem a szemtréning gyakorlása során. Próbálkoztam az ingázással de valamiért nem érzem, hogy a szemem nyugodtabb lenne mint mielőtt elkezdtem volna a gyakorlatot, a tenyerezésnél működik s úgy érzem, hogy sikerül valamelyest ellazulnom. Ez miért lehet? A második kérdésem a napozással kapcsolatos, azt kérdezném, hogy mennyi ideig nézzünk a Napba csukott szemmel? 10-20 percet vagy 1 percet? Az lehet h anyámnak nyaralás után romlott a szeme miután szinte minden nap 1 héten keresztül napozott napszemüveg nélkül?Válaszát előre is köszönöm.

A tanácsadó válasza

Minden gyakorlatot lehet rosszul is csinálni...
-Ingázás akkor jó, ha lazít, hisz az egész rendszer minden módszere/gyakorlata a lazításért van...
Ingázásnál az a fontos, hogy a tudatalatt elkövetett merev nézés lazuljon.
Amerre döl a test, a törzs ingázásnál, ARRA MOZDUL el MAGÁTÓL A FEJ ÉS A SZEM IS. Igy az az érzése lesz az embernek, mintha a világ ingázna, MÉG PEDIG PONT ELLENKEZŐLEG, mint ahogy a test dől.
Amennyiben a szem lemarad az ellenkező oldalon, vagy a fej nem arra fordul, amerre mi dőlünk, vagy a világ egy irányba mozdul el a testtel, akkor A GYAKORLATOT MÉG NEM JÓL TESSZÜK, és meg kell tanulni a helyes ingázást.
NEM KELL NÉZNI SEMMIT !!!!!!!!!!!!!!!!!, TEHÁT A SUHANÓ TÁRGYAKAT SEM, HANEM ÁTÉREZNI A MOZGÁST, SIKLÁST. MINÉL KISEBB LESZ MAJD AZ INGA, ANNÁL JOBBAN LAZULUNK, ÉS ANNÁL ÉLESEBB LESZ A LÁTÁS.

-A napozást is addig kell csinálni behunyt szemmel, ameddig könnyű, kényelmes. Fokozatosan kell emelni a perceket. Napi többször is lehet npozni. Ha csak nyáron kezdjük el, ne csodálkozzunk, ha leégünk, kellemetlenül érezzük magunkat...
Ha már hozzászoktunk, vagy ha időben, febr. végén, márciusban kezdjük a szoktatást, akkor akármennyit eltölthetünk a napon júlisusra, augusztusra. Az intenzív napon dolgozgatva, nézelődve, nem fog ártani, és a direkt napozás is kellemes lesz akár napi többször 20-30 perc is.
(Persze, ha kerülhetjük, akkor ne dolgozzunk a nyári déli napon fedetlenül, mert életmódunk -sajnos- átállt már az épületek, plázák műfényeire, az ablak egészségtelen, szűrő hatásához, és nem lehet ajtóstul rohanni a házba. Ha tudjuk és látástréning okán erősítjük szemünket a napozással, nagyon hasznos, ha utána közvetlen szemeltkarást végzünk. Az volna az igazi, ha addig végeznénk a palmingot, mig az eltakart és lehunyt szemünk mögött igazi, mély feketeséget nem érzünk. Ezt a napozás után nehezebb, és eltarthat akár 30 percig is, vagy többet. Ha öt perceket szemeltakarunk ilyenkor, a látás így gyönyörű lesz ideiglenesen, a szemünk pihent, az arcunk fiatalabb. Egy-két hét, és fújtak a fényérzéskenységnek, a farkasvakságnak, és a komoly retinaproblémás, hályogos betegeknek olyan látás frissességben lesz részük, amilyet nem is gondolnának!!!
Azok a szemek, amelyek a szürkehályog műtét miatt nem tudnak már úgy "hozzájutni" az UV.-GYÓGYÍTÓ hatásához, mint amennyire szükség volna (IGEN, GYÓGYÍTÓ!!! JÓL OLVASSÁK, NEM NYOMDA HIBA), azok hozsannázni fogják a fokozatosan emelt napgyakorlatok gyógyító hatását, és keresik a komolyabb napozási gyakorlatokat, ahogy a honlapon is le van irva. ( Édesanyjának el fognak múlni teljesen a napozással kapcsolatos tünetei, és ha még el istakargatja a szemeit legalább 5-6x 5-10 perceket naponta, akkor gyorsabban, ha nem, akkor lassabban)
Itt is, mint minden másban, az ésszerűség fontos, a meggondolatlanság kerülendő.

látásjavitó csodaszemüvegek a látást NEM javitják

A kérdés

Tisztelt Vén Péter,valakitől azt hallottam, h vett egy "szemüveget", ami tiszta lyuk. (Talán szemtréner a neve.) És azt állítja, h rengeteget javított a látásán. A szemtréner használata eredményeképpen olyan szövegeket elolvas, amire azt mondják a szemorvosok, h az ő szemével ilyet nem tudhat.Én távollátó vagyok mindkét szememre, szemüveglencséimen cillinder is van (elnézést, ha nem helyesen írtam). De egyik szemem nagyon súyosan sérült, egy híres szemészprofesszor műtötte négyszer. Megújítani azonban nem tudta a professzor úr, a műtétek a szövődmények miatt voltak, de pl. ugyanúgy kettős látásom is van a kétszemes látásban, mint 31 évvel ezelőtt, amikor a balesetben ütés érte azt a szemem. Szemüveggel sem tudtak a kettős látáson javítani. Szóval az lenne a kérdésem, h ez a soklyukó szemtréner az én szemeim látását is javítaná-e? (Gondolom, külön-külön kellene edzenem vele a szememim a kettőslátás miatt.) De én már 42 éves vagyok, és távollátó is, és talán még romlani is fog a látásom a mostanihoz képest is, ha nem találok ki valamit. Sajnos én vidéki vagyok, biztos nagyon hasznos lenne, ha felkeresném Önt, de megfizetni ilyesmit, még az utiköltséget sem tudnám, picike ellátásomból. (Persze, sajnos a szemtréner sem olcsó, viszont, ha annyira jó, és itthon egyedül tudnék a szememért tenni vele!... A szemtréner árából kétszer sem tudnék a fővárosba utazni, és vissza!...)Válaszát előre is köszönömErzsi

A tanácsadó válasza

Sajnos, a szemüvegek, nem javitják a látást, igy a soklyukú sem. A látástréning viszont az Ön szemét nagyon is gyógyítaNá Érdemes lenne a weboldalon leirtakkal próbálkozni.

Ha ki akarja próbálni a "szemtrénert" semmiképp se adjon ki pénzt rá, vágjon ki kartonból egy ilyen szemügetet, és a szem előtti részét lyukasztgassa ki, és használja azt. Meglátja, hogy csak addig "használ", míg viseli.....

gyerek tréningje- folytatás

A kérdés

Kedves Péter! Korábban már írtam Önnek a kislányunkról! Azóta próbálom vele csinálni folyamatosan, de én akkor lennék nyugodt ha látná őt egy tréner és segítene nekem a folyamatos tréningben, mert magamtól úgy gondolom nem tudom megcsinálni. Én szívesen felviszem Önhöz, csak az a problémám hogy keszthelyen lakunk és folyamatosan nem tudnám felhordani, kérem segítsen nekem ebben, és adjon tanácsot mit tegyek, és hova vigyemesetleg itt a közelben. Ezen kívül lenne még egy kérdésem. Jelenleg rendszeresen használja a szemüveget, maximum napi 1 órát veszi le, mikor tréningezünk. ez jó? vagy teljesen hagyja el? És még egy: ha nagyon kevés a napfény, bioptron lámpázhatom miközben olvasok neki? Válaszát előre is köszönöm: darvasi Natália

A tanácsadó válasza

Kétszer van kint a levél , kérem az előzőt elolvasni...
Egyetlen új kérdés van ebben az utóbbiban, a fénykezelés.

Ha nincs nap, nyitott szemmel nézegessen a felhőkbe, lazán pislogva, idönként csukja be a szemet, ha még ez is erős, nézzen le onnan egy kicsit , majd ujra belepislogás a felhőkbe...,a borus homályos égbe,ami ilyenkor, télen ez sokkal jobban megy, mint nyáron.
A bioptron lámpa-ezt nem ismerem- és a nap kezeléseket azonban szigorúan csak lecsukott szemmel kell végezni.

gyerek kezelése - folytatás

A kérdés

Kedves Péter! Írtam Önnek a kislányomról és azóta csináljuk a tréninget, már amennyire magunktól tudjuk. De mindenképpen szeretném egy Látás trénerhez elvinni, csak az a problémám, hogy túl messze lakunk ahhoz hogy rendszeresen felhordjuk. Tudna esetleg nekem ajánlani Vkit Keszthely környékén? Vagy egyszer felvinném Önhöz és elmondaná a javaslatát? És még egy dolgot kérdeznék. A szemüveget teljesen el kellene hagynunk vagy csak mellőzzük néha? Válaszát előre is köszönöm: Darvasi Natália

A tanácsadó válasza

szerencsére inkáébb a módszert megtanulni érdemes, és saját magukban bizva, a gyerek látását otthon fejlesztgetni.

Ehhez, sajnos véglegesen el kellene felejteni a szemüveget. Én háromszor szoktam látni a gyerekeket, és ezen konzultációk alatt megtanitom a szülöknek -amolyan csoportos oktatás félében- az egész rendszert/módszert.
Nem ismerem az arra lakó trénereket, és ajánlataim reklámnak minősülnének ezen az oldalon. Kérem egyénileg jeletkezni e-mailben, hogy kitaláljunk valamit.