Tanácsadóink

Vén Péter

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

Lehet e szemüvegben látástréning eredményekről beszélni?

A kérdés

Kedves Péter! 20 éve vagyok szemüveges a dioptriám -3.75 és -2.5. Pici babám van férjem külföldön van tehát kell vezetnem mindennap. Olvastam hogy nem nagyon kellene szemüveget használni de ennél a dioptriánál vezetésnél babával ezt nem tudom megtenni. Így is sikeres lehet a szemtorna? Köszönettel Máténé

A tanácsadó válasza

A válaszom sajnos: NEM.
Mankóval is meg mankó nélkül nem tanulhat meg újra járni, így volna ez a szemüveggel is...
Először persze szoktassa az új helyzethez a látását, és képzelje azt, hogy a homály, az mind éles valamiképp. A képzeletével lásson tehát - bármilyen marhasságnak tűnik is-, ne a szemével. Tehát képzelje el, hogy az a homályos, amit épp néz, az nem zavaró, mert éles. Bizzon a fantáziájában, az a látás lényege! Ahogy a gyerekeknél is így van ez. Tőlük lessük el a tudnivalót, ők tudat alatt, de jól teszik a dolgukat látás ügybene. Őket nem zavarja, hogy egy kockával "igazi " várat épít, öt perc múlva, "igazi" autó lesz belőle a homokozóban, és délutánra meg "igazi" vonat, és míg az előzőnél a csík, amit húz az "autó" az lesz az országút, az utóbbinál meg a vonatsín, hát így kéne magának is játszani a homályos látásával, mert ez a látás valahogy, és nem az, amit kint látunk.
A szemüveg nem szükség, hanem szokás.
Rengeteget fog jelenteni Kedves Anyuka, ha lassan , de biztosan elfelejtgeti ezt a stresszt okozó, szemet/látást erősen rontó segédeszközét. Frissebb lesz, teherbíróbb, sokkal energikusabb, mert az egész testére kihat a szemüveg blokkoló hatása. Jó próbálgatást.

nystagmus gyerekeknél

A kérdés

Kedves Péter!Kisfiam veleszületett nisztagmussal él együtt. Idén nyáron múlt 6 éves, problémáját már fél éves kora óta szakorvossal kezeljük.A szemrezgés mellett mindenféle irányban képes a szeme "elmászni", és ez mindkét szemére igaz.Eleinte tapaszozással, majd szemüveggel korrigáltuk. Tavaly óta nem hord szemüveget, mert az orvos szerint nem lát tőle jobban. A mai, éves kontroll után ugyanerre a megállapításra jutott az orvos. Korrigációs műtétnek nincs értelme.Kérdéseim:- Van-e értelme szemtornának, és ha igen akkor hány éves kortól?- Más, alternatív kezelésről tud-e?- A nisztagmus agyi problémára vezethető vissza, s bár nem gyógyítható, érdemes-e kivizsgáltatni neurológián az eredetét?Köszönöm válaszait előre is.Üdvözlettel,Kontha Gábor

A tanácsadó válasza

Igen , érdemes, mindenképpen lesz valamilyen javulás. Akár nagyobb is.
Miután hivatalosan nem javitható a gyerek állapota, az eredőket sem érdemes piszlkálni. Hány dioptriás a gyerkőc szeme, amivel nem lát jobban, ill. mennyi a látása közelre, távolra?
Az ingázást lenne nagyon fontos megtanulni, és a szemeltakarást. Valamint a szabad levegő és a nap élvezetének teljes kihasználása egészen júniusig.
Eredemény pedig lesz, nyugodjon meg a Kedves Szülő. Ha nem mennek a dolgok a www.szemtorna.hu alapján, akkor mind az ingyenes, mind a személyes konzultációra bőven van lehetőség. Ld. honlap.
Jó próbálkozást!

szükséges e látásvizsgálat látástréning megkezdése előtt

A kérdés

Tisztelt Vén Péter! A rendelésén csinál szemvizsgálatot is, vagy előtte mindenképpen szükséges vizsgálat.Lányom 7 éves, most az iskolában szóltak, hogy néha kicsit hunyorog ( mondjuk eléggé hátul ül), nem ártana szemvizsgálat. Szemüveget nem szeretnénk neki, az ön tréningjével reméljük lehet segíteni, ha kicsit rövidlátó.Köszönöm Judit

A tanácsadó válasza

A szemorvosi protokoll/eljárási szabályzat szerint igen. Ez mondjuk annyival jobb, hogy szemorvosilag is tudjuk , hogy honnan indultunk el...
Ha forditva gondolkodunk, és megnézzük , hogy látástréning esetén eltűnnek e a tünetek és ha nem marad a probléma, akkor tényleg olyan enyhe volt a probléma, hogy még nem ütötte meg az orvosi mértéket, ez is elfogadható gondolkodás.
Nekem ilyen esetben nem szükséges "papír".
Megtanitgatom a gyereknek a látástréninget, vagy bármelyik jó szemtréner is megteszi ugyanezt, ami pár alkalmas tanácsadást jelent, és akkor az első szemüveg előtt, a legjobb eséllyel fog a gyerek újra, akár tök élesen látni mindenféle pótszer nélkül.

A tréning nem az enyém Kedves Judit, az egy szemorvos 100 évvel ezelőtti érdeme.
Csak igyekszem hűen követni mindazt, amit ő dolgozott ki és gyógyított meg módszerével ezreket mindenféle szemüveg nélkül.

mik az egészséges nézési szokások?

A kérdés

Tisztelt Vén Péter!Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelentenek pontosan a helyes nézési szokások TV-nézés és számítógépezés közben? Mit kell csinálni közben a szemünkkel? Az is segít, ha gyakran pislogunk?Köszönöm előre is!

A tanácsadó válasza

Az egészséges nézési szokások maguktól, ösztönösen működnek, mig fennáll az éles látás, mihelyt a szem stressz alá kerül, ezek a szokások, életfunkciók módosulnak, vagy akár meg is szünhetnek.
Ezért a látástréninggel meg lehet próbálni ezeket megközeliteni, és ideális esetben visszaállíthatjuk újra azokat annyira, hogy ujra a tudatalatti működés veszi át azokat...
A helyes nézési szokások csak akkor állnak vissza, ha a szem teljes nyugalmi állapotban van, és nem csinálunk vele semmit.
valamint az éles látáshoz éles memória és éles emlékezés is kell, de ezek is csak a teljes szem/látástraktus lazult áéllapotáéban jöhetnek létre. Ha a fenti háromból -memória, vizualizáéció , pihent állapot- bármelyik kettő fennáll, akkor a harmadik is megvan, tehát a látás éles.
Helyes nézési szokások gyakorlásának ezért minden olyan gyakorlat megfelel, ami ezt a hármat kiszolgálja.
( Bámulás, ráncolás, hunyorgás, fókuszálás megszüntetése, a laza pislogás, amemória és viuzualizációs gyakorlatok). Az volna az igazi,ha ezeket minél előbb alkalmazni tudnánk olyan területeken is, ahol meg van terhelve a szem. Suli, munkahely, nagy figyelmet igénylő munka, tv nézés, számítógép, stb.

rövidlátó fiatalembe gyötrelmei.... folyt....

A kérdés

Kedves Péter!Ígéretemhez híven ismét jelentkezek, mivel holnap két hete lesz mióta elkezdtem a tréninget, gondoltam ideje egy kisebb számvetést végeznem. Először is eredményekről: igen már vannak olyan változások amit egyértelműen tréning sikerének tudok be. A első ilyen a szemüveg elhagyása, ami az első hétben pokolian nehéz volt, főleg este és félhomályban. Aztán elkezdtek jönni a második héttől a pozitív hatások is, pl. a legfontosabb a szemüvegtől való egyre erőteljesebb függetlenedés. Ezt egész gyorsan kezdtem megtanulni, hogy amit hirtelen homályosan látok azt az agyam egészítse ki, így kedven szórakozóhelyemen egész éjjel tudtam úgy mulatni, hogy mindenkit megismertem magam körül és nem éreztem úgy mintha vakvezető kutya kéne. A másik pozitív volt ezen az estén, hogy már akkor észrevettem: szinte teljesen elmúlt görcsösségem és tök laza voltam és jókedvű egész éjjel, persze mindenki sápítozott, hogy jajj én tök vakon vagyok, meg hol a szemüvegem.... Én minderre csak nevetni tudtam mert ez volt bennem: minek az? A másik pozitívum, hogy szemfájásom is elmúlt és mindig csak akkor jött elő ha a szemüveg egy picit felkerült. Ez érdekes mert ezt eddig nem fogtam volna a szemüvegre. A másik két veszélyesebb pontot, a tévézést és a vezetést is megoldottam okosba, tévénél csak akkor kapom fel ha éjszakai jelenet van mert amúgy igyekszem hozzáképzelni. A vezetésnél pedig az orromon a szemüveg és felváltva le meg feltolom, de igyekszem ott is teljes figyelemmel összerakni a részleteket. Ez olyannyira jól sikerül, hogy meg is jegyezték, hogy újabban milyen kimérten és figyelmesen vezetek. Persze ezt a kis stiklit nem tudják, mert különben lebasznának, hogy vakon vezetek, pedig ez nem így van.A monitort is egyre messzebbről tudom olvasni, és vissza szoktatni pislogásra ami az elmúlt 12 évben már teljesen elmúlt nálam. Közben pedig még a körülöttem élők pesszimizmusával is küzdenem kell, ugyanis mindenki idiótának tart emiatt, meg azt mondják csak egy múló hóbort nálam úgyis felsülök ezek a "humbukkal" és visszakerül a szemüveg..... Én nem értek velük egyet, főleg mert tapaszalom a pozitív változásokat, még ha nem is erőteljesek egyenlőre. A legfontosabb azonban az énképem jelentős javulása, úgy érzem magam mint aki most talál vissza régi igazi énjéhez. Nehéz ezt így leírni, de ez ami leges leginkább motivál a tréning folytatáshoz!Szóval így összegezve elmondhatom: sokkal nyugodtabbnak érzem magam szemüveg nélkül, és azóta jobbakat is alszok, kipihentebben ébredek. Nem tudom, hogy más betegeinél is voltak e már ilyen változások, de nálam ez most így jött le, remélem hamarosan a látásom erős javulásnak fog indulni.Ja és míg el nem felejtem, sokszor kezdem látni azt amint mondott, hogy mozogni kezdenek a betűk ha nagyon megnézem őket, szóval már ezt is tapasztalom. Egyenlőre ennyi, majd írok még a további fejleményekről.Üdvözlettel: Ferenc.

A tanácsadó válasza

Csak igy tovább, nagyszerű a beszámoló.
Még az a káromkodás is jót tesz a dolgonak, nem is moderálom.
Mindent igy tovább, de semmi koncentrálás. Csak arra kellene "koncentrálni, " hogy ne koncentráljon...
A látástréninghez kell egyfajta másképp gondolkodás, látási intelligencia, vagy mi. Főleg az a hit is, ami nélkül nincs semmi.
Ne állítsák le a rosszabb periódusok, mert ez öngyógyítás, ami folyamán a két lépés előre után egy lépés hátra is jöhet.