Tanácsadóink

Vén Péter

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

kisfelé kancsalító kisgyerek

A kérdés

Kedves Péter! Vidékiek vagyunk, kislányom, 7 éves, évek óta időnként kancsít a jobb szemével. Valószínűleg örökletes lehet, mert a nagypapájának is ez volt a jobb szemével. Nem mindig csinálja, de az utóbbi időben nagyon sűrűn. Kezdetben ha beteg vagy fáradt volt csak akkor csinálta, most viszont már reggel is és napközben is sűrűn, kifelé irányba kancsít. Több orvosnál voltam vele, szemüveget nem kapott, mert mindkét szemével tökéletesen lát, megvan az együtt látása és a térlátása is. Ha rászólok, azonnal visszaugrik a szeme. Olyan tornát javasoltak hogy az ujjam közelítsem az orra felé és így edzük a szem izmait. Ebből egy nap 2, 3 szor 10-et csinálunk már vagy 3 hónapja, de semmi javulást nem tapasztalok. Ön szerint elég ez a torna, vagy kiegészítsük még valamivel? Mennyi idő alatt várható javulás kb? Köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Anikó

A tanácsadó válasza

Ez a gyakorlat, amit említ, csak rásegit, és nem is kéne csak naponta 2-3-szor összesen, az igazi látástréninget ezek szerint nem lehet elkerülni.
Azt tanácsolom, hogy kezdjék el vele önállóana követkjezőket és ha nincs eredméyn, akkor lehetne az én segitségemmel is egy-két találkozóra sort keríteni, hogy pontosítsuk a feladatokat.
Két feladat van a szeme pihentetésére, mert itt stressz van, amit nyugtatgatni kell.
Az egyik az volna, hogy a gyerek úgy meséli el a suliban történteket, hogy lehúnyja és eltakarja a szemét kezeivel feltámasztva valahova. A másik ugyanilyen lehetne akkor, amikor este meghallgatja az Önök meséjét lefekévskor.
A másik gyakorlat az egy pörgéses - forgásos gyakorlat, amit forgó irodai székben kéne végeznie, ahol ide - oda ingázva dolgozna a gyerkőc, fél-egy perceket nyitott és csukott szemmel felváltva naponta egyszer, max kétszer. Pörgetni is lehetne a széket körbe-körbe jobbra is, aztán balra. 4-5 nél nem kell több egy alkalommal. Ezt is nyitott és csukott szemmel és csak játékosan, lazán. A gyerek szeme sokkal jobb lesz, vagy akár rendbe jön. Egyébként minden pörgó, mozgó feladat jó, ha esetleg nem holna forgó szék. Ha nem javul a szemecske, akkor kéne időpontot kérni egy találkozóra.
Ld. még ezen a weboldalon a gyerek szeme fénye c. két részes korábbi cikkemet, és a weboldalunkat. Jó munkát, és kérem számoljon be itt, ugyanigy az eredményekről olyan két-három hetente. Köszönöm.

a térlátás fejleszthető e ifjú felnőtt korban? - IGEN!

A kérdés

Tisztelt Tanácsadó !Ebben a pillanatban olvastam a kancsalság javításáról gyógyításáról .Fiam 19 életévében van. kb 3éves korában vettük észre hogy kancsal ..megvolt a szemtakarás kb 2.osztályos koráig...aztán sajnos nem .. mert iskolába elkezdték csúfolni és ez által nem birta elviselni hogy le van takarva a bal szeme...Most hogy érettségi után van ...szakmát néztünk ..Hajózási technikust... és Mechatronikai technikus... ahol az orvosi alkalmasságin nem felelt meg a térlátás hiánya miatt :( sajnos itt állunk tanácstalanul ...hogyan tovább ? nincs térlátása .. nem találunk olyan szakmát ami tetszene is neki és megfelelne szemproblémájával :(..( a bal szeme 5 diopriás a jobb 4 ) Kérdésem a következő .... lehet segíteni a szemproblémáján? van esélye a javulásra ?Válaszát előre is köszönöm .Tisztelettel : Lengyel Krisztina

A tanácsadó válasza

Kedves Anyuka, Igen, fejleszthető, javítható, gyógyítható, de tartós, komoly ereményeket, csak a szemüveg elhagyása mellett lehet elérni. Próbálják meg a láétástréninget a weboldal szt., vagy akár meg is lehet tanulni a módszert pár konzultáció alatt. Ez teljesen öngyógyító munka, amit mindenki otthon lehet gyakorolni..
Üdv.

rövidlátó küzdelme a látástréninggel3

A kérdés

Kedves Péter!A kért link a következő:http://index.hu/tudomany/til/2014/11/24/par_evtized_es_minden_kinai_szemuveges_lesz/Remélem átment rendesen. köszönöm a válaszát a tréninget pedig folytatni fogom a megadottak szerint. A szemüveg dologról meg annyit, hogy ez a fent említett szemüveghasználatom nem több általában napi egy óránál(van mikor még annyi se), a legtöbb időben eszembe se jut felvenni a kukkert. Sőt ma már annyira jól megszoktam a szemüveg nélküli létet, hogy már oda nincs visszautam, tök jól megvagyok nélküle. A másik meg az, hogy azóta sokkal energikusabb vagyok és jobban odafigyelek magamra, sokat sportolok és nem úgy kelek reggelente mint akit összevertek(mert előtte ez már minden reggel így volt). Szóval csupa jó dolgot tapasztalok mióta nem hordom, de persze azért egy radikálisabb javulást is jó volna tapasztalni, remélem hamarosan ez is bekövetkezik.Üdvözlettel: Ferenc.

A tanácsadó válasza

arra még felhivom a figyelmet, hogy ha mész az utcán, vagy valamit nézel, tudat alatt mindig látod, csak mindig tudatosítani akarjuk, és ez, mivel hihetetlenül pici feszültséget okoz,s elé g arra, hogy eltünjön a kép,
A hihetetlenül pici akarás megkeresése és teljes kiiktatása a nehéz. :)

rövidlátó küzdelme a látástréninggel 2

A kérdés

Kedves Péter!Régen írtam már önnek, már csak azért is mert eddig restelltem írni több okból. Az egyik az, hogy leszoktam az ingázásról leginkább lusta voltam, aztán elmaradt, meg a szemüveget se tudtam teljesen elhagyni :( Azonban ez nem annyira negatív történet mint ahogy előszörre tűnik, ugyanis a vizualizációs tréninget folyamatosan csinálom, és szemüveget minimumra redukáltam(csak tv és vezetéshez, meg ha suliban diavetítőről kell jegyzetelni). A szemüvegről még annyit, hogy mielőtt elkezdtem a tréninget -4 -ről javult valamiért a szemem -3,5 környékére(ennek azóta se tudom az okát, főleg mert akkoriban még aludni szemüvegbe mentem), aztán mint a tréning kezdetén már írtam róla, elkezdett nagyon fáji benne a szemem és nem tudtam miért, aztán ahogy tréning keretében dobtam -4-es szemüveget, szemfájásom elmúlt(és azóta se jött vissza :) ). Szóval a régi szemüvegem vettem elő ami még előtte fél évvel nagyon opálos volt, és már akkor szinte teljesen jól láttam benne, szóval kb fél dioptriát még tréning megkezdése előtt javult valamiért a látásom. A tréning első sikere azonban kétségtelenül az első két hónap alatt újabb fél dioptria, így már a -3-as régi szemüvegben tökéletesen láttam, ennek nagyon meg is örültem :) Ezután folytattam tréninget persze sajnos az ingázás elmaradt a fene nagy lustaságom miatt, de vizualizációs tréning és a szemüveg minimalizálás elég sikeresnek mondható nálam. Eleinte szokatlan volt, de már szinte természetes, hogy mindenhova szemüveg nélkül megyek, amit nem látok azt tisztán képzelem oda, és próbálok minden helyzetben gyakorolni az agyi látás képességét. Viszont az egy kicsit aggaszt néha, hogy lassabb a fejlődés mint hittem, néha úgy érzem három hónapja inkább csak stagnálok, mert azóta nem tapasztaltam javulást :( Annyit azonban meg kell jegyezzek, hogy reggelente a felkelés utáni 5 perceben mindig elég tisztán látok aztán sajnos mindig visszaáll a homály. Ez utóbbit nem nagyon tudom mással magyarázni, mint a mentális feszültséggel, amire legjobb talán az alvás nekem, de ugye nem aludhatok állandóan :D Szóval most őszintén szólva egy kicsit türelmetlen vagyok ezen a téren, főleg a tél miatt sok sötét és félhomályos idő biztos sokat fog rontani a helyzetemen, szóval az igazi pudingpróbám még csak eztán fog jönni. Ez a jelenlegi helyzetem, remélem további javulást fogok elérni. Míg el nem fejtem, pont azért jutott eszembe ez a dolog, mert olvastam a napokban egy tanulmányt a kínai helyzetről, ott diákoknak lassan a 100%-a már szemüveges. Ez egy kicsit ijesztő volt számomra, és ott is ugyanazt sorolták fel okként amit itt beszélünk, hogy rossz nézési szokások, fényhiány, légszennyezés ártalom....... Ezen erősen elgondolkodtam, és ez is a tréning tovább csinálására sarkallt. Röviden ennyi most, ha lesz fejlemény akkor újra jelentkezek. Üdvözlettel: Ferenc.

A tanácsadó válasza

Sajnos Kedves Feri,
Amint látom, a szemüveg levétele nem akar összejönni. Igy persze, hogy nincs eredmény. A kisebb dioptria is feszültséget okoz, mert egy ponton tartja a szemgolyó fókuszát, és a mentális szemmozgást is károsan lassítja. Tehát a gyengébb szemüveg CSAPDA.
Ha ingázni lusta vagy, akkor tessék az életetbe odafigyelni az igákra, hisz ott állandóan jelen van... Feléd jön az járda, ha mész rajta. Dőlöngél az utca, amikor mész rajta. Nyeli el az autó az úttestet, hátrafele rohan a táj, ha vonaton ülsz. Lefelé megy a lépcsőház, ha felfelé megy a lift, meg ilyenek.
Gondolj bele, amikor csak tudsz és máris megvan a napi inga.

A kinaiak, japánok szeme, ezt nem ismeretes, azért romlik annyira, egyébként kérem a cikk linkjét megadni, mert túl nagy az képirásuk és az maga lefárasztja a szemet. Tehát nem genetika, nem a kor, hanem rossz szemhasználat, ami normalizálható már 100 éve!!!!!
Ezért születneke a japcsikis szemüvegben... Mindig a suliban és a szemorvosnál látunk a legrosszabbul, a jószeműek is. Az irásvetítő, is halvány, ezért a jó szeműek is azt látják a legsz.-ul. Behunyt szemmel az inga mindig bejön, ha nyitott szemmel nem, erre is gondolni kell.
Jó munkát.
Ui: már van blogunk is. a www.blog.hu - n. Ott a látástréninget kell beírni.

A szintévesztés, igern, 70 éves korban is javítható

A kérdés

Tárgy: vörös-zöld színtévesztés hetven évesenLátom, hogy már többször adott tanácsot szintévesztőknek. Nem tudtam, hogy színtévesztést is orvosolhat a szemtréning. Bates könyvét olvastam, nem emlékszem, hogy színtévesztésről is írt volna. Mindenesetre elkezdem a gyakorlatokat. Várható javulás az én koromban? Ha volna szíves megismételni, mely gyakorlatok a legeredményesebbek. Ha kérdezhetek olyat, hogy mennyi idő után következhet be érdemi javulás.Köszönettel és szívélyes üdvözlettelAladin

A tanácsadó válasza

nagyon megtisztelő Kedves jelige, hogy ilyen tisztes korban is foglalkozik az alternatív gyógyítás lehetőségeivel.
Igen, jól olvassa, a színtévesztés is "csak" mentális blokk, amit nem a szemben kell "gyógyítani," hanem a látás igazi helyén, a fejben. Nagy a valószínűsége, hogy kancsal, vagy rejtett kancsal, ez okozza igazán ezt a fajta stresszt, ami szerencsére ugyanúgy javítható, mint a többi szemüveges betegség, amiket mind tévesen örökletesnek és a kornak tudjak be.
Önnek sincs más dolga, mint a látástréning összes gyakorlatát alkalmazni és helyesen alkalmazni. Ez minden esetben segit, ha jól ráérez, és szemüvegét is féflreteszi, akkor nem is keveset. A Bates könyvet magyarul nem adták ki!