Tanácsadóink

Vén Péter

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

Erősen rövidlátó család IS JAVULHAT, GYÓGYULHAT jóféle látástréninggel

A kérdés

Tisztelt Tanácsadó!Az édesapám rövidlátó (-9 D), hárman vagyunk testvérek és mindhárman örököltük. Nővéremnek -10 D, húgomnak -8,-9 D, nekem -11,-13 D szemüveget kell hordanunk.Gyermekkoromban azt mondták ha hordjuk a szemüveget javulni fog a szemünk, ez nem jött be, épp ellenkezőleg történt,egyre jobban romlott.A 11 éves kislányomnak 2 éve -0,5 D szemüveget írtak fel. Nem engedtem hordani mert féltem neki is jobban elromlik a látása.Sajnos ennek ellenére egy év alatt -4 és 4.5 D -re romlott a látása, sőt cilinderes szemüveget kapott.Aggódom hogy az én sorsomra jut.Én gyermekkoromban próbáltam a szemtornát sajnos nem tapasztaltam javulást.Kérdésem:ilyen nagyfokú rövidlátásnál segíthet-e a szemtorna mint az enyém?Végezhetem-e szemüvegben hiszen anélkül gyakorlatilag nem igazán látok csak homályos foltokat?Hol juthatok hozzá az eredeti dr. Bates könyvhöz, anyaghoz?Válaszát előre is köszönöm: egy kétségbeesett anya

A tanácsadó válasza

Tisztelt Aggódó Anyuka!
Minden esetben, tehát Önöknél is a látás nagymértékben javítható, gyógyítható szemüveg nélkül is, de ehhez a szemről inkább el kéne feledkezni, és az agyi látást fejleszteni, ami szemüvegben lehetetlen.

Bizony le -le kell venni a szemüveget és elképzelés alapján látni, ami persze nehéz, mert nem logikus, elsőre, stb. Ez a módszer lényege, ami eléggé jól rajta van a honlapon.

Természetesen egyéni konzultációban is gondolkodhatnak, három - 4 alkalom alatt teljesen meg lehet tanulni a látás lényegét és utána már otthon is gyakorolni lehet a helyes nézési szokásokat, elméletileg akár addig is, mig újra, akár teljesen rendbe jön a látás. Persze ezt megteremteni nem könnyű....a szemüveg levételének nehézségei okán, az agyi látásra rátalálási nehézségei okán, stb. Ne aggódjon, mindenképpen lesznek eredmények, és minden esetben.

Felhivom a figyelmet, hogy a bp.-ieknek és a főváros környékén élőknek könnyen elérhetők azok a tanácsadások, minitréningek, amelyek rendszeresen vannak Bp.-en, ingyenesek, és időben kikerülnek a honlapra.
Dr. Bates könyve nem létezik magyarul, de a nemzetközi honlapunk az ő munkája alapján készült.

Tehát van hatékony módszer és igenis kell és szükséges, hogy legyen alternatíva a szemészeti orvoslás esetében is.

Sok sikert és BÚÉK.

4.és fél éves távollátó- kanccsalodni kezdő-, pici gyerek.

A kérdés

Kedves Péter!A kislányunk 4 és fél éves. 4 évesen elvittük szemorvoshoz, mert sokszor hunyorgott, becsukta az egyik szemét tv nézés küzben, és néha kancsalított. A Doktornő megvizsgálta és pupilla tágítás után megállapította hogy ( +2 mindkét szem) a mélység-élesség nem az életkorának megfelelően alakul, mivel 5 éves korára ki kellene alakulnia a végleges látásnak. A 3 dimenziós kártyán, nem látta a sok apró pont közül kiolvasható ábrákat. Egy + 1,5-es szemüveget írt fel neki és fél év elteltével, azaz márciusban kell kontrolra vissza menni, mire már 5 éve lesz. Kérdésem, hogy az Önök módszerével lehetne -e segíteni a problémán, annak érdekében hogy ne legyen szemüveges illetve egészséges legyen a látása. Ha szükséges szívesen felkeresnénk Önt illetve Önöket egy személyes konzultációra, amennyiben ehhez tudnak időt biztosítani. Várjuk válaszát. Köszönettel: Darvasi Natália

A tanácsadó válasza

A szemüveg itt nem feltétlen jelent végleges megoldást, lehet, hogy még rátalál a gyerek a helyes nézési szokásokra.
Ha a szemorvos azonban kizárta ez utóbbit és Önök ugy döntenek, hogy kipróbálják az alternatívát, valóban meg lehet keresni egy jó látástrénert is.
Az lenne a jó, ha a tréner figyelgetné a gyerek szemét de mindenek előtt pár találkozó alatt megtanítaná a szülőknek a játékos, napi 5-10 perces tennivalót- Természetesen engem is megkereshetnek, Bp.-en rendelek. Talán ha elolvasnának a honlapon itt megjelent cikkemet a problémáról... " gyerekünk szemefénye" cimen, amiben leirtam azokat a gyakorlatokat, amiket otthon már most el lehetne kezden, avval előbbre volnánk. A cikk 2 részes.
Jó munkát

16 éves rövidlátó kezdő tréngező

A kérdés

Tisztelt Vén Péter!16 éves vagyok, legutóbb -1 esek voltak a szemeim (szemüveget egyáltalán nem hordok) és úgy döntöttem hogy szemtornával javítani szeretnék rajtuk, ezért utána is néztem a neten és láttam hogy sokhelyen az ilyen "izomerősítő" gyakorlatokat ajánlották pl: fel-le jobbra-balra , körbe nézés, hüvelykujjra fókuszálás aztán a távolba stb. Hideg vízzel "pocsoljam" ,ingázás, tenyerezés (bár erre nem mindig van időm), de ezeket rendszeresen csinálom néhány napja. Változás egyenlőre nincs... Ami a kérdésem lenne az az hogy ezek a feladatok tényleg javíthatják e a szemem? A másik meg az, hogy láttam korábbi írásokba hogy azt írta: a dolgokat el kell csukott szemmel képzelni, majd ha kinyitom élesnek kéne lennie a képnek. Sajnos ez nem így van. például van a monitoromon egy samsung felirat ,amit tudom hogy hogy néz ki de hiába ha távolabb megyek már homályos, és akárhogy elképzelem nem lesz éles a kép még egy pillanatra se. Mit rontok el? Mit csinálok rosszul? Milyen gyakorlatok segíthetnek még nekem.Nagyon szépen köszönöm a válaszát, Robi!

A tanácsadó válasza

Sajnos ez igy nem lesz jó, Kedves Próbálkozó!
Meg kell értenie, hogy nem a szemét kéne használni, hanem a tudatát, mert ott rakjuk össze a jeleket, ami dioptria esetén is megérkezik az agyba csak a mentális stressz miatt, nem helyesen van alkalmazva.
Tehát a látását kell tréningeztetni, nem a szemét. Ld a weboldalunkon, ahol minden az eredeti rendszer/módszer alapján van megirva. Olvassa persze az itteni cikkeket és tanácsokat is, hogy minél előbb a helyes utat választhassa.

felnőttkori romló kancsalság miért gyógyitható, javitható l.tréninggel?

A kérdés

Tisztelt Péter!A kérdésem a következő lenne.Kancsal vagyok ezért leginkább a bal szememet használom olvasás.tv nézés,számítógépezéshez de például vezetés közben felváltva nézek a szemeimmel és hamar a fáradság tünetei érzékelem.Jobb szemem tompalátó és romlik.Mivel 35 éves múltam szemorvos azt mondta itt már nincs mit tenni. Jobb szemem ha fáradt vagyok szépen kiballag a szemem sarkába +az agyam a két szemem által közvetített képből nem csinál egy képet.Tehát a kérdésem lehetne-e itt még valamit tenni?Sajnos ez a betegségem egyre jobban zavar.Válaszát előre is köszönöm.Tamás

A tanácsadó válasza

Kedves Tamás,
a látástréning azért javit. gyógyit, v. éppen meggyógyít mindenfajta szembetegséget, mert az aggyal látunk, és azt éri támadás, rossz látás esetén. Ennek következtében működési zavar keletkezik a fejben és ennek okán zavarodik meg a szem. A tréning az okot támadja, javitgatja és nem az okozatot, mint a szemészet. Tehát nyugi, az Ön problémájára IS hat a tréning.

miért kell plusszos szemüveg, ha már a mínuszossal nem látunk közelre?

A kérdés

Kedves Válaszoló!Egy héttel ezelőtt bementem egy szemvizsgálatra, mivel mindig fáj a fejem. A hölgy kiderítette, hogy nem látok messzire elég jól, és azért fáj a fejem, mert folyamatos akkomodációs görcsben van a szemem.Állandó viseletre felírt nekem pluszos 1,25-ös szemüveget.Visszamentem, és megkérdeztem, miért hogyhogy pluszos szemüveg kell, ha rövidlátó vagyok. Azt felelték, attól, hogy rövidlátó vagyok, lehet pluszos szemüvegem.Ez valóban így van? Ugyanis ilyenről még sosem hallottam.Előre is köszönöm válaszát

A tanácsadó válasza

a válasz nehéz, mert sok kérdésnek kéne megelőzni. Láttatlanban csak azt tudom mondani, hogy a rövidlátás mellett megjelent a távollátás is-tehát valószinű középkorú lehet Ön, és a távollátás már erősebb 1.25-tel, mint a rövidlátás.Mert-valószínű- már közelre sem lát jól a rövidlátó szemüvegében. Persze ez csak találgatás, de ez a legkézenfekvőbb....