Tanácsadóink

Vén Péter

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

folyt. két szemmmel együttes gyakorlás.

A kérdés

Tisztelt Péter!Tegnap írtam önnek, ne haragudjon, hogy ismét zavarom, de van itt egy dolog vagyis egy mondat amit nem értek!Azt írja ön:"két szem együtt nevelendő," és hogy ha végig tudom olvasni a táblát mind2 szemmel utána térjek rá a külön külön javításra.Nekem csak az a problémán evvel, hogy ha 2 szemmel nézem a táblát végig tudom olvasni, de csak a bal szemmel 1.0 a jobb 0.25 . Ezért gondoltam, hogy nekem csak a jobb szemmel kell gyakorolni! /a jobb szemem tompán látó ezért sem közel sem távol nem látok élesen /Köszönöm, ha erre még válaszol !

A tanácsadó válasza

Nincs probléma, sőt! Kifejezetten jó, ha vissza-visszatérnek ide, hogy folyamatában láthassa a Nyályas Olvasó a problémákat.
Igen, jól irtam , amennyiben mind a két szemét fejleszti, akkor a tompa látó szeme is javulni fog. Ha csak az egyiket, akkor természetesen csak azt az egyet.

folytatás.... általános tréningről

A kérdés

Tisztelt Péter!09.13-án írtam önnek azóta csinálgatom a tornát takarás ingázás, és a tábla olvasása. Utóbbit úgy próbálgatom ahogy a videón láttam egy kisfiútól / az ön videói között/becsukott szemmel sötétre gondolok!Azt vettem észre, hogy eddig a tábla 31-es soráig láttam, és most már látom halványan a következő sort aminek nagyon örülök! Remélem csak jobb lesz!A kérdésem: addig gyakoroljam ezt a sort amíg teljesen élesen nem látom, vagy pedig próbálkozhatom a következő sorral?Köszönöm

A tanácsadó válasza

A fejben kell élesen látni-elképzelgetni.....és még élesebb lesz, ha kinyitja a szemet.... mint az eredeti. Azaz...;

két szem együtt nevelendő, és ha már jól látja velük az egész táblát, áttérhet a külön-külön szemre.
A szemeltakarást mindig avval a betűvel érdemes gyakorolni, amit a legélesebben látunk. Kérem jó 10-20-,v. akár 50 seceket takargassa el, addig, mig a betűt a fejében_LAZÁN_ ugyanolyan élesnek nem KÉPZELI-mint az eredetit. Utána egy villanásra ránéz, és ugyanigy folytatja.

Ha már kényelmesen megy, mehet egy sorral kisebbekre, vagy pár centivel távolabb/közelebb és ugyanavval a mérettel/betűvel folytatja.... Ilyenkore az egész sor, az egész tábla is be-bevillanhat élesen egy egy pill.-ra... stb.

Hol vannak itt a javuló, gyógyult esetek írásai? Hogyan láthatom élesen azt, ami homályos?

A kérdés

Tisztelt Péter!Olvasgatom itt a kéréseket, de olyan levelet nem látok aki már azt írja, hogy meggyógyult valamilyen szem problémája!Ezeket hol találom, ha van ilyen?Szeretné még azt is megkérdezni, hogy pl aki nem lát valamit az mit képzeljen el ha nem látja?Pl van egy 32 szám amit nem látok, még picit sem akkor honnan tudjam, hogy azt kell elképzelni Pl a szaruhártya deformált alakja, mitől változik meg? Attól, hogy letakarom a szemem?Köszönöm

A tanácsadó válasza

A kérdései nagyon hasznosak, külön köszönet értük.

Itt, az emberek kérdeznek egyet kettőt, aztán nem jelentkeznek. Sajnálatos, de igy van. A kérdezők olyan 90% úgy van vele, hogy kipróbálja, aztán látja, hogy ezt csinálni kell, ráérezni, kitartani, a szemüveget nem visszavenni, rosszabb periódusoknál nem megállni, újra kezdeni, mélyülni, esetleg másokat is kérdezni... hát ez nem az átlagnak való, és abba hagyja.

A 10 %- nak jó eredményei leszenek, de sajnos arra már nincs indittatásuk, hogy visszajelezzenek. (Mint a középiskolások zöménél, amikor nem mennek vissza a régi iskolájukba elmondani, hogy hova jutottak, pedig az általánosban nagyon örülnének neki).

A gyerekeknél jobb a helyzet. Nekik még könnyen megy az elképzelés, igy a javulások is gyorsabbak, szélesebb körűek. Itt két veszély van..., a szülők közötti vita, meg a gyerekorvosi felügyelet szigora mindenképpen lebeszélőbb a szemtornát illetően, és visszakerül a gyerkekre a szemüveg, megoperálják a szemecskét, effélék. De a pozitív eredményesek sem jeleznek vissza. Elinditja őket ez az oldal, és nagyon jó, hogy vagyunk- mondják...és ennyi!

Nos és hogyan kell a homályost élesnek képzelni, ami ELENGEDHETETLEN a látás gyógyításánál?
Hát a fantáziával...,
amivel olvasod a sci-fi regényt, ami a XXX. században játszódik, egy idegen bolygón. Mindent csak elképzelsz, pedig nincs ott semmi, azt sem tudod, milyen a bolygó, sosem láttad az űrlényket, és mégis el tudod képzelni!!! :) És még vitázol is a barátoddal, pedig azt sem tudod, miről vitáztok. Hát igy, a fantáziáddal képzeld el, hogy milyen lehet az, amit homályosan látsz.
S ha a fantáziád illúzióit nyitott szemmel is olyan jól látod majd, mint a szemeltakarás alatt, akkor a látásod jól fogja működtetni a szemgolyódat, ami a fizikai elváltzásoakat-szatruhártya deformált alakját is rendbe teszi, mert annak az elváltozásnak a szem rossz használata az oka és nem az örökltség első sorban, meg a kor :)

kancsalság, operáció utáni rosszabb állapot -felnőtt ffi betegnél.

A kérdés

Tisztelt Péter!45 éves vagyok, és sajnos kancsalon születtem ami azóta is fenn áll, pedig viseltem szemüveget, műtöttek, de mégis így maradt ezt a mai napig nem értem.13 éves koromban azt mondták tompa látó és astigmiás a jobb szemem amit azóta sem tudott senki kezelni mert azt mondták ennek 10 éves korig rendbe kellett volna jönni, de nem jött! A lényeg most már csak ön maradt, kipróbáltam néhány gyakorlatot főként a szem takarást, és azt vettem észere, hogy egy sorral többet látok/ a monitoron van egy szem tesztem/ és talán mintha már a következő sort is kitudnám venni, de az még nagyon egybe folyik és homályos!A kérdésem az, hogy próbáljam látni azt ami nagyon homályos vagy inkább azt nézzem amit már kissé látok addig amíg tiszta nem lesz a kép vagy ez hogy történik megmarad-e egyáltalán az amit már látok ,mert ez nincs leírva sehol. A kancsalságomról még annyit, hogy a focusban voltam műtéten, hát még rosszabb lett kifelé fordul az egyik és kissé felfelé a másik szemem a bal szememmel viszont jó a látásom.Nagyon várom válaszát köszönettel : S. Tamás

A tanácsadó válasza

Helyes, hogy az egyetlen objektív javulást hozó módszerbe kezdett, ami, nyugi-mindig eredményt hoz. De a gyakorlatokat is, mint mindent, lehet rosszul csinálni. Sose erőltesse a látást, nincs hunyorgás, ráncolás, ilyenek. Csak a tiszta kép elképzelése, a laza elképzelés a fontos, ami csak akkor hasznos, ha a szem már alig vesz részt benne. Jelenleg túlhasználja a szemét tudat alatt, és ettől még rosszabb a látása. Minden javulás először ideiglenes, utána visszaáll a rossz. Minden szemüveges csukott szemmel is látni akar, olvasni akar, pedig a leglazább elképzelés volna az igazi. Ha nem tudja, mit kell élesen látni, mert nem lát odáig, dobja be a fantáziáját, és hagyja szabadon működni. Egyre valósabb dolgokat tud majd "tisztának " képzelni. Ez a lényeg. Nem látni, hanem képzelni, és odáig fejlődni, h.ugyanolyan erősen képzelni nyitott szemmel a látott képet, mint amilyen erősen képesek vagyunk látni annak emlékképét behunyt szemmel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tehát van miért gyakorolnia! Na és a szemüveget levennie, ami, ugye..., szintén a szemet birizgálja, tehát CSAK ronthatja a látáást.... bármily` furcsán is hangozzék...
Jó munkát.... :)

más más dioptira a két szemen szürke hályog felnőtt betegnél

A kérdés

Kedves Péter! A segítségét szeretném kérni. Az idén leszek 43 éves :-)) Nem dohányzom, alkoholt nem fogyasztok, sportolok amennyit az időm engedi, sok friss zöldséget, és gyümölcsöt fogyasztok, szóval figyelek az egészségemre. A múlt évig soha semmi baj nem volt a látásommal. Tavaly ősszel vettem észre, hogy sötétedéskor az úton a lámpáknak furcsa a fényük. Nem igazán foglalkoztam vele. Aztán a hajam lógott a szemembe, és zavarni kezdett, előtte nem volt ilyen, aztán nyilván mindenre gondoltam csak arra nem, hogy gond lehet a látásommal. Idén tavasszal ez világossá vált, és persze rohantam a szemészetre, mert az egyik szememmel igen rosszul láttam. Hosszú vizsgálat után, hogy mindent kizárjunk a doktor megállapította, hogy szemüvegre van csupán szükségem. A bal szem +3,25, jobb szem +0,50. Azt mondta, hogy ezt a betegséget Anizometropiának hívják, és azért nem vettem előbb észre mert két szemmel jól látok közelre, és távolra is. Megtörve, és ijedten mentem haza, mert szemüveget egyáltalán nem akarok hordani. Szerencsére a neten rátaláltam a látás tréningre, és azt gondoltam, hogy ha tényleg zavarni kezd a szemem elkezdem a tréninget ( sajnos nem kezdtem egyből neki :-(( ). Közben a szemem sajnos 2 hónap alatt tovább romlott, most úgy néz ki, hogy szürke hályog van a bal szememen, már én is látom ha a tükörbe nézek. Azt mondják ez csak rutin műtét nem kell megijedni, de én akkor sem szeretném a szemem meg műttetni!!! Ezért kerestem fel Önt, és szeretném a tanácsát kérni.Ön szerint segít akkor is a látás tréning, ha már ilyen állapotban van a szürke hályog? Ha igen melyek azok a gyakorlatok amiket végezhetnék, milyen időtartamban, és hány alkalommal naponta? A látás tréning ideje alatt rosszabbodhat a szemem állapota, vagyis tovább növekedhet a szürke hályog? Ha minden gyakorlatot elvégzek mindennap, mennyi idő múlva lehet eredménye? Tudom, hogy ezt a kérdést igen nehéz vagy nem is lehet megválaszolni, de én mégis tudni szeretném hiszen önnek nagy a tapasztalata ezen a téren.Az ijedtségem óriási, de az akaraterőm is!!! Mindent megteszek azért, hogy elmúljon a szürke hályog a szememről, és újra tökéletesen lássak.Elnézést, hogy kicsit hosszúra sikerült az írás, de szerettem volna minden fontos dolgot leírni.Előre is köszönöm, és nagyon várom a válaszát.Üdvözlettel: Beáta

A tanácsadó válasza

Ez a furcsa elnevezés attól van, hogy másképpen lát a két szem. Akár úgy is, hogy az egyik közelre lát jobban, a másik távolra. A bal szemenakkora lett a stressz/dioptria, hogy utóbb a szennyező anyagok is elkezdtek felgyülemleni a rossz nézési szokásoktól-Szürke hályog.
A dolog akár nagyszerűen is gyógyítható..., ha....ha és itt már a módszer kritériumai beszélnek... Az-az, ha le tud szokni -véglegesen- a szemüvegről, ha az agyi látásra visssza tudja cserélni a rossz nézési szokásait, azaz a túlzott szemhasználatot.
A képzeletet kéne használni, nem a szemét.
Minden helyesen van megadva a honlapon... Mindig az a klaffa gyakorlat, ami azonnali, de először csak pillanatnyi eredményt hoz. Kérem elkezdeni a velük való munkát, és keressen fel egy jó szemtrénert, tanfolyamokat is kéne látogatni, stb, amiket természetesen mi is tartunk. Köszöm a megkeresést.