Tanácsadóink

Dr. Kopócsi Andrea

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

Bolha, kullancs

A kérdés

Tisztelt Doktornő!5 éves yorki kiskutyám van. Vérvételen kimutatták,hogy házipor atka allergiás. Állandóan vakarózott,kiritkult a szőre is,főleg kétoldalt,a bőre korpás volt. A bűzmirigyét másfél-két havonta nyomatni kell,mert nem ürül,begyullad. Eukanuba-dermatosis tápot kap. Ez vált be. Nemrég kaptunk ekcémára homeopátiát. Azóta teljesen megszűnt a vakarózása. A szőre és a bőre újra szép lett. Viszont gyakran rágja a lábát. Erre tudok neki adni valami homeopátiát? És bolha-,kullancs ellen melyik homeopátiát adhatom neki? Spot on-t vagy nyakörvet nem szeretnék,mert bolha allergiás,ezért muszály a rendszeresség,és nem szeretném feleslegesen mérgezni. Így is már sok gyógyszert kapott,mire rátaláltunk a homeopátiára. Válaszát előre is nagyon köszönöm!Üdvözlettel Tira

A tanácsadó válasza

Kedves Tira!

Mancs-rágás esetén javaslom a Rhus venenata D3-at napi 2-3x, de ez a tünet lehet belső feszültség jele is! Bolha és kullancs ellen pedig a Ledum D200-at havi egyszer.

Üdvözlettel: Andrea.

A kérdés

Kedves Doktornő!Nagyon köszönöm válaszát és jókívánságait !!!!!!!!!!!!Tisztelettel: Adrien

A tanácsadó válasza

.

Porckorongsérv ("tacskóbénulás")

A kérdés

Kedves Doktornő!Szeretném megkérdezni hogy porckorong sérvre létezik-e homeopátiás szer. Ma vettük észre hogy a kutyus kedvetlenül jött sétálni leült és onnan nem mozdult. Rögtön vittük orvoshoz ahol röntgen felvétel készült és kapott gyógyszert is.Pisil,kakil. Szerencsére nincs lebénulva.Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel: Adrien

A tanácsadó válasza

Kedves Adrien!

A porckorongsérvet "tacskóbénulás" néven is emlegetik, de természetesen nem csak tacskóknál fordul elő. Oka leggyakrabban, hogy a kálcium-foszfor anyagcserezavar miatt a csigolyák közti porckorongok idő előtt csontosodni kezdenek. Az elmeszesedett, rugalmatlan porckorong a gerinccsatornába csúszhat, és ott a gerincvelőt, valamint a kilépő gerincvelői idegeket összenyomhatja. Ez igen komoly fájdalmaz okozhat az állatnak, sőt időlegesen a mozgáskorlátozottságtól egészen a hátulsó lábak fókaszerű húzásával járó részleges vagy teljes bénulásáig is terjedhetnek a tünetek. A farok ilyenkor petyhüdten lóg, a hólyag és a bélcsatorna ürítésében is zavar keletkezhet: vagy akaratlanul ürül, vagy nem tud ürülni.
Ilyenkor nagy segítséget nyújtanak a következő homeopátiás szerek: Nux vomica D6, Symphytum D4 és Rhus toxicodendron D12 - a tünetek kezdetekor kétóránként adagolva, majd napi 3x a teljes gyógyulásig. A három fenti szeren kívül a további következményes károsodások megakadályozására a Calcium fluoratum D12 ajánlott napi 3x.

Mielőbbi gyógyulást kívánok kedvencének: Andrea.

Fogínygyulladás

A kérdés

Kedves Doktornő!A dobermann szuka kutyánk fogairól az állatorvos leszedte a fogkövet, mert nagyon begyulladt a foga, bűzös volt a lehelete és fájt is a szája. Kapott antibiotikumot is. Használt és el is múlt a fájdalma.Ez április elején volt. Egy-két napja megint azt vettem észre, hogy a simogatás elől húzza fejét és egy kissé fel van duzzadva a bal fele a pofájának. Megnéztem a száját és megint piros az íny és érzem a leheletén, hogy szaga van. A patikában adtak neki "mercurius solubilis" nevű homeopátiás szert, két napja adom neki. Szeretném, ha a Doktornő erre a problémára ajánlana valamilyen szert, mert amint látom ez folyamatos probléma lesz a kutyánál. Nem szeretném, ha sokat kellene szenvednie, de nem akarom folyamatosan kitenni altatási procedúrának sem. Most fogköve nincs. Májusban volt 8 éves. Ön ajánlott a kutyának az inkontinenciájára szereket és nagyon jó hatással kezelhető volt nála a probléma. Előre is köszönöm válaszátÜdvözlettelKlára

A tanácsadó válasza

Kedves Klára!

Próbálja meg a következő keveréket adni a kutyusnak: Echinacea D4, Silicea D12, Natrium phosphoricum D6 - napi 3x. Ha ez nem segít egy-két héten belül, akkor mindenképpen szükség lesz egy részletes anamnézis-felvételre, és így, egyedileg kell kedvencének kiválasztani a megfelelő homeopátiás szert / szereket. Ehhez azonban feltétlenül kérje homeopata állatorvos segítségét.

Mielőbbi gyógyulást kívánok kedvencének: Andrea.

Torokgyulladás kutyánál

A kérdés

Kedves Doktor nő!A kutyusomnak a torka be van gyulladva,adok neki belladonna 9ch-t és apis mellifica 9ch-t.Az éedekelne,hogy ezek jók-e,és még az ínnye is be van gyulladva.Arra mi lenne jó,én olvastam,hogy esetleg a mercurius solubilis jó rá.Amugy nyáladzik és a szája is büdös.Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel:Sipeki Zsuzsanna.

A tanácsadó válasza

Kedves Zsuzsanna!

Torokgyulladásra sokféle homeopátiás szer létezik, de az, hogy melyik lesz az adott esetben a megfelelő szer, azt a kutya egyedi, sajátságos tünetei döntik el.
A Belladonna akkor jó, ha a kutyának magas a láza, néha száraz és rekedt köhögést produkál, és a nyaka érintésre nagyon érzékeny.
Az Apis akkor indokolt, ha a toroktájéka duzzadt, vizenyős, a hideg padlón igyekszik hűteni magát, sokat ásítozik és nem szomjas.
A Mercurius solubilis kifejezetten gennyes torokgyulladásnál ajánlható, amikor a nyelven meglátszanak a fogak lenyomatai, a szájából erős, kellemetlen szagú nyál folyik, a garat nyirokcsomói és a nyálmirigyek erősen duzzadtak és fájdalmasak, és a tünetekhez éjszakai nyugtalanság is társul.
A fentieken kívül még vagy kilenc további szert tudnék felsorolni, melyek mind alkalmasak lehetnek a torokgyulladás kezelésére, - persze mindegyik szer más és más tüneti képet mutat. Ezért vagy az a megoldás, hogy tájékozódik laikusok számára íródott könyvekből (pl. "Homeopátia és a kutya" Spring Med Kiadó), vagy egy homeopata állatorvos segítségét kéri, de ez esetben a levelében leírtaknál jóval részletesebb információra lesz szüksége a szakembernek, hogy el tudja dönteni, mely szer ill. szerek a legmegfelelőbbek kedvence számára.
Ha szeretné, én is szívesen segítek: 06 (20) 928-4425.

Mielőbbi gyógyulást kívánok kedvencének: Dr. Kopócsi Andrea.