Tanácsadóink

Dr. Kopócsi Andrea

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

Orrmelléküreg gyulladás

A kérdés

Tisztelt Doktornő!5 éves cicámra azt mondta az orvos, hogy valószínűleg orrmelléküreg gyulladása van. Sokat prüszköl, zöld váladék ürül az orrából és mintha a jobb oldala állandóan be lenne dugulva. Az orvos szerint valami elváltozás lehet az orrjáratában. Ezt sajnos nem tudják megnézni. Amíg antibiotikumot kap nagyon szépen elmúlnak a tünetek. Aztán egy pár nap múlva újra kezdődnek. Mintha lehetne kiírtani ezt a baktériumot, valahol az orrában megbújik. Örülnék ha lenne valamilyen homeopátiás szer erre. A másik kérdésem az lenne, hogy amióta megszületett a kislányom a másik cicám állandóan lepisilja az ágyat. Már telerakom minden neylonnal, távoltartó sprayvel lefújom. Hiába. Történt már, hogy arra ébredtem, hogy lepisilte a lábam. Szóval borzasztó! Egyszerűen nem tudok mit kezdeni a helyzettel! Kérném segítségét ha lehetséges! Köszönettel: Nagy Zsófi

A tanácsadó válasza

Kedves Zsófi!
Cica krónikus, jobb oldali, zöldes orrfolyására, - ami valószínüleg orrmelléküreg gyulladásból ered -, a következő homeopátiás szerek javasolhatók: Pulsatilla, Kalium bichromicum, Cinnabaris. Ezen szerek D6-D12 potenciában adandók napi kétszer. Ha egy, maximum két hét alatt nem következik be látható javulás, indokolt felkeresni egy homeopata állatorvost, aki a tünetek részletesebb ismerete alapján, - több információ birtokában -, nagyobb pontossággal tudja kiválasztani a hatékonyabban működő szereket a cica számára.
Másik kérdésére a válaszom: A mindent lepisilő (jelölő) cica ezt területféltésből, féltékenységből teszi a számára "új jövevény" (az Ön kislánya) miatt. Ezt a tünetet, ami egyébként nem betegség, hanem a cica teljesen normális, - ám a környezetének annál kellemetlenebb -,reakciója, Hyosciamus C30 szerrel lehet enyhíteni, heti háromszori adagolásban maximum 2-3 héten át.
Sok sikert kívánok, - ha bármiben tudok segíteni, kérem hívjon fel időpont-egyeztetés céljából.
Üdvözlettel: Andrea

Demodikózis

A kérdés

Kedves Doktornő!9 hónapos Bordeaux-i dog kutyusom T4 szintje 0,65.A bőrkaparék vizsgálat kimutatta, hogy demodexes.A pajzsmirigy hormonszint helyrehozására kap gyógyszert, a szőrtüsző atka ellen spotot kap minden 3 héten,illetve adunk még bérescseppet neki.( Prémium táppal etetjük,összetétele:Bölény, szarvashús, bárány, csirke, tojástermék, édesburgonya, borsó, burgonya, kukoricaolaj, sült bölényhús, sült szarvashús, természetazonos íz, paradicsom, tengeri hal, kolinklorid, szárított cikóriagyökér, áfonya, jukka schidigerakivonat, Casei kultúra, Lactobacillus acidophilus, E-vitamin, protein, rézprotein, vasszulfát, cinkszulfát, rézszulfát, káliumjodid, thiamine-mononitrate (vitamin B1), mangán protein, aszkorbinsav, vitamin kiegészítés, biotin, kálcium pantothenat, Mangán szulfát, pyridoxine hydrochloride (vitamin B6), vitamin B12 supplement, riboflavin (vitamin B2), vitamin D supplement, folsav )Az állapota sajnos nem javul,sőt én azt veszem észre,hogy egyre több helyen jelentkezik nála szőrhullás a szőrtüsző atka miatt.A jobb szeme szinte folyamatosan be van gyulladva.Mit javasol?Van esetleg valamin homeopátiás gyógyszer,amivel javíthatnánk az állapotán??Előre is KöszömömKaszper Ági

A tanácsadó válasza

Kedves Ági!
Természetesen létezik homeopátiás megoldás az Ön által leírt problémákra.
Mivel igen fiatal kutyusról van szó, ezért nagy a gyógyulási esély. Viszont a tünetek alapján valószínüleg nem lesz elég csak a tünetekre koncentrálva szert keresni a kutyusnak. Sokkal jobb eredmények érhetők el a gyógyulás terén krónikus esetekben, ha az egész alkatot figyelembe vesszük, és ún. alkati homeopátiás kezelést adunk. Ehhez azonban egy igen részletes beszélgetésre van szükség a kutyus gazdája és egy homeopata állatorvos között, hogy a legmegfelelőbb szert / szereket ki tudja választani a homeopata orvos.
Anélkül, hogy a kutyus alkatát ismerném, - csak a tünetekre -, a következő szereket tudom javasolni: Graphites C30 heti 3x, 6 héten át; Apis D30 kétnapos időközönként kétszer adjuk, majd havonta ismételjük.
Személy szerint azonban mégis azt javaslom, keressen fel egy homeopata állatorvost, - én is szívesen állok rendelkezésére -, hogy a célravezetőbb megoldást, az alkati szert meg lehessen találni kedvencének.
Mielőbbi gyógyulást kívánok: Kopócsi Andrea

Bolhák

A kérdés

Tisztelt Dr. Kopócsi Andrea!7 felnőtt cicám és két majdan örökbe adandó (4-5 hetes) kiscicám van.Bolhák ellen nincs pénzem cseppeket használni, bár korábban próbáltam és nagyon hatásos.Homeopátiával próbálkoznék, de a neten nem sok mindent találtam e témával kapcsolatban. Szakkönyvekben olvastam már olyat, hogy fokhagymát etessek velük rendszeresen s ez sok egyéb gondra is jó, ezt még nem mertem kipróbálni, de alkalmaztam eukaliptusz és rozmaring kombinálásának oldatát, ettől csak ugrabugráltak a bolhák idegesen de nem távoztak s erős is az illata. Citrom áztatva, majd ezzel áttörölgetve bundájukat sem vált be. Sajnos most rendkívül elszaporodtak a kis ízeltlábúak, nagyon aggódom mert szenvednek a cicáim. A nagyokat megfürdethetem, de a kicsikkal mi legyen? Mit tehetek a homeopátia segítségével?Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel:Sz. Anita

A tanácsadó válasza

Kedves Anita!
Létezik homeopátiás megoldás is a bolhák ellen: Ledum D200-at kell adagolni havonta egyszer, amíg meg nem szűnnek a panaszok. Felnőtt cicáknak az egyszeri adag 2-3 golyócska, kiscicáknak egy darab golyócska. (A Ledum nevű homeopátiás szert D200-as potenciában csak orvosi / állatorvosi receptre tudja beszerezni.)
A bolháktól való megszabadulást segíthetjük, ha a Vadalma (Crab Apple) virágesszenciáját (lásd: Bach virágesszenciák) cseppentjük a cicák ivóvizébe napi 4-5 cseppett, valamint a bundájukat és a vackukat bepermetezzük e virágesszencia higított oldatával (100 ml vízbe 5 csepp esszencia).
Üdvözlettel: Kopócsi Andrea.

Morton-neuroma

A kérdés

Kedves Doktornő!Jobb lábamban morton neurinomám van. Tudna erre javasolni valamilyen gyógymódot? Köszönöm segítségét előre is. Anna

A tanácsadó válasza

Kedves Anna!
A Morton-neuroma valamelyik lábközépcsont idegének a gyulladása. Nagyon kellemetlen égő, zsibbadó érzéssel járhat. Ez az elváltozás ortopédiai szakellátást ígényel. Nekem ez nem szakterületem. Annyit tudok erről az elváltozásról, hogy sokszor sebészi beavatkozással gyógyítható, de előfordulhat, hogy a műtét után kiújul a probléma.
Nagyon kevés információval szolgált nekem a saját esetére vonatkozóan; hogy ez a tünet mióta áll fenn, milyen gyógykezeléseket kapott, történt-e esetleg már műtéti bavatkozás. Azt tudom Önnek javasolni, hogy mindenképpen keressen fel egy ortopéd-sebész szakorvost, és kérje ki véleményét az esettel kapcsolatban.
A módszer lényege, amivel humán területen dolgozom: a múltban létrejött energia-blokkok feloldása, aminek eredményeképpen a blokk okozta tünet ill. elváltozás a szervezet öngyógyító folyamata révén megszűnik, eltűnik. Elképzelhető, hogy az Ön esetében is egy energia-blokk indította el a folyamatot, aminek eredménye lett ezen elváltozás. Érdemes lehet ilyen szempontból is körüljárni a problémát. A hagyományos orvosi beavatkozásokat, kezeléseket jól kiegészítheti adott esetben az ilyen jellegű alternatív terápia. Amennyiben érdekli ez a lehetőség, kérem keressen meg időpont-egyeztetés céljából.
Mielőbbi gyógyulást kívánok: Andrea

Hátulsó testfél bénulása

A kérdés

Kedves Doktornő!14 éves foxi-spaniel keverék kutyámnak tavaly nyáron és most májusban is a hátsó fertálya lebénult.Szegény nem tudott felállni, csak feküdt maga alá is pisilt. Amikor felállítottam a hátsó két lábát keresztezve dölöngélt, nem tudott menni.Evéssel ,emésztéssel nem volt gond.Kapott szteroid injekciót, MEDROL-t 9 napig csökkenő dózisban, és QUAMATEL-t 2x0,5-t. +B1 vitamint. Azt mondták a porc nyomja az ideget.Jobban lett. Egyébként agilis, jókedvű kutya, még midig ugrál, jól tartja magát. Már régóta van a jobb alsó szemhéja alatt egy szemölcs,ami irritálja a szemét ami miatt sárgás váladékos. Már kicsit homályos a szeme és már a füle sem a régi, nincs elhízva, kb 12 kg. Száraz eledel mellett főtt ételt eszik, a húst is főzöm kissé, mellette eszik zöldséget is, gyümölcsöt is. Nem válogatós.A kérdésem az lenne, hogy ha megint lebénul milyen homeopátiás szert adjak neki, illetve megelőzésképpen? Továbbá a szemét, hogy tudnám gyógyítani, anélkül, hogy megműtenék, kivágnák a szemölcsöt?Állatorvos azt mondta amíg ott a szemölcs addig nem múlik el a váladékozás.Segítő válaszát előre is köszönöm.Anna

A tanácsadó válasza

Kedves Anna!
Az Ön által leírt bénulás, az ún. "tacskóbénulás", akut eseteiben két homeopátiás szerrel lehet gyors segítséget nyújtani: ezek a Nux vomica D6 és az Arnica D6-D12, amely szereket kétóránként kell adagolni, maximum 8 alkalommal. A homeopátiás szerek annál gyorsabban és hatékonyabban tudnak segíteni, minél hamarabb kezdjük el adagolni azokat a tünetek megjelenésétől számítva. E két elsősegélyként használt szer beadása után azonban javaslom, hogy keressen fel egy homeopata állatorvost a kezelés folytatása érdekében, aki egy részletes vizsgálat és beszélgetés után ki tudja választani azon szert / szereket, amikkel a kutyus további gyógyulását lehet segíteni.
A bénulásos tünetek megelőzésével kapcsolatban szintén az utóbbit ajánlom, ugyanis a homeopátia annál hatékonyabban tud működni, minél inkább az egyénre / egyedre van szabva.
A bénulás akut fázisában jó segítség lehet még az ágyéki terület piros fénnyel való besugárzása.
Idősebb korban gyakran fordul elő kutyusoknál is a szemölcsképződés. Tapasztalatom szerint pl. teafaolajos ecseteléssel szépen leszáríthatók a kisebb szemölcsök, - de mivel ez a szemölcs a szemhéjon helyezkedik el, ezért ebben az esetben ezt a módszert nem ajánlom. Lehetne próbálkozni homeopátiás alkati kezeléssel, vagy marad a műtéti megoldás.
Mielőbbi gyógyulást kívánok kedvencének!
Üdvözlettel: Andrea