Tanácsadóink

Dr. Kopócsi Andrea

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

Kennel-köhögés

A kérdés

Kedves Doktornő!Szeretném megtudni,a kennelköhögésen átesett kutya mennyi idő után vakcinázható és mivel?Meddig fertőzhet a betegség után,munkakutyaként mikor térhet vissza a pályára?Tudom-e valamilyen vizsgálattal megnyugtatóan bizonyítani,ha már nem fertőz,megoldást jelent-e sporttársaimnak,ha vakcinázás helyett csak elkerülni akarják a fertőzést?azt is szeretném még megtudni,tenyészetemben a betegségen átesett,de nem vakcinázott anya kölykeit megvédhetem-e a tünetektől homeopátiás szerekkel?Válaszát előre is köszönöm!

A tanácsadó válasza

Kedves Gazdi!

Sokszor használják az állatorvos kollégák a köhögéssel járó megbetegedésre a „kennel köhögés”-t, így a gazdi azt hiszi, hogy ez egy konkrét betegség. A kennel-köhögés tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, ami nem is a kórokozóra utal, hanem arra, hogy nagy létszámban (kennelben) együtt tartott állatok betegszenek meg légúti hurutban, aminek az egyik tünete a köhögés.

- Meddig fertőzhet az állat a betegség után?
Bordetella, parainfluenza, adenovírus, reovírus és egy sor egyéb más vírus okozhatja együttesen, különböző variációban és külön-külön is a „kennel-köhögés” tüneteit. Ezért fordulhat elő az, hogy egyszer megkapja az állat, majd meggyógyul, aztán megint beteg lesz hasonló tünetekkel, de más kórokozóktól. Tehát nem lehet azt megmondani, hogy meddig fertőzhet a kutyus a gyógyulása után, mert lehet, hogy egy másik kórokozót is hordoz.

- A kennel-köhögésen átesett kutya mennyi idő után vakcinázható és mivel?
Akkor lehet vakcinázni az állatokat, ha már meggyógyultak, tünetmentesek.
Vakcinázni leginkább a parainfluenza vírus ellen lehet, ez szinte mindegyik általánosan használt kombinált oltóanyagban benne van. A Bordetella ellen a Pneumodog ( Pi) injekciós vakcina és a Nobivac RKC intranazális vakcina van forgalomban. Ezek mindegyikét kétszer kell adni egy hónapos időközzel, hogy hatásos védelmet biztosítson.

- Munkakutyaként mikor térhet vissza a pályára?
A gyógyulását követően egy hét múlva mehet újra közösségbe.

- Tudom-e valamilyen vizsgálattal megnyugtatóan bizonyítani, hogy már nem fertőz?
Hogy ürít-e a kórokozót, megint csak nehéz kérdés, mert kellene tudni, hogy pontosan mely kórokozó vagy kórokozók okozták a betegséget. Az adenovírust, a parainfluenzát és a bordetellát laboratóriumi körülmények között ellenanyagszint kimutatásával és tenyésztéssel lehet felismerni.

- Megoldást jelent-e sporttársaimnak, ha vakcinázás helyett csak elkerülni akarják a fertőzést?
A közösségbe menő állatoknak mindenképpen javasolt a védekezés, ami ellen csak lehet.
A gyakrabban előforduló fertőző betegségekkel szemben (így a „kennel-köhögés”-sel szemben is) lehet homeopátiás szerekkel védekezni. Ez az ún. orális vakcinázás. Ezt homeopata állatorvostól kell kérni annak a gazdinak, aki ilyen módon szeretné kutyusát védeni az esetleges fertőzésektől.

- Azt is szeretném még megtudni,hogy tenyészetemben a betegségen átesett, de nem vakcinázott anya kölykeit megvédhetem-e a tünetektől homeopátiás szerekkel?
Természetesen. A fent említett orális vakcinázással és az immunrendszer homeopátiás szerekkel való erősítésével.

Üdvözlettel: Andrea.

Kisfiúnak kishörcsög

A kérdés

Három éves kisfiamat szeretnékm egy kis háziállattal meglepni. Egy kis lakótelepi lakásban lakunk. Arra gondoltam, hogy egy kis hörcsög jó lenne, de nem tudom terjeszthet- e valamilyen betegséget. A nappalink és a konyhánk egy légterű, a kis jövevénynek a nappaliban lenne helye. Ön mit javasol? Jó ötlet a hörcsög, vagy inkább egy másik állatot válasszunk? Köszönettel: K. Mónika

A tanácsadó válasza

Kedves Mónika!

A velünk együtt élő házi kedvencek kiválasztása sok szempont mérlegelését és felelősségteljes gondolkodást kíván meg.
Mekkora testű az állat? Megfelelő „szállást” és mozgásteret tudunk-e biztosítani számára? A megfelelő higiénia megteremtése mennyi munkával és költséggel jár? Az életritmusa igazodik-e a gazdiéhoz, - nappal vagy éjjel aktív-e, zajos-e? Várhatóan mennyi ideig él? Tudnak-e eleget foglalkozni vele?

Aranyhörcsög választása esetén egyszerűen megoldható a kis helyen történő elszállásolás, nem okoz különösebb gondot a táplálása, gondozása sem.
Ha egyedüli kedvencként tartják, és eleget foglalkoznak vele, gyorsan megbarátkozik a gazdájával, és kezessé válik. Apró kis baleset, mint pl. harapás, védekezésként előfordulhat nála, ha rosszul fogják meg és fájdalmat okoznak neki, de odafigyeléssel ez elkerülhető.

Minden állat közvetíthet fertőzést, ezért nagyon fontos a megfelelő higiénia betartása, különösen kisgyermek környezetében.

Egy 3 éves kisgyermek természetesen egyedül még nem alkalmas a gondoskodó gazdi szerepének betöltésére, viszont szülői felügyelettel és segítséggel megtanulhatja, hogyan gondozza kis kedvencét.

Kívánom, hogy bármilyen állatkát is választanak, sok örömük legyen benne.

Üdvözlettel: Andrea.

A kérdés

Tisztelt Doktornő,szeretném a véleményét, tanácsát kérni esetemben, már megannyi helyen jártunk cicámmal, eddig eredménytelenül. Én már többször jártam homeopata orvosnál, de nem sikerült megtalálni az alkati szeremet. Cicámmal is hasonló a helyzet, azonban már egy ideje nem vittem orvoshoz a kudarcok után, és közben már meg is öregedett, láthatóan fásult lett. Kezdődött kb.6-8 éve, hogy elkezdett tüsszögni, akkoriban mindig influenzának hitték, illetve különféle vírusoknak, ezért antibiotikumokat kapott, amitől egy kis időre mindig elmúltak a tünetek, de aztán jöttek újra. Járt már allergológián, kardiológián, mert nehézlégzése is van, de semmit nem találtak. Azóta is folyamatosan egész évben tüsszög, és szörcsögő hangokat hallat. Mostanában már a látása-hallása is megromlott, 15 éves. (Van egy vele egyidős testvére is, akinek semmi baja, sokkal fiatalabbnak is néz ki nála.) Szinte egész nap csak alszik, és eszik (nem elhízott), kedvtelen, olyan megfáradtnak tűnik. Bújni, dorombolni azért még szokott, de csak nekem, mindenkit elutasít. Még a testvérével is össze szoktak kapni, néha morognak egymásra, kutyára is fúj, illetve minden idegenre, amúgy semmi aktivitás, mintha azt üzenné, "hagyjatok békén!". Étvágya elég jó, mindenre kiterjed, még a testápolómat is lenyalogatja rólam. Mások szerint csak egy megöregedett lusta és háklis macska, szerintem viszont ez nem törvényszerű. Remélem, elég részletesen írtam, ezek alapján bárminemű javaslatát szívesen fogadnám.Köszönettel,Csilla

A tanácsadó válasza

Kedves Csilla!

Leveléből nem egyértelmű, hogy a cica is kapott-e már homeopátiás kezelést vagy csak Ön. Az azonban világos, hogy egy igen régóta tartó, krónikus folyamatról van szó, láthatólag szervi elváltozás nélkül, amint az az eddigi vizsgálatokból kiderült. Elképzelhető, hogy bizonyos lelki folyamatok is közrejátszhattak a tünetek kialakulásában és állandósulásában. Ha homeopátiás kezelést szeretne, figyelmbe kell venni azt, hogy a cica már nem fiatal, és e gyógymód hatékonyságához mindenképpen szükség van arra, hogy a szervezetnek még legyenek mozgósítható tartalékai. Persze, nem kizárt, hogy nála vannak még ilyen tartalékok. Egy részletes beszélgetés, állapotfelmérés után van lehetőség a megfelelő homeopátiás szer / szerek megtalálására.
Ehhez mindenképpen homeopata állatorvos segítségét kell kérnie.

Mielőbbi gyógyulást kívánok kedvencének: Andrea.

A kérdés

Tisztelt Doktornő!Nyolc éves német juhászkutyát három hónapja műtötték a bal hátsó láb térdszalag szakadásával. A kutya kb. egy hónapig az ép jobb hátsó lábára is csak nehezen állt rá, majd egy Medrol injekció hatására elindult. Valószínűleg a műtét utáni gyógyulást mi is nehezítettük azzal, hogy nem mozgattuk meg minden nap. A műtött lábát azonban azóta sem igazán akarja használni. Ha néha kiegészítésként rálép, akkor is a lábfeje visszafordulva áll. Jellemzően a bal hátsó lába derékszögben áll a teste mellett. Masszírozásra kilazul, majd újból beáll. Az állatorvosok véleménye eltérő, azonban leginkább gerincproblémára gyanakodnak. A kutya megfelelően táplálkozik és emészt, csak a hangulata nagyon rossz. Korábban sokat volt együtt a gazdájával a kertben, vagy a lakásban, azonban ez most nem működik, mivel a kutya nem tud (nem akar?) mozogni. A kutya nem együttműködő, így nagyon nehéz vizsgálatokra elvinni. Kérem tanácsát: Kérem, hogy levelem ne jelenjen meg.Köszönettel:Szilvia

A tanácsadó válasza

Válasz magánban.

"Szemgyulladás"

A kérdés

Tisztelt Kopócsi doktornő!Féléves macskánk két hete étvágytalanná, kedvetlenné, hideg padlón fekvőssé és furcsán tükröződő szeművé vált. Kicsit látszódott a pislogóhártyája is. Az állatorvos a gyulladt szemmel nem foglalkozott, azt mondta, kísérőtünet, vagy valamit belekenhetett. Vírusos emésztőszervrendszeri megbetegedés ellen kezdte el a kezelést - antibiotikumos injekcióval. Akkor a macskánk valóban gyorsan jobban lett, a második injekció után a szeme is tünetmentessé vált. Két napja újra begyulladt a szeme. Most a közérzete sokkal jobb, eszik is, játszós is, de a szeme megint tükröződik, homályos. Váladékozás, könnyezés, tüsszögés nincs, a pislogóhártyája is csak néha látszik kicsit jobban.Kérem, amennyiben lehetséges, javasoljon nekünk homeopátiás gyógyszert a szemgyulladásra! Előre is köszönöm: Fülöp Angelika

A tanácsadó válasza

Kedves Angelika!

Egyetértek a cicát kezelő kollégával abban, hogy a szemtünetek valóban kísérőtünetei lehettek / lehetnek egy fertőző (vírusos vagy baktériumos) betegségnek, amit az antibiotikum elnyomott annyira, hogy más tünetben már nem nyilvánul meg, de a szemén még látszik a cicának, hogy nincs teljesen rendben. Ilyen esetben tehát nem a "szemgyulladást" kell kezelni, hanem érdemes az immunrendszert erősíteni és az antibiotikum maradványoktól megtisztítani a szervezetet: Sulphur D6, Echinacea D4, Vincetoxin D6 napi 3x, 7 napon át.

Mielőbbi gyógyulást kívánok kedvencének: Andrea.