Tanácsadóink

Dr. Kopócsi Andrea

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

Micrfilaria

A kérdés

Tisztelt Doktornő,keverék kutyám /menhelyről való, kb. 8 éves/ vérében két éve microfilaria-t találtak. Azóta márciustól októberig Stronghold cseppeket használunk orvosi tanácsra. Ezenkivül Kiltix kullancs elleni nyakörve is van. Aggódom, nem túl sok ez a szervezetének? Esetleg lehetne természetes, homeopátiás szerrel helyettesiteni, legalább az egyiket? Az emésztőrendszere nagyon érzékeny, mája, lépe is több vizsgálatnál nagyobb volt az egészségesnél.Köszönöm válaszát, R. Andrea és Zsömi

A tanácsadó válasza

Kedves Andrea!

A micrifilaria egy belső élősködő lárvaalakja, amit a vérből ki tudnak mutatni. A Stronghold csepp alkalmazását kúraszerűen jónak tartom. A bolha - kullancs nyakörv helyett inkább valamilyen spot-on (bőrre csepegtethető) készítményt javaslok, mert kevésbé terheli a szervezetet vegyi anyagokkal! A homeopátiás szerek közül az Abrotanum D1, ami segíthet megszabadulni a parazitáktól. Naponta háromszor kell adagolni nyolc napon keresztül, havonkénti ismétléssel. Zsömi emésztőrendszeri érzékenysége és májmegnagyobbodása mindenképpen egyedi kezelést igényel!

Üdvözlettel: Andrea

Börkiütések

A kérdés

Kedves Doktornő!Van egy 12éves házi cicám. Az a gondom vele, hogy időnként apró kiütések jelennek meg a hasán és azokat olyan erővel nyalogatja, hogy teljesen kikopik a szőrzete és sajnos ha el is múlik a kiütés akkor sem nő vissza a szőrzet . Az állatorvos allergiás tüneteknek mondta amit talán étel okozhat, de mi már mindenféále étellel kisérleteztünk,de lehetetlen kizárnunk, hogy a gyári , vagy a mi általunk otthon készitett ételek okozhatják-e. Ugyanis teljesen kiszámithatatlan mikor jelennek meg ezrek az apró piros kiütések. Már aszőnyegpadlót is parkettára csaeréltük és a cica nem jár le a szabadba inkább csak a lakásban tartozkodik , igy nem tudom mit lehetne még tenni, hogy ez a jelenség megszünjön.Amúgy az étvágya ha beteglesz kisebb ,de a kedvére való ételeket megeszi ilyenkor is. Kapott alkalmanként steroid tartalmú injekciót ami egy időre rendbe hozta, kb 2 hét-re de után újra jelentkeztek a tünetek .Azért aggódom mert a hasa hátsó részén már teljesen szőrtelen és nincs is jele, hogy nőne új szőrzet.Az állatorvos azt tanácsolta, hogyha kiütést tapasztalunk kenjük be a területet Elocom kenőccsel , a patikus viszont óva intett, hogy ez nem igazán jó ötlet , mert a kenőcs steroid tartalmú.Abban kérném a sgitségét, hogy mit tehetnénk, hogy a Kopasz hasi területen migindúljon a normális szőrzet kialakulása, hiszen jön a téli időszak ezért félek, hogy meghül a szőrzret hiánya miatt. Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel,Jazzongora

A tanácsadó válasza

Kedves Gazdi!

A bőrkiütések hátterében nagyon sokféle ok húzódhat meg. Lehet allergia, de az is lehet, hogy a szervezet méreganyagokkal terhelt, és a bőrön keresztül így próbál megszabadulni tőlük. Ilyen esetben a hatásos kezelés feltétele egy részletes kivizsgálás és a cica körülményeinek a megismerése. Ezekre az információkra szüksége van egy homeopata állatorovosnak ahhoz, hogy az egyedileg legmegfelelőbb terápiát ki tudja választani az állat számára.
Ezért azt tudom Önnek javasolni, hogy személyesen keressen fel egy homeopata állatorovost, aki így tud csak segíteni majd a cicán.

Mielőbbi gyógyulást kívánok kedvencének: Andrea.

Parlagfű allergia

A kérdés

Kedves Doktornő! Fiaméknak van egy angol-amerikai buldog 5 éves fiú kutyusuk. 6 hónapos korában került hozzájuk. Nyáron augusztus közepétől, az első fagyokig allergiás tünetei vannak. Rossz a közérzete,véresre vakarja magát (ezt természetesen igyekszünk megakadályozni, gallér, fürdetőszerek, nem hagyjuk egyedül, stb).Az állatorvossal arra a következtetésre jutottunk hogy parlagfű allergia. Szteroidot kap szuriba, de egyre kevésbé hatásos. Mellette adunk még neki kalciumot, és 1/4 karitint. De már semmi sem segít igazán, alig várjuk a hüvös időt és a fagyokat. Gondolom amúgy sem jó szegénynek ez a sok gyógyszer. Kérem segítsen! Javasoljon a mi Buli kutyánknak homeopátiás szert. Előre is köszönöm segítségét.üdvözlettel: Nyergesné Kati

A tanácsadó válasza

Kedves Kati!

Ezekben a napokban sok kutyus szenved hasonló tünetektől, mint Buli. Sajnos nem csak az emebereknél, de a kutyák körében is egyre terjed az allergiás megbetegedés.
Az allergia szezonban a tünetek enyhítése szelíd módszerekkel, mint amilyen a homeopátia, nagyon nehéz, nem mondom azt, hogy lehetetlen, de mindenképpen egyedi kezelést ígényel. Igen sok tényezőt kell figyelembe venni ahhoz, hogy ténylegesen hatásos kezelésben részesülhessenek a kis páciensek. Ezért mindenképpen egy személyes találkozásra van szükség az állatorvossal. Gyorsítja a tünetek enyhülését, ha gyógynövényekkel ill. gyógytáplálékokkal is kiegészítjük a kezelést. Tartósabb javulást azonban egy komplex méregtelenítő, tisztító és deszenzibiláló kúrával érhetünk el, amit viszont allergén-mentes (tünet mentes) időszakban érdemes elkezdeni, tehát jelen esetben október végefelé, mikor már nincs jelen a levegőben a parlagfű pollenje.
Ha szeretne homeopátiás segítséget kedvencének, javaslom, hogy személyesen keressen fel egy homeopata állatorvost, aki egyedileg (!) a legmegfelelőbb szert / szereket ki tudja választani Buli számára.

Mielőbbi gyógyulást kívánok: Andrea

Bőrkiütés

A kérdés

Kedves Doktornő!Van egy másfél éves Rottweiler kutyánk, ő a család kedvence, hónapok óta küzdünk makacs bőrgyulladásával.Megpróbálom röviden leírni a problémát. A hasa alján kezdődött egy vörös körülírt folt, állandóan vörös, gyulladt volt a szeme, majd a fartőnél kezdett el vakaródzni és egy idő után tenyérnyi köralakban teljesen kihullott a szőre. 3 hónapon keresztül kezeltük Advocate cseppekkel, fürösztöttük Tac-Ticcal de egyre több helyen csomóstól kihullott a szőre majd ellepte a testét bűzös, sárgás fehér korpa, sőt nedvedző sebek jelentek meg rajta.Elvittük egy másik állatorvoshoz azt mondta allergiás a kutyánk ezért, Depersolon, Suprastyn injekciót kapott amitől 4-5 napig javulás állt be. Eltűnt a hasa aljáról a folt, nem volt vörös a szeme és kevésbé is vakaródzott. Aztán egyre több helyen megkopaszodott korpásodott és újra jöttek a nedvedző sebek amiket piros színű fertőtlenítő oldattal ecsetelgettük majd Suprastyn tablettát kapott, babaolajjal kenegetjük amitől a korpa kicsit szűnni látszik, ecetes vízzel spricceljük a szőrét Lavet bőrtápláló vitamint kap, nem fürdetjük egyáltalán , nyers tojást kap minden nap és a szívünket is beleadjuk de nem szűnnek a panaszok.Várom válaszát amit előre is köszönök.Andi

A tanácsadó válasza

Kedves Andi!

A régebbi válaszaimban több helyen is találkozhat ilyen vagy hasonló jellegű probléma felvetésével. Minden ilyen esetben azt tudom csak javasolni, hogy feltétlenül szükség van egy alapos kivizsgálásra, a lehetséges okok felderítésére, az állat körülményeinek a megismerésére. Csak íly módon lehetséges, hogy a homeopata állatorvos ki tudja választani azt ill. azokat a szert / szereket, amelyek egyedileg a legmegfelelőbbek kedvence számára, és tartós javulást hozhatnak. Ezért Önnek is azt ajánlom, hogy személyesen keressen fel egy homeopata állatorvost.

Mielőbbi javulást kívánok kedvencének: Andrea.

Tűzijáték

A kérdés

Kedves Doktornő!Egy kertes házban tartott,puli-pumi keverék kutyánk van, aki rettenetesen fél a tűzijátéktól. Hétvégén nem leszünk otthon (esküvő), és épp akkor lesz a városunkban rendezvény, ami természetesen tűzijátékkal zárul. Panzióba nem akartuk beadni, szerintünk az is nagyon megviselné.Tudna ajánlani nyugtató hatású homeopátiát, amivel elviselhető lenne számára az a 20 percnyi hangzavar. Ha igen, akkor hány nappal elötte kell elkezdeni a szedését, naponta hányszor és a beadási módról is szeretnék érdeklődni.Köszönettel:Ildikó

A tanácsadó válasza

Kedves Ildikó!

Sok kutyus fél az erős, hirtelen, váratlan hanghatásoktól, mint például a tűzijáték, petárdák, mennydörgés. Ilyenkor a "hangos program" előtt már néhány nappal érdemes elkezdeni adagolni Borax D3-at naponta 3x, vagy egy órával a várható "hangoskodás" előtt Phosphorus D200-at egy alkalommal.
Remélem valamelyik szer fog segíteni!

Üdvözlettel: Andrea