Tanácsadóink

Dr. Kopócsi Andrea

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

Tüdővizenyő

A kérdés

Tisztelt Andrea!Van egy 6 éves yorki kutyusom, aki fekvő, nyugalmi helyzeetben nagyon hörög (nagyon durva horkolás főleg kilélegzéskor), voltam már az állatorvosunknál, aki azt mondta, hogy tele van vízzel a tüdeje (nem akartam elhinni) 2 hét múlva helyettesítő állatorvos volt aki szintén ezt közölte. Próbáltam a gyógyszereket amiket javasoltak ( medrol, diaphyllin, verospiron), de apszolút nem segített. Mivel gyermekemnek is homeopátiás készítményeket adok, mert ez már bizonyított szeretném ha javasolna a kiskutyám számára valamit.Köszönettel:V.Mónika

A tanácsadó válasza

Kedves Mónika!

Az hogy a kutyusnak "tele van vízzel a tüdeje", elég komoly tünet! Ez esetben mindenképpen ki kellene deríteni, hogy mi ennek az oka! Leggyakrabban szív- ill. keringési eredetű a probléma, de állhat más jellegű elváltozás is a háttérben. Hiba volna csak arra koncentrálni, hogy a tüdejében ne legyen víz, és ne hörögjön. Rendkívül fontosnak tartom az ok kiderítését, és annak ismeretében a terápia kialakítást. Homeopátiás kezelés esetén is ez a követendő gyakorlat. Tehát ahhoz, hogy megfelelő szert/ szereket javasolhassak, pontosan és részletesen ismerni kell az előzményeket, a körülményeket és a kutyus minden egyéb tünetét is. Így egy személyes találkozó, és egy alapos esetfelvétel vizsgálattal egybekötve ebben az esetben elengedhetetlen.

Mielőbbi gyógyulást kívánok kedvencének: Andrea.

Idős cicák veseelégtelensége

A kérdés

Tisztelt Doktornő!Elnézését kérem, ha nem fogalmaztam egyértelműen. Pécsett lakom, a cicáimat rendszeresen hordom állatorvoshoz. Igazán elégedett vagyok az orvosok hozzáértésével, törődésével. A homeopátiát egy kis rásegítésnek gondoltam a kezelés mellé. Szerettem volna megkérdezni Önt, hogy mit javasolna kiegészítésnek. Szívesen fogadnám egy közeli homeopata állatorvos címét, mert én nem tudok ilyenről a környéken. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Nagy Zsófi

A tanácsadó válasza

Kedves Zsófi!

Idős cicák veseműködésének a támogatására két szert tudok ajánlani: Lespedeza Sieboldi D3 és Berberis D6 napi 3x. További szereket csak akkor tudok Önnek javasolni, ha részletesebben ismerem a cicák tüneteit.
Barcson tudok ajánlani Önnek egy homeopata állatorvost:
Dr. Nagyné Dr. Farkas Rita 06 (70) 502-1900

Üdvözlettel: Andrea.

Bűzmirigy

A kérdés

Kedves Andrea!Van egy berni pásztor kutyusom,6éves.Kb.2évvel ezelőtt volt az első bűzmirigy problémája.Akkor kinyomták,és rendbe is jött.Most megint kezdődik neki.A tünetek:végbélnyílását nyalogatja,nem szereti,ha odanyúlunk.A széklete általában rendben van,de volt már hogy fehéres,majd zöldes nyúlós váladék volt benne,gondolom ekkor ürült ki neki.Az a baj,hogy el kezdett vakarózni is,kitépi a szőrét a háta hátsó részén,a bőre elkezdett korpásodni,nagy fehéres-sárgás darabokban.2éve ki is marta magát,sebes volt,erre kapott injekciót+antibiotikumot,amitől javult,de igazából úgy érzem,hogy az akkor jött nagy hidegtől javult,ha melegszik az idő,rosszabbodik.El fogom vinni kinyomatni állatorvoshoz,de szeretnék homeopátiával segíteni rajta.Egyébként jókedvű,energikus kutya,a farkát szinte állandóan csóválja,szeret futni,aktív.Még mikor sebes volt,akkor is jókedvű volt,szerintem nincsenek fájdalmai.Milyen szereket adhatnék neki?Nyáron nagyon sok vizet iszik,azonban azt vettem észre,hogy most télen alig ivott,nem tudom miért.Egyébként nagyon ragaszkodik az emberekhez,állandóan simogatni kell,a kutyákkal már nincs ilyen jóban,sokszor agresszív.Nagyon okos,intelligens,már kiskora óta,mindent meg lehet neki tanítani.

A tanácsadó válasza

Kedves Gazdi!

A bűzmirigy mechanikus kitisztítása után a további tisztulás elősegítésére Silicea D12-t javasolok naponta 2x. Ha a végbélnyílás és környéke piros és érzékeny, akkor Aesculus D3 napi 4-5x és Hamamelis kenőcsös bedörzsölés javasolt néhány napig.

Ha a bűzmirigyet gyakran kell nyomni, mert nem ürül magától, akkor a Causticum D12 segíthet úgy, hogy megszabadítja a bűzmirigyet egy bénultsághoz hasonló állapotból, és az újra magától működik. Az első héten napi 3x, a második héten napi 2x adjuk.

Elhúzódó gennyesedés esetén Calcium sulphuricum D12-t segít, az első héten napi 3x, a második héten pedig napi 2x.

A bűzmirigy-gyulladás következtében kialakult ekcémás bőrgyulladás tüneteinek enyhítésére Sulphur D12-t ajánlok napi 3x, 2-3 héten keresztül.

Mielőbbi gyógyulást kívánok kedvencének: Andrea.

A kérdés

Tisztelt Doktornő! Cicáim lassan mindannyian elérik azt a bizonyos öregkort amikor már tünetei vannak a veseelégtelenségnek. Szeretném megpróbálni -ha lehetséges - a homeopátiás támogatást. Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Nagy Zsófi

A tanácsadó válasza

.

Ha köhög a kutya.

A kérdés

Kedves Andrea!A natúrsziget honlapján olvastam az írást az állatok homeopátiás kezeléséről. Rendkívül érdekesnek és hasznosnak találtam. Találtam is egy könyvet a Homeopátia és a kutya címmel, amit még ma megpróbálok megvásárolni. Tenyésztő révén amúgy is rengeteget olvasok , tájékozódom különféle betegségekről.Sajnos most nagy problémával fordulok Önhöz, hátha esetleg tud segíteni, amiben nagyon bízok. Rendkívül bízok az állatorvosunkban, rendkívül nagy tudással és szakértelemmel kezeli kutyáimat. Sajnos 2 napja köhögni kezdett egyik kutyusom, kapott is antibiotikum injekciót és köptető köhögéscsillapítót. Kennelköhögésre gyanakszom, mivel mára több kutyusom is elkezdett prüszkölni, köhécselni. nem erőltetett száraz köhögés, inkább váladékosabb hurutos köhögés. A tartási körülményekkel és a higiéniával nincs probléma, minden kutyus rendszeresen oltott, féreghajtott. Sajnos, most már későn olvastam a kennelköhögés elleni vakcináról és orrba spriccelhető szerről, mivel ha már köhögnek nem éri el a kívánt hatást. Dr. Carol Osborne Kutyabetegségek című könyvében olvastam homeopátíás készítményről először a következőt tanácsolja a kennel köhögés betegségre.: 'állandó köhögés ellen enyhülést nyújt az Ipecacuanha 6c. Kipróbálhatjuk a Drosera 6c t is. 5 napon át naponta 2 alkalommal, majd hetente 2 szer adjuk a kutyának , míg a tünetek meg nem szűnnek." Az interneten kutakodva még rengeteg köhögés elleni homeopátiás készítményt találtam. Kérdésem az lenne, hogy tudja e esetleg ajánlani valamelyiket. Mivel, még nem súlyos egyfolytábani köhögésről van szó, inkább időnkéti, prüszkölésről gondoltam tanácsot kérek, hátha elkerülhető az antibiotkum használata.mivel több kutyáról van szó, nem utolsó sorban az anyagi költségek miatt is kíváncsi lennék, hogy mennyire hatásos ez a módszer. Valamint, arról nem olvastam, hogy szoptatós szukáknál (a kölykök 3 hetesek, valamint 2 hetesek) alkalmazhatóak e ezek a készítmények. Egy tenyésztő ismerősőm mikor ilyen problémája volt Sumamed Forte 200 mg os szirupot kapott, esetleg megoldást jelenthet e erre a problémára?Természetesen eszem ágában sincs magamtól kezelni a kutyáimat, még ma mindenképenn az állatorvosunkhoz fordulok, de kíváncsi voltam egy homeopátiával foglalkozó szakember tanácsára, váleményére is.

A tanácsadó válasza

Kedves Gazdi!

A köhögés nagyon sokféle betegség tünete lehet.
Ha egyértelműen beigazolódik, hogy kennel-köhögésről van szó, akkor jól alkalmazható pl. a kórokozó nozódája: Bordetella bronchiseptica nozóda D30.
Nagyon sok "köhögős" homeopátiás szer létezik! Hogy melyiket kell adni, az nagyban függ a tünetektől, azaz, hogy hogyan is köhög a kutyus. (Szoptatós kutyának is nyugodtan adhatók a homeopátiás szerek.)
Az Ipecauanha pl. akkor adandó, ha a köhögési rohamok öklendezésbe torkollanak.
Hörghurut esetén általában jól használható a Belladonna D6 és a Bryonia D6 óránként váltakozva, ha a köhögés száraz, gyakori és fájdalmas. Az állat ilyenkor nyugalomban van, és nem szívesen mozog. Szomjas, egyszerre sokat iszik.
Ha a köhögés hurutossá válik (krahácsolás) és a váladék csak a gégefőig jön fel, onnan lenyeli az állat, akkor Tartaricus emeticus D6 és Ipecacuanha D6 kétóránként váltakozva adható.
Ha tüdőgyulladás veszélye áll fenn, akkor Tartaricus emeticus D6 és Phosphorus D6 kétóránként váltakozva jó hatású.
Erős éjszakai köhögési inger esetén a Sticta pulmonaria D2 az előbbiek kiegészítésével segíthet.
A lábadozás időszakában Sulphur D6 szükséges, hogy maradéktalanul kiválasszunk minden betegséganyagot. A kiújulást is megakadályozzuk így: néhány napig napi 3x.

A fent leírtakból is kitűnik, hogy az az információ, hogy "hurutosan köhög a kutya", nem elegendő egy pontos szerválasztáshoz a homeopátiában. Mivel a homeopátia egyedi és holisztikus gyógymód, ezért a legtöbb esetben részletesen ismerni kell a tüneteket egy hatékony kezelés megválasztásához.

Ha az eddigiek alapján nem biztos benne, hogy mely szerre / szerekre van szüksége kutyusainak, akkor javaslom, kérje egy homeopata állaorvos segítségét!

Mielőbbi gyógyulást kívánok kedvencinek: Andrea