Tanácsadóink

Dr. Kopócsi Andrea

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.
A kérdés

KEDVES DOKTORNŐ! 4 éves unokámmal kapcsolatban szeretnék kérdezni.Az utóbbi időben kb.3 hetente allergiás tünetei vannak. Megduzzadt talp,szem,herezacskó.Persze szaladunk vele az ügyeletre,mert általában délután jelentkezik.Ott "okosítottak" ki bennünket,hogy ez allergia.Nagyon figyelünk már arra,hogy mit eszik.Nem adunk neki olyat,amiben tartósítószer vagy ételszínezék van.Eddig sem nagyon kapott.Már az óvodában is szóltunk,hogy lehetőleg ne kapjon olyat,amiben előfordul.Most vérvételre várunk,amiből állítólag kiderül,hogy pontosan mi okozza ezeket a tüneteket.Ha itt van nálam egyfolytában izgulok érte,nehogy olyat adjak neki,amitől baja lesz.Egyébként jó étvágyú kisfiú,és nem válogatós.Kérdésem,ez meddig lesz így,van-e hatásos és szelíd gyógymód. Köszönettel várom válaszát: Daka Márta

A tanácsadó válasza

.

Macskanátha

A kérdés

Kedves Andrea!Kát cicám megfázásos tüneteket produkál. Az idősebb már túl van rajta, a fiatalabb 1,5 éves cicát jobban ledöntötte a lábáról. Erős gyakori tüsszögéssel, szemfolyással, orrváladékozással kezdődött. Ma már nem tüsszög viszont-gondolom a sok váladék miatt- nagyon nehezen vesz levegőt az orrán és hangosan szuszog. Az orra mellett még váladékos, a szemfolyása már megszűnt. Elesettnek tűnik, rossz a kedve, azonban szerencsére az étvágya nagyon jó. Érdeklődnék, hogy mivel segíthetnék a cicának, hogy minél előbb elmúljon a betegség? Valamint szeretném megtudni, hogy jelent-e veszélyt az emberre ha a beteg macskát a meleg házban tartom? Van otthon grapefruit mag kivonat , propolisz, c vitamin, bíbor kasvirág cseppem illetve homeogene 9, oscillococnium tablettám. Valamelyikből adhatnék neki?Válaszát előre is nagyon köszönöm!Üdvözlettel:Szabina

A tanácsadó válasza

Kedves Szabina!

A tünetek alapján "macskanáthásak" (rhinotracheitis) lehetnek a cicák. Ez ugyan emberre nem veszélyes, de azért az alapvető higiéniai szabályokat be kell tartani. Jól teszi, ha a beteg cicákat benn tartja a házban. Az Ön által felsoroltak közül a bíbor kasvirág (Echinacea) cseppeket ajánlom a cicák ivóvízébe tenni legalább egy hétig napi 5-10 cseppet, ill. az Oscillicoccinumot napi 3x néhány bogyócskát, szintén egy héten át.
Ha mégsem javulna az állapotuk, akkor egyedileg kell a megfelelő kezelésben részesíteni a cicákat, amihez állatorvosi segítséget célszerű igénybe vennie.

Mielőbbi jobbulást kívánok kedvenceinek: Andrea.

A kérdés

Tisztelt Doktornő!8 éves ivartalanított dobermann szuka kutyám szobatiszta és a házát is "rendbe" tartotta. Az utóbbi fél évben viszont észreveszem, hogy ha fekszik a napon vagy az udvaron folyik belőle a vizelet. A házában levő ruha is reggelre tiszta vizelet és nem győzőm váltogatni, sőt van hogy székletet is találok a házában. Főleg esősebb időben venni észre ezt. Eddig, ha nagy volt a hideg, behoztuk és az előszobában elfeküdt és kikérezkedett, ha dolga volt. Nem tudom, mi lehet vele a probléma, a lustaság-e, hogy esőben, hidegben nem akarja elhagyni a házát, vagy esetleg valamilyen betegség. Különben nincs vele probléma, ugyanolyan, mint volt, nagyon szeretjük és sokszor simogatjuk, amit ki is követel. Már előre félek, mi lesz, ha be kell hoznom a nagy hidegben, mert reggelre az előszoba egy borzalom lesz. Különben nem igényli azt, hogy benn legyen a lakásban, de nagy hidegben fázik. Mi meg sajnáljuk kinn tartani. Gondoltam arra is, hogy 3 hónapos korában a szomszédaim megmérgezték (mint az előző 5 éves dobermannomat- akit el kellett altatni)- az állatorvos alig tudta megmenteni, sokáig infúziót kapott és többször vért és vizeletet vizsgáltak nála, még egy évvel később is, de az orvos szerint rendbe jött. Esetleg nem maradt-e mégis valami rendellenesség. Azt észrevettem, hogy a napi rendszeres futás ellenére sem olyan erős, mint egy dobermannak kell lenni, inkább soványnak tűnik, a rendszeres és bőséges táplálás ellenére is.Különben vidám és játékos kutya, szereti az unokákat, velük is sokat játszik.Előre is köszönöm válaszátÜdvözlettelFarkas Klára

A tanácsadó válasza

Kedves Klára!

Az Ön által leírt tünetek alapján több ok is szóba jöhet. Feltétlenül fontos az ok kiderítése a kezelés megkezdése előtt! Amire először gondolok, az egy mozgásszervi zavarokat is okozó gerinc-elváltozás lehet az ágyéki szakaszon vagy a mögött, mely beidegzési hiányosság következtében okozhatja azt, hogy a kutyus akaratlanul is üríti a vizeletét ill. a székletét. Ezen kívül még viselkedési - lelki probléma is lehet a háttérben, de ezt kevésbé tartom valószínűnek. Mindenképpen javasolnék egy alapos kivizsgálást: labor és röntgen, esetleg egy hasi ultrahang. Ha elkészültek a vizsgálatok, kérem jelentkezzen telefonon, és akkor már elkezdhető a homeopátiás kezelés.

Mielőbbi gyógyulást kívánok kedvencének: Andrea.

A kérdés

Tisztelt Doktornő!Hat éves ivartalanított kan német juhász kutyusomnál észrevettem, hogy este alvás közben néhány csepp vizelet távozik tőle. Más tünetet nem tapasztaltam. Elvittük egy állatkórházba, ahol labort csináltak, aminek az eredménye teljesen jó lett. Antibiotikumos kezelést javasoltak (ezt én nem szeretném), illetve ha attól nem szűnik a probléma, akkor ultrahangot az esetleges kő kizárására, s ha az sincs, akkor hormonkezelést az inkontinenciára (ezt szintén nem szeretném). Használhatom e az antibiotikum helyett az ezüst kolloidot, illetve milyen homeopátiás szert tudna ajánlani?Köszönettel, Nagy Éva

A tanácsadó válasza

Kedves Éva!

Igen, használhatja az ezüst-kolloidot antibiotikum helyett, de nagyon nézze meg milyen terméket használ, ugyanis nagyon fontos, hogy kellően tiszta ezüstből készüljön az oldat, megfelelően kicsiny szemcseméretű (néhány nanométer!) és kellően homogén legyen az oldat. Eddig én egyfajta ezüst-kolloidot találtam csak megfelelőnek, amit nyugodtan tudok Önnek ajánlani. Mivel ez nem a reklám helye, ezért itt most nem írnám le, hogy melyik az, de szívesen elmondom, ha felhív.
A homeopátiás szerek közül kedvence tüneteire a Causticumot és a Thuját ajánlom D30-as potenciában naponta egyszer felváltva.
Amennyiben további kérdése van, nyugodtan hívjon!

Üdvözlettel: Andrea.

Fülgyulladás, vakaródzás

A kérdés

Tisztelt Doktornő!Két és fél éves angol szetter kutyámnak, elég rég óta (kb. 1 éve) szorványosan előforduló fülgyulladása, viszketése van. Sajnos az eddigi próbálkozások gyógyszeres-olajos kezelés, tisztítás nem járt sikerrel. Most ez az állapot állandósult és súlyosbodott. Sokszor vakarja és rázza a füleit. Belül piros és mintha duzzadt lenne.Elvittem egy másik állatorvoshoz, aki azt mondta, hogy el kell altatni és tamponnal kell majd kenetet venni, majd tenyészetet csináltatni és specifikus antibiotikumot alkalmazni.Közben a bőrét is vakarja, a hónaljában és a hasán. A szőre itt már ritkább és piros a bőre.Én jobban bízom a homeopatikus kezelésben, ezért fordulok Önhöz.Ön mennyire tartja ezt reálisnak? Majd telefonon is megkeresem holnap, hétfőn.Üdvözlettel:Szegő Péterszegomail@gmail.com70 940 4912

A tanácsadó válasza

Kedves Péter!

A vissza-visszatérő fülgyulladás és a viszketéssel járó bőrpanaszok hátterében nagyon sokféle ok húzódhat meg!
- Lehet allergia.
- De az is lehet, hogy a szervezet méreganyagokkal terhelt. Ilyenkor a szervezet a hallójáratot és bőrt szelepként használja, - toxinokat választ ki, amelyeket a májnak ill. a vesének kellene, de azok már túlterheltek.
- Egy féloldali, jobboldali fülgyulladás esetén máj- és bélzavarokra is gondolhatunk. Ilyenkor mindig táplálási hibák után kell kutatnunk. Többnyire krónikus bélműködési-zavarról lehet szó, melyet a kész- és konzerv ételek túl nagy aránya okoz a táplálkozásban. Nyers kosztra való átállás már fél gyógyulást jelenthet.
- Ugyanez a baloldalon szuka kutyák esetében egy esetleges petefészek-működészavart jelenthet, ami a hormonháztartás zavarával függ össze. Többek között következménye lehet ez a hormoninjekcióknak is.
- A következő ok lehet például az is, hogy megtelt a bűzmirigye, és nem tud kiürülni. Ez esetben el kell vinni az állatorvoshoz, aki kinyomja a bűzmirigyét, eltávolítja a felhalmozódott váladékot, és egy-két napon belül megszűnik a tünet.
- Oka lehet bolhaallergia is. Ezt is az állatorvos tudja megállapítani, hogy ténylegesen erről van-e szó, és ha igen, megadja a szükséges kezelést, és rövid időn belül tünetmentes lesz a kutya.

Tehát nagyon szerteágazóak lehetnek az okok, és akkor még az egyedi kezelés mikéntjéről nem is beszéltem, hiszen azonos ok esetén előforduló tüneteket is két különböző egyednél különbözőképpen kell kezelni.
Minden ilyen és hasonló esetben ezért azt tudom csak javasolni, hogy feltétlenül szükség van egy alapos kivizsgálásra, a lehetséges okok felderítésére, az előzményeknek, az állat körülményeinek és tüneteinek a megismerésére. Ehhez azonban mindenképpen fel kell keresnie egy homeopata állatorvost, aki egy fizikális vizsgálat és egy részletes beszélgetés után tudja eldönteni, mely szerre / szerekre van kedvencének szüksége, mely(ek) az egyedileg a legmegfelelőbb(ek) a számára a gyógyuláshoz.
Ha szeretné, én is szívesen segítek. Ez esetben, kérem, hívjon időpont-egyeztetés végett a következő számon: 06 (20) 928-4425.

Mielőbbi gyógyulást kívánok kedvencének: Andrea.