Tanácsadóink

Dr. Kopócsi Andrea

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

Homoktövis

A kérdés

Kedves Dr Kopócsi Andrea!Érdeklődéssel olvastam a homoktövisről szóló írását. Annál is inkább, mert mi is termesztjük.Egy valamiben bizonytalan vagyok. Több helyen olvastam, hogy epekőre és hasnyálmirigy gyulladásra nem ajánlott. Nem ajánlott, vagy tilos?Miért? Esetleg tudna a homoktövissel kapcsolatos tapasztalatairól néhány dolgot említeni?Válaszát előre is köszönöm.Weitz Teréz

A tanácsadó válasza

Kedves Teréz!
A homoktövis koncentrátumát én elsősorban immunerősítésre és gyulladáscsökkentésre használom. Nem voltak eddig olyan tapasztalataim, hogy epekő vagy hasnyálmirigy-gyulladás esetén ne lenne használható. Azt tudom legfeljebb elképzelni, hogy akinek érzékeny az epéje ill. a hasnyálmirigye, az nem jól tolerálja a homoktövis eléggé savanykás, kissé keserű ízét.
Ezen a linken bővebben olvashat az élettani hatásairól: http://www.kimintvet.hu/gyotap/flav_homoktovis.html
Üdvözlettel: Dr. Kopócsi Andrea

Álvemhesség

A kérdés

Tisztelt Doktornő! Van egy 13 hónapos Stafforsir terrier kutyám . Most tüzel másodjára ,az első júniusban volt álvemhes lett . Búsult meg aludt volna szinte mindig a tőgyei is kicsit bedagadtak minimális tej is volt az elsőkben, nem vackolt nem gyűjtögetett csak nagyon levert volt és mindenhová követett ha tudott ( lakásba van).Hiába vizes ruháztam ,kevesebb élelem .... kb 3 hét után elvittem az állatorvosunkhoz aki adott hormont neki amit 3 nap alatt kellett oda adnom neki ,ahogy megkapta kb1 óramúlva mind a 3 nap hányt . Az állatorvos mondta hogy ez káros lehet neki.Az ivartalanítást a munkám végett csak ilyenkor télen tudom elvégeztetni :( Egy állateledel áruházban javasolták a homeopátiás szert ,ez ügyben szeretnék tanácsot kérni mit javasolna és hol kaphatom meg. Válaszát előre is köszönöm !!!

A tanácsadó válasza

Kedves Gazdi!

Az álvemhesség a hormonális szabályozás zavara következtében előforduló élettani állapot – nem betegség. Ilyenkor nemcsak testi, hanem pszichikai változások is megfigyelhetők. A tejképződés megindulásával az emlők megduzzadnak, bennük fájdalmas gyulladásos folyamatok indulhatnak el. A kutyák viselkedése is megváltozik, néha passzívvá, ragaszkodóvá válnak, máskor agresszivitásba csap át kedélyállapotuk, még a hozzá közeledőket is veszélyeztethetik. Keresik a sötét helyeket, ahol elkezdenek vackot építeni, melybe mindenféle tárgyat, játékokat, textíliákat gyűjtenek maguk alá. Ez a viselkedés a szülési időpont körül (60-70. nap) felerősödik és groteszk formákat is ölthet. Az adoptált tárgyak feletti anyáskodás annyira erős és meggyőző lehet, hogy azt hihetnénk, az állat valóban megkölykezett. A gondokat még az is tetézi, hogy ez az állapot akár minden tüzelés után bekövetkezhet.

Gyógykezelés

Az álvemhesség megelőzhető ivartalanítással, kezelhető gyógyszeresen: az ivarzást megelőző hormonális kezeléssel, melyet azonban a nem kívánt mellékhatások miatt nem célszerű hosszú ideig alkalmazni.

Mielőtt gyógyszerek után nyúlnánk, talán a leghatásosabb intézkedés a már tejet elválasztó szukát dajkaként egy másik alom közelébe helyezni. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor marad a következetes, szeretetteljes figyelemelterelés (pl. hosszabb sétáltatás, összegyűjtött tárgyak, játékok elvétele). Ilyenkor kerüljük az állat simogatását, mert azzal csak fokozzuk az anyai ösztönöket és a tejtermelést. A fájdalmas emlőkre helyezzünk hűsítő borogatást, ne engedjük, hogy kedvencünk nyaldossa, szopogassa emlőit, mert azzal is fokozza a tejtermelést.

Amennyiben ezek nem oldják meg a problémát, az ilyenkor szokásos gyógyszeres, hormonális kezelések alternatívájaként szelíd gyógymódot is választhatunk. A homeopátia a kedélyállapotok figyelembevételével az alkati adottságokra összpontosítva szabályozza a hormonrendszer működését.

Pulsatilla CH30-cal a simulékony, féltékenységre hajlamos szukákat kezelhetjük, melyek könnyen ellustulnak, alig lehet kivonszolni őket a házból. Mindent mérsékelten melegen szeretnek. Ennek a típusnak az emlői hajlamosak csomóképződésre.

Ignatia CH30-at adjunk a szélsőséges hangulatváltozásokra képes, kiszámíthatatlan szukáknak. Jellemző rájuk, hogy csendesen szenvednek, szánalomra méltó benyomást keltenek. Nem ritkán agresszív rohamaik is lehetnek. Gyermektelenségi frusztrációjuk csúcspontján elviselhetetlen hisztériába eshetnek, amelyet „panaszos dalokkal” kísérnek.

Asa foetida CH5 gyógyszerképpel jellemezhető állat is hisztérikus és féltékeny. A kutya nyugtalan: agresszivitást mutat idegen emberekkel és kutyákkal szemben, sírdogál, tárgyakat, játékokat hord össze a pihenőhelyére, "fészket" épít, és a közeledőkre vicsorog és morog. Nem engedi magát megfogni. Jellemzően kövérkés, emlőmirigyeiben sok tej halmozódik fel. A hosszabb sétáltatástól javul az állapota.

Cyclamen CH30 azokban az esetekben hatásos, amikor az állat nagyon szomjas, kedveli az édességeket; a fejlődésben kissé visszamaradott.

Lilium tigrinum CH9 típust a fájdalmas, kevés tejet termelő emlők a jellemzik. Az állat alig nyugtatható meg, különösen éjszakánként. Telihold idején legjobb, ha éjszakai ügyeletet tartunk.

Bach-virágesszenciákkal is csillapíthatjuk a kellemetlen izgalmakat, a feszültségeket, érzelmi zavarokat.

A táplálásra is fokozottan ügyeljünk ilyenkor! Csökkentsük a fehérjearányt és emeljük a rosttartalmat (a tönkölybúza igazán alkalmas erre)!

Ha nem boldogul egyedül a homeopátiás szer kiválasztásával és adagolásával,
szívesen segítek: 06 (20) 928-4425.

Üdvözlettel: Dr. Kopócsi Andrea

Epilepszia kutyáknál

A kérdés

Tisztelt Doktornő!Szeretném megtudni, hogy kutyának epilepsziára, milyen homeopátiás vagy egyéb alternatív szer javasolt.Köszönettel: Gy. Anna

A tanácsadó válasza

Kedves Anna!
Az epilepszia kezelése szelíd módszerekkel, - mint amilyen a homeopátia -, nagyon összetett feladat,
és mindenképpen egyedi kezelést igényel. Igen sok tényezőt kell figyelembe venni ahhoz, hogy
ténylegesen hatásos gyógymódban részesülhessenek a kis páciensek. Ehhez mindenképpen egy
személyes találkozásra van szükség a homeopata állatorvossal. Gyorsíthatja a tünetek enyhülését,
ha gyógynövényekkel ill. gyógytáplálékokkal is kiegészítjük a kezelést. Tartósabb (évekre kiható)
javulást azonban csak egy komplex kúrával érhetünk el.
Ha szeretne homeopátiás segítséget kedvencének, javaslom, hogy személyesen keressen fel egy homeopata állatorvost, aki egyedileg (!) a legmegfelelőbb szert / szereket ki tudja választani kedvence számára.
Ha szeretné, én is szívesen segítek: 06 (20) 928-4425.
Üdvözlettel: Dr. Kopócsi Andrea

Álvemhesség

A kérdés

Tisztelt Doktornő!6,5 éves szuka kutyámmal kapcsolatban keresem, nagyon sok jót hallottam az energy készítményekről, ezzel kapcsolatban kérem a tanácsát. Sajnos a tüzelések alkalmával álvemhes szokott lenni, ami gyenge lefolyású, viszont a kor előrehaladtával a hormonális változások következtében kialakulhat gennyes méhgyulladás, amit szeretnék ha lehet megelőzni a hormonháztartás támogatásával, milyen energy készítményt javasol erre a célra? KöszönettelM.Éva

A tanácsadó válasza

Kedves Éva!
Az Energy készítményei közül a GYNEX csepp alkalmazható különféle hormonális problémák megelőzésére ill. a terápia kiegészítésére. Sokféle tünet, betegségfajta van felsorolva a készítmény javallatai között, épp ezért célzott terápiára nem biztos, hogy beválik a kutyusnál. Megpróbálni meg lehet, de én hatásosabbnak tartom az egyedi ("személyre" szabott) terápiákat. Erre a legmegfelelőbb talán a homeopátia lehetne, aminek segítségével olyan szer(eke)t kaphatna kedvence, amely(ek) számára a legmegfelelőbb(ek), és a leghatékonyabban szolgálhatná(k) egy súlyosabb probléma megelőzését.
Ha szeretne homeopátiás segítséget kedvencének, javaslom, hogy személyesen keressen fel egy homeopata állatorvost, aki egyedileg (!) a legmegfelelőbb szert / szereket ki tudja választani kedvence számára.
Ha szeretné, én is szívesen segítek: 06209284425.
Mielőbbi gyógyulást kívánok kedvencének: Dr. Kopócsi Andrea

Immunerősítő

A kérdés

Köszönöm szépen Kedves Doktornő!Valóban nem tudom meddig szokás egy ilyen immunerősitőt adni ?a neve only natural pet immune strengthener adagolás 0-25Ibs fél kapszula én kevesebbet adok fél kapszulánál hisz két kilósak a cicák kb.köszönöm a segitséget!

A tanácsadó válasza

Kedves Gazdi!
Az immunerősítőket általában kúraszerűen szokás adagolni; általánosságban egy hónap, hat hét időtartamig, utána szünet, majd, ha szükséges, lehet ismételni.
Üdvözlettel: Andrea