Tanácsadóink

Weixl-Várhegyi László

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

Miért nem jó a kókusz olaj, vagy kókuszzsír?

A kérdés

Tisztelt WEIXL-VÁRHEGYI LÁSZLÓ! Érdekelne, hogy az alábbi cikkben miért írják hogy a kókuszzsír ártalmas. Minden oldalon egytől egyig csak jót írnak róla, és azt hogy ez a legegészségesebb zsír/olaj. Ez az egyetlen oldal ami rosszat ír róla. Semmilyen más olfalt nem találtam. Nekem még az orvosom is a kókuszolajat ajánlott. Mire alapozták ezt a cikket? ráadásul ezt a zsiradékot, biotékákban, herbáriákban szoktam venni, vagy ilyen olyan bio oldalakról rendelni. Az Önök oldala is ilyen bio oldal lenne és ledöbbentett a cikk, de nagyon. Ön szerint akkor most ezzel mérgezem magam és a családomat?

A tanácsadó válasza

Kedves Kérdező!
A kókuszolaj lektinjei nem jók egyik vércsoport számára sem, mert agglutinálják a vérlemezkék mellett lévő szénhidrátspecifikus alkotóelemeket (fukóz, Na-acetil-galaktózamin, D-galaktóz)! Ez be van bizonyítva több oldalról is. Kérem olvassa el a vércsoportos táplálkozás témában adott válaszaimat, s ott megérti, hogy mik a lektinek és mi az az agglutináció és milyen problémákat idéz elő.
Igen valóban mérgezi magát és a családját is.
Kére3m olvassa el ezt az írásomat:
MI AZ IGAZSÁG, A PÁLMA- ÉS EGYÉB OLAJOKRÓL, ZSÍROKRÓL?

Valamennyi zsír zsírsavakból épül fel: egy zsír részecskéből és egy sav részecskéből áll. Vegyi szerkezetük szerint szénláncok, amelyeket szén- és hidrogénatomok alkotnak. A különböző zsírok szénláncai különböző hosszúságúak. Rövid láncú zsíroknak, például a vajban lévő vajsavnak, négy szénatomjuk van. A halolajoknak és az agyunk nagy részében megtalálható hosszú láncú zsíroknak 20-24 szénatomjuk van.

Azon a zsíron kívül, amelyet energiaforrásul használ, testünknek számos speciális zsírra van szüksége. Ezek a minden egyes sejtet határoló sejtmembrán, továbbá agyunk, belső fülünk, szemünk, mellékvesénk és nemi szerveink részei.

Testünk csak akkor tudja létrehozni ezeket, a speciális zsírokat, ha a táplálékkal megkapja hozzájuk a megfelelő nyersanyagokat. Vagyis azt a két esszenciális zsírsavat, amelyet szervezetünk nem tud előállítani: a linolsavat és az alfa-linolénsavat. Mindkettő hosszú láncú, azaz 18 szénatomos. Ezt a két zsírt étrendünknek tartalmaznia kell, mivel szervezetünk az összes többi szükséges zsírfajtává át tudja alakítani őket.

Sajnos, az esszenciális zsírokból az átlagos étrendben kevés szerepel. A legjobb linol- és alfa-linolénsav-forrás a len-, a kender-, vagy lenmag és kendermag olaj. Ezek az olajok minden vércsoport számára jók fogyasztásra.. A tökmag-, a dió-, a szójabab- és a canola olajok is tartalmazzák. Ezek közül a tökmag olaj csak a 0-s és A-s vércsoportúak számára fogyasztható, s a többi olaj, jó mindenkinek, a canola olaj kivételével. A leveles zöldségek sötétzöld levelei kis mennyiségben ugyancsak tartalmazzák. Jó, ám igen költséges zsírforrás a táplálék-kiegészítőkben használt feketeribizlimag-olaj, a borágófű-olaj, a kankalinolaj és a halolajok.

A közönséges étkezési olajok közül a legveszélyesebb a kókusz olaj és kókusz zsír, a maga 88 %-os telített zsírtartalmával. A második legveszélyesebb olaj a pálma olaj és pálmazsír, amely 64 %-ban telített zsírokat tartalmaz. A harmadik helyen van a gyapotmag olaj, amelyik 24 %-ban tartalmaz, az emberi szervezetre rendkívül káros telített zsírsavakat, de ezen felül még toxinokat is tartalmaz. A negyedik legkárosabb olaj a földimogyoró olaja, amely rákkeltő aflatoxinokat is tartalmaz a 15 %-os telített zsírsav tartalma mellett. A vércsoport-specifikusságot vizsgálva kiderült, hogy ezen olajok egyik vércsoport számára sem jók, mert mindegyiket agglutinálják, még akkor is, ha csak kis mennyiségben vannak jelen egy-egy ételkombinációban. Például olajban sütéskor felvesz némi olajat, a benne kisütött étel, vagy a „reform” pékárukat és cukrászsüteményeket tudatlanságból ilyen olajokkal, zsírokkal készítenek.
Veszélyes még, csak az A-s vércsoportúak számára fogyasztható napraforgó olaj is, annak ellenére, hogy ennek a telített zsírsav tartalma csak 12 %, ugyanis leginkább sütésre használják. Az olajokban való sütés hőmérséklete általában 180 Celsius fok körüli és a napraforgó olajában már 160 Celsius fokos hőmérséklet felett rákkeltő, karcinogén anyagok keletkeznek benne. Így már az A-s vércsoportúak számára is tilos minden formában. Nem véletlenül sütnek-főznek Dél-Európában oliva olajjal, amely minden vércsoport számára megfelelő és 230 Celsius fok hőmérsékletig nem keletkeznek benne karcinogén anyagok.
A napraforgó olaj másik ártalma minden vércsoport számára, hogy margarint készítenek belőle, s a margarin egyik vércsoport számára sem jó. Az egerek sem eszik meg, de még az éhes csótány is elkerüli a margarint.

Az olajok csak akkor jók, ha hidegen sajtoltak és nincsenek feldolgozva. Még a legjobb olajok is elvesztik egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságaikat, ha margarinná, vagy főzőolajokká dolgozzák fel őket. Amit a feldolgozóipar művel az olajokkal, az túlmegy minden józan elgondoláson, ugyanis ha nem maradnak hidegen sajtolt állapotban az olajok, akkor nemcsak a telített, hanem a többszörösen telítetlen zsírok és olajok az egekig emelik a koleszterinszintet.

Miért veszélyesek a telített zsírok? Azért mert szénatomjaik „jól vannak lakatva” hidrogén-atomokkal. Nincsenek üres hidrogénhelyeik, amelyek révén szervezetünk más molekuláinak hidrogénjeihez kapcsolódhatnának. Testünk ez miatt csak energiaforrásul használhatja őket, ha megfelelnek a vércsoport számára is. A telítetlen zsírokon vannak üres helyek, amelyekről a hidrogén-atomok hiányoznak. Ezek a helyek olyanok, akár a különleges kulcsok, illenek testünk más molekuláinak zárjaiba is.

Az egészségügyi hatóságok szívesen elhitetnék velünk, hogy a telített zsírok főleg húsfélékből származnak, fokozzák a koleszterinszintet, a növényi olajok viszont telítetlenek és a koleszterinszintet alacsonyan tartják. Óriási tévedés!!! Ha pedig tudják, hogy nem így van, akkor kész átverés!!!! Én ezt úgy hívom, hogy kőkemény bioterrorizmus!!!!

Igaz, hogy a hús, a sajt, a tojás és a tej- és tejtermékek bővelkednek telített zsírokban. Csakhogy ugyanez a helyzet a pálmaolaj és pálmazsír, valamint a kókuszolaj és kókuszzsír esetében is!!!! A 80-as évek közepén több tudóscsoport is követelte, hogy ezeket a trópusi növényolajokat és zsírokat ne használják fel humán élelmiszerekben, meg ne használják sütésre, főzésre, de nem sok sikere volt a tudósok petíciójának, mert kezdetben némi sikert könyveltek el a kutatóorvosok, aztán szép lassan „visszacsorgott” a mindennapi humán ételekbe a kókusz- és pálmazsiradék. Ezek mindegyike emeli a koleszterin és a kis sűrűségű lipoproteinek ( LDL, VLDL) vérben lévő szintjeit, és legalább annyira ártalmasak az egészségünkre, mint a legzsírosabb füstölt szalonna. Mostanság megjelentek olyan reformélelmiszerek, amelyek pálma és kókuszsírokat tartalmaznak, amelyek szintén füstölve is vannak ( búzakolbász, köles csemege, stb). Ezek is ugyanúgy ártanak, mint a füstölt szalonna, a disznó-, liba- és kacsazsírok, mert még ráadásul nem jók egyik vércsoport számára sem.

Ha megnézzük, hogy a szervezet számára jó cisz-kötésű zsiradékokból, hogyan lesznek szervezetet mérgező transz zsírok, akkor megértjük, hogy miért csak, a vércsoportunk számára jó hidegen sajtolt olajok a jók emberi fogyasztásra. Szinte valamennyi természetes zsír az úgynevezett cisz-konfigurációban fordul elő, azaz a szénatomokon lévő hidrogénatomok a molekuláknak ugyanazon az oldalán találhatók. A hidrogénatomok rendelkeznek némi elektromos töltéssel, ezért taszítják egymást, és átfedő lópatkók formájában meggörbítik a szénláncot. Ezek a görbületek adják a molekula alakját, azaz, a „kulcsot”, s ez illik a szervezetünk „precíziós zárjaiba”, amelyek lehetővé teszik, hogy a zsírok kifejtsék speciális biológiai tevékenységüket.

Ezt a lényegi jelentőségű cisz-konfigurációt teszik tönkre a modern feldolgozó eljárások, a hevítés, a hidrogénezés, a fehérítés, a szagtalanítás, stb. Ezekkel az eljárásokkal az egészséges cisz-kötésű konfigurációt változtatják át egészségtelen transz-kötésű konfigurációra. A hidrogénatomokat vegyi úton úgy forgatják el, hogy a zsírsavmolekula szemben fekvő oldalain helyezkedjenek el. Ekkor a molekula kiegyenesedik, és oda lesz az a kulcs alakja, amely sejtjeinkhez kapcsolja, hogy betölthesse a zsírok biológiai funkcióit.

Testünk rendkívül alkalmazkodóképes. Még akkor is kénytelen megpróbálni, hogy a valódi zsírok funkcióit végeztesse a transz-zsírokkal, ha a transz-zsír nem is illik bele a zárba. Ha azonban a transz-zsírok például a sejtmembránba kerülnek, azt áteresztővé teszik, miáltal a sejt anyagcseréje felbomlik és lehetővé válik a mérgező anyagok behatolása a sejt belsejébe.
Ma már a kutatások révén tudjuk, hogy a sejtmembránokba épült transz-zsírok rendellenes sejtműködést okoznak, amely a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések előidézésében fő szerepet játszanak. Ezt a statisztikák is igazolják. Ahogy nő az ilyen transz kötésű zsírsavak élelmiszerként való felhasználása, ugyanolyan arányban növekszenek az említett betegségek is.

Az egészségügy nem vesz tudomást erről a tényről, mert az olajfeldolgozó ipar nyomást gyakorol rá, s hamis kutatási eredményeket publikálnak a médiákban, sőt az oktatásban is!!!!
A lobbisták meggyőzték a politikusokat, hogy a betegségeket okozó hatás elhanyagolható. Az újabb állatkísérletek során azonban már 4,4 %-nyi transz-zsír aránynál is feltűnő sejtrendellenességet tapasztatltak. Magyarországon a margarinok transz-zsírsav tartalma 40-60 % között van!!!! A főző-sütő olajok is 20 % körüli transz-zsírokat tartalmaznak. Az Unilever cég piacra dobott 1 % transz-zsírsav tartalmú margarinokat, de ez a margarin is olyan, mintha valakinek 1 %-os ólom-, vagy higanytartalmú ételt kellene megennie, magyarul méreg!!!!!

Angol kutatások szerint a transz-zsírok közvetlen okozói a betegségeknek. Fiatal egészséges férfiak étrendjében mindössze három héten át szerepeltettek az átlagnál valamivel nagyobb mennyiségben transz-zsírsavakat tartalmazó ételeket és máris megemelkedett a vérükben a koleszterinszint, s ezen belül az úgynevezett rossz koleszterin, az LDL-növekedés ugyanolyan magas volt, mint azoknál, akik ugyanezt pálma- és kókusz zsiradékokat tartalmazó, telített zsírokban gazdag étrenddel érték el. A jelenleg érvényben lévő élelmiszer- törvények és rendeletek nem vesznek tudomást a transz-zsírok betegségokozó hatásairól,, hanem egyenesen elősegítik a betegségek kialakulását. Az EU-ban van már némi változtatási szándék, de még az EU-s normák is betegségokozó hatásúak.

Hogyan lehet felismerni a transz-zsírokat? Hát úgy, hogy ha minél szilárdabb az olaj, annál több benne a transz-zsír. Sajnos nem tüntetik fel az olajok , margarinok címkéin, hogy az adott termék hány % transz-zsírsavat tartalmaz. Még a finomított olajok is 6 % körüli transz-zsírsavat tartalmaznak!!! Egyedül az extraszűz-, szűz-, és hidegen sajtolt olajok transz-zsírsav mentesek!
Az iparilag előállított élelmiszerekben is ráismerhetünk a transz-zsírokra, ha az összetevőiket lajstromozó címkén olyasféle szavak után keresgélünk, mint „hidrogénezett”, vagy „részben hidrogénezett”. Ezeket a kifejezéseket megtalálhatjuk számos kenyérféleségen, pékárun, kekszeken, édességeken, tésztaféléken, csokoládékon, gyorsfagyasztott félkész- és készételeken, a feldolgozott húsféléken, stb. és nagyon sok „reform”élelmiszeren is. Aki egészségesen szeretne élni és táplálkozni, az ne fogyasszon ilyen ételeket. Amikor a hatóságnak, amelynek az volna a dolga, hogy védje élelmiszereinket, feltették a kérdést, hogy miért nem tüntetik fel a felhasználók és fogyasztók számára, hogy az adott termékben mennyi a transz-zsírsav tartalom, az volt a válasz, hogy „Belefáradtunk a rendeletgyártásba.” No comment!

Mit kell tudni még az étkezési zsírokról olajokról, vagy más néven a zsírsavakról? Hát azt, hogy jó legyen a vércsoportunk számára! Ha A-s vércsoportúnak születünk, akkor A-sként is halunk meg, ugyanis a vércsoportja senkinek sem változik meg az élete során, éljen akár 120 évig is. A vércsoportunk arról a vércsoport antigénről kapta a nevét, amelyik a vörösvérsejtjeink felületén megtalálható. A vércsoportok kémiai szerkezetét úgy képzelhetjük el, mintha különböző típusú antennák merednének sejtjeink felületéről a világűr felé. Ezek az antennák hosszú láncjellegűek, amelyekhez 0-s vércsoport esetén egyetlenegy fukóz nevű cukor kapcsolódik. Ezért is nevezték el a”nincs valódi antigén” miatt nullás vércsoportnak. Ezek az antennák képezik a többi vércsoportra jellemző szerkezetek alapjait is. Ezeket vércsoportra jellemző szénhidrát-specifikus alkotó elemeknek is nevezik. Az A-s vércsoportúaknál a fukóz mellé egy N-acetil-galaktóz-amin is kapcsolódik. A B-s vércsoportúaknál a fukóz mellé egy D-galaktóz kapcsolódik, s az AB-s vércsoportúaknál a fukóz mellett ott vannak a B-s és A-s vércsoportra jellemző szénhidrát-sppecifikus alkotó elemek is, tehát ezért kaphatnak az AB-sek a többiektől vért.
A vércsoport szerinti táplálkozás másik meghatározói azok a lektinek, amelyek az élelmiszerekben vannak. Ez egy speciális fehérje-féleség, s többezer fajtája létezik. A vérünk és az általunk elfogyasztott táplálék között kémiai reakció zajlik le. Ez a reakció genetikai örökségünktől függ. Meghökkentő, de tény, hogy manapság a XXI. század elején , az immun- és emésztőrendszerünk még mindig azokat a táplálékokat részesíti előnyben, amelyeket a vércsoport szerinti őseink fogyasztottak. Ha az adott ételben lévő lektin jó az adott vércsoport számra, akkor az javítja még a keringést is. Ha semleges, akkor a keringés az érrendszer állapotától függ. Ha viszont az adott étel lektinje agglutinálja az adott vércsoportra jellemző, vérlemezkéhez kapcsolódó szénhidrát-specifikus alkotó elemeket, akkor az azt jelenti, hogy összeragadnak a vérlemezkék és rontják a keringést. Ha elhiszi valaki a tudományos kísérletek eredményeit (80 éve bizonyított!!), ha nem, az agglutináció akkor is létrejön, ha a vércsoportunk számára nem megfelelő ételeket fogyasztunk!! Az agglutináció végbemegy minden olyan esetben is, amikor a táplálékunkban olyan alapanyagok vannak az ételkombinációkban, amelyek nem jók a vércsoportunk számára. Ez az olajok, zsírok, zsírsavak esetében is megtörténik ha nem jó a vércsoportunknak. Például a napraforgó olaj csak az A-s vércsoport számára fogyasztható, hidegen sajtolt formában. Ha már nem hidegen sajtolt az olaj, akkor már nekik sem jó!! Viszont az összes többi vércsoportúnál agglutinációt idéz elő még a hidegen sajtolt napraforgó olaj is. Azaz eldugaszolja az érrendszert, s ezért van annyi érrendszeri megbetegedés és más megbetegedés is, mivel minden betegség kialakulása a keringéstől függ. Ha egy adott sejtnél, vagy szervnél eldugul a hajszálér, vagy a hajszálerek, akkor az adott sejt, vagy adott szerv nem kap megfelelő mennyiségű vért, a vérrel együtt táplálékot, oxigént, stb, de nincs elszállítva sem a sejtanyagcsere során termelődött salakanyag, vagy sejtanyagcsere végtermék sem. Ezért fontos, hogy ha egészségesen szeretnénk élni akkor a vércsoportunknak megfelelően kell táplálkoznunk. Ha pl. nem jó a vércsoportunknak a pálmazsírsav, akkor nem jó az a „reform”sütemény sem, amelyet pálmaolajjal készítettek, vagy pálmaolajat is tartalmaz zsiradékként!!! Más kérdés, hogy a magas telített-zsír tartalma miatt sem szabadna fogyasztani. Számunka táplálék az üzemanyag, s mi is akkor működünk jól, ha a vércsoportunknak megfelelő üzemanyagot „tankolunk”. Az autó is csak a megfelelő minőségű üzemanyaggal működik hibátlanul!

Ezelőtt 40-50 évvel nem kellett annyira odafigyelni az étkezésünkre, mint manapság. Akkor ugyanis még nem volt olyan nagy a környezetterhelés negatív hatása az immunrendszerünkre, mint manapság. Akkor még volt az immunrendszerünknek tartaléka leküzdeni a táplálékokkal előidézett egészségkárosításokat. Ma már az egyre fokozódó környezetterhelés miatt nincs immuntartaléka a szervezetünknek. Immuntartalékot úgy tudunk képezni, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, és lehetőleg nem fogyasztunk olyan ételeket, amelyek igénybe veszik immunrendszerünket. Vércsoport szerint kell táplálkoznunk és természetes ételeket, természetes alapanyagokat, természetes zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket kell fogyasztanunk, helyes étkezési sorrendben és helyes ételtársítással, úgy, hogy ételeink több, mint 50 %-a nyers, azaz enzim-gazdag étel legyen, továbbá gyomrunkat akkor terheljük meg jobban, amikor az, az aktív fázisában van (délelőtt 7-és 9 óra között, „reggelizz, mint a király”).

Még egy fontos tényező van, amelyet a zsírokkal kapcsolatban mindenkinek ismernie kell. Ez pedig az omega-6, omega-3 és az omega-9 zsírok aránya és fontossága. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírok, az omega-9 pedig az egyszeresen telítetlen zsírsav.
Az olajok, zsírok linolsav tartalma a kiinduló pontja az omega-6 zsírsornak. Mint a biokémiában minden zsírnak, ennek is van leíró száma –cisz18:2 omega-6. Bonyolultnak tűnik, valójában azonban rendkívül egyszerű. A szám mindössze a dudorok és lyukak leírására szolgál- olyanokéra, amilyenek az autónk kulcsán láthatók. Először is cisz-formájúak. A biokémikusok tudják, hogy az emberi szervezetben csak cisz-konfiguráció, azaz cisz-forma működik. Az első szám a 18, azoknak a szénatomoknak a számát jelenti, amelyekből a lánc felépül. A második szám, it a 2, a lánc lyukainak mennyiségét adja meg, azaz a hidrogénatomok üres helyeit. Ezek a lyukak annak a „kulcsnak” a részei, amely illik a szervezetünkben lévő, szakosodott zsírok funkcióinak „zárjaiba”. A harmadik szám ezúttal a 6, a láncon lévő azon szénatomok számára utal, amelyeknél az első üres hely előfordul. Ez a pozíció a kulcs második része.
Az olajok, zsírok alfa-linolénsav tartalma a kiinduló pontja az omega-3 zsírsornak. Ennek a cisz-száma 18:3, omega-3, tehát ezzel kezdődik az omega-3 zsírsor. Ez a legfontosabb zsírsav szervezetünk számára és ebből nagyon keveset juttatunk be a magyaros táplálkozással, de a „modern” táplálkozással sem jut be több!! Szervezetünk az alfa linolénsavat először EPA-vá (eikozapentaénsav), majd DHA-vá (dokozahexaénsav) alakítja. A DHA létfontosságú az egészségünkhöz, hiszen agyunkat nagyrészt ez az anyag alkotja. A DHA-hiány elkerülhetetlenül agyelfajulásokat okoz, s a kutatók szerint szerepet játszik az Alzheimer-kór elterjedésében, a magas öngyilkossági statisztikához is hozzájárul, valamint a depressziósok nagy számát tovább gyarapítja. Mennyire egyszerű lenne megelőzni, vagy meggyógyítani ezeket a magyar népbetegségeket! Az olajok közül a lenolaj, a kenderolaj, a tökmagolaj, a dióbél olaj és a bio szójaolaj tartalmaz elegendő mennyiségűt. A pálma-, a kókusz-, a napraforgó-, az oliva-, a kukorica, a szezámmag stb étkezési olajok, valamint a margarinok semennyi omega-3 zsírsavat sem tartalmaznak!!! Az állati zsiradékok közül is csak a bizonyos hal-olajok (busa, lazac, makréla, szardínia, tőkehal) tartalmazzák.
Az omega-3 zsírsavak a szervezetünkben létfontosságú vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok előállításában is. A vizsgálatok igazolták, hogy a prosztaglandinok képesek arra, hogy halomra pusztítsák a tüdő-, az emlő-, a prosztata- és egyéb ráksejteket. Neves rákkutató intézetek (Journal of the National Cancer Institute) leírják, hogy az omega-3 zsíroknak a rákgyógyászatban „potenciális klinikai hasznuk” van, míg a hőkezelt telített zsírsavak „potenciális előidézői” a különböző daganatoknak.. Hát így állunk a pálma és kókusz zsírokkal és azok telített zsírsavjaival!
Egyedül a kendermag olaj tartalmazza helyes arányban az omega-6, omega-3 és omega-9 zsírokat, ezért jómagam is ebből fogyasztok legtöbbet. A helyes arány: 6 % omega-6 , 52% omega-3, 34 % omega-9 zsírsav, és mindössze 8 % a telített zsírsav.Azt is tudni kell a telített zsírsavakról, hogy ha hidegen sajtolt változatban maradnak, akkor hasznosak, mert cisz-kötésben vannak. Amint hő- vagy más vegyi eljárás éri, ezeket a zsírsavakat, akkor transz-zsírokká válnak. Az lenne a jó, ha nemcsak a kender- ( a lenolaj is megközelíti ezt az arányt), hanem a többi olaj és zsír is ilyen arányban tartalmazná a szervezet számára szükséges zsírsavakat! Az omega-9 zsírsavakból legtöbbet az az extraszűz- és szűz oliva olajok tartalmazzák (72%), de közel ennyi van a boltokban már szerencsére egyre nagyobb számban megjelenő szőlőmag olajokban. Ezeknek a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában van szerepük. Az Endotelon nevű szív- és érrendszeri gyógyszert is szőlőmagból állítják elő A dél-európai országokban azért nem borítja fel a zsírsavak arányát a sok olíva olaj, mert az ott élők elegendő hal-olajokat is fogyasztanak, s így nem borul fel náluk a zsírsavak egyensúlya.

A pálma- és kókuszzsírok tehát semmivel sem jobbak az állati zsíroknál, hiába növényi zsírok. Aki teheti, az iktassa ki az étrendjéből azokat az ételeket, amelyek ilyen zsírokkal, olajokkal készültek, még akkor is ha a gyártók megpróbálják áltudományos ismérvekkel eladni, vagy eladatni. Az egyik szlogenem, hogy „Nem hinni kell, hanem mérni!”. Nos a mérések igazolják ezen trópusi olajok egészségkárosító hatásait.. Ez hát az igazság!

Üdvözlettel:
’Dr. Weixl-Várhegyi-László
életmód- és táplálkozási tanácsadó- és terapeuta
fitoterapeuta, bioenergetikus, mérnök-radiesztéta
természetgyógyász

Mi a helyes nátrium-szint a vérben

A kérdés

Tisztelt László!A 138-as nátrium szintemen szeretnék javítani ,célérték a Donnan egyensúly szerinti 142mmol/l.A 9g NaCl +1ldesztillált víz megoldáson kívül lenne javaslata?Kipróbáltam az 1g/liter arányt,de már attól is állandóan vizelési ingerem van,olyan ,mintha a hímvesszőm végét csípné a vizelet.Egyébként desztillált vizet iszom,de feltételezem,hogy nem elég a sóbevitelem.Ha így van,akkor okozhat ez túlzott vízveszteséget?Ez hány kg-ot jelenthet?Dr.Országh József úrtól azt olvastam,hogy at ivásra szánt víznek legalább 10mg/liter mennyiségben kell ásványokat tartalmaznia,az ozmotikus nyomások törvényei miatt.Ön egyetért ezzel?Ha maradok a NaCl nélküli deszt.víz fogyasztásnál(napi kb.2l),akkor a napi 2 étkezéskor alkalmanként 9-9 gramm Nacl-t kellene sózásra használnom? Gondolkodom ,hogy hogyan lehetne elegendő szerves Na -t magamhoz venni,de még nincs ötletem.Bőrön át(pl.hosszas tengeri fürdőzésnél)lehet pótolni a nátriumot?Helyes módszernél mennyi idő múlva normalizálódhat a szint?Egyebekben az Ön által helyesnek tartott életmódot folytatom illetve tűztem ki célul.Várom válaszait.Köszönettel:Zsolt33

A tanácsadó válasza

Kedves Zsolt!
Önnek valóban alacsony a vérének nátrium ( Na) értéke! 142 mmol/l alatt már tumormarkerek jelennek meg a vérében!!!!!!!!!!!!!!!! Sózzon jobban a www.tisztaso.hu oldalról beszerezhető tiszta sóval. Ez beszerezhető még kisebb tételekben is a www.vitaminstation.hu oldalról is, vagy megvásárolható a Herba Házban.
Ha az ivásra szánt vízben szervetlen ásványi anyagok vannak, akkor azok lerakódást idéznek elő! Tehet a desztvízbe egy csipet sót és akkor máris eleget tesz az ozmotikus nyomás törvényeinek, de ha nem tesz belel semmit és a szájában lévő nyállal ,elegyedik, már akkor is megfelelő lesz az ozmotikus nyomás!
A sóról pedig ez az igazság:(Miklós István írása)
Orvosi biokémia: Donnan egyensúly! (erre még fogok hivatkozni)
Ez írja le, többek között azt is, hogy a vérben 4.5 mmol/l káliumnak kell lenni.
Az emberi szervezet számára létfontosságú anyagok egyensúlyának fenntartásához egy anyagból ugyanannyit kell fogyasztani, mint amennyi természetes úton távozik!
Átlagos embernél, napi 2 liter folyadékfogyasztást és ennek megfelelően 2 liter folyadékürítést vegyünk alapul. (A folyadékürítés nem csak vizelet ürítést jelent, de helyhiány miatt most úgy fogunk számolni mintha a folyadékürítés csak vizeletürítést jelentene. Ha a folyadékvesztést többi módját is részleteznénk az sem módosítana sokat a végeredményen.) A vizelet, mint szűrlet a vérből választódik ki. Ideális esetben ha a szervezetnek nem kell azért dolgoznia, hogy káliumot tartson vissza, vagy felesleges káliumtól szabaduljon meg, akkor a kiválasztott vizeletben ugyanannyi kálium van, mint a vérben, tehát 4.5 mmol/l. Ha ennyi ürül, akkor az egyensúly fenntartásához ugyanannyit kell fogyasztani, tehát 4.5 mmol/l-t. Ez napi 2 liter esetén napi 10 mmol káliumfogyasztást jelent. A kálium relatív atomtömege 39,1. 39,1x10=391 mg! Tehát ideális esetben, napi 2 liter folyadékfogyasztást alapul véve, a napi ideális káliumfogyasztás 391 mg vagyis 0,39 gramm!!!!!!!!!!! Ha kevesebb folyadékot iszol, akkor kevesebb káliumra van szükséged! Jól látható, hogy a betegséggyártók, az egészséges káliumfogyasztáshoz képest 10 - 20 szoros mennyiséget tüntetnek fel egészségesnek és ennyit javasolnak (merő jóindulatból). Mivel igen kis mennyiségekről beszélünk, ezért ahhoz, hogy átérezd ennek a valódi súlyát, képzeld el, a rajtad lévő ruha (egy átlagos, nem túl meleg, de nem is túl hideg napot tekintve) nem kb 1,5 kg, hanem 15 - 30 kg! A különbség óriási!

A betegséggyártók módszere nem csak az, hogy egészségtelen dologra beszélnek rá, mintha az lenne az egészséges, hanem ugyanakkor az egészségesről lebeszélnek, és úgy állítják be mintha az káros lenne.
Ennek megfelelően ennek a hazugságsorozatnak van egy másik része is, mégpedig az, hogy az egyébként egészséges és szükséges konyhasóról pedig lebeszélnek, úgy állítva be, mintha az egészségtelen lenne. A sóról, mindenféle hazugságot terjesztenek, többek között pl azt, hogy megemeli a vérnyomást. Van még egy csavar a dologban, mégpedig az, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható rossz sók tényleg vérnyomás emelkedést okoznak, ezzel is igazolva a betegséggyártókat. AZ EGÉSZSÉGES JÓ SÓ, EGÉSZSÉGES EMBERBEN NEM OKOZ VÉRNYOMÁSNÖVEKEDÉST! Olyanoknál, akik nem egészségesek, (és itt az egészséges embert nem szabad összekeverni a tünetmentessel), náluk okozhat a jó só is átmenetileg vérnyomás növekedést, ezért amikor az ember elkezdi visszapótolni a szervezetébe a hiányzó mennyiségű sót, nagyon óvatosan és csak lassan, fokozatosan szabad ezt megtennie! A só visszapótlása minimum 6 hónapot vesz igénybe, de sokkal inkább 1 - 2 évre van szükség az egyensúly helyreállításához!

Mivel a sóval kapcsolatos hazugságsorozatot csak nagyon lassan és észrevétlenül lehetett bevezetni, és a a köztudatba elültetni, ezért ahhoz, hogy idáig eljussunk legalább 50 - 60 évre volt szükség. Becslésem szerint Magyarországon az 1950 - 1960-as évek körül kezdték lassan fokozatosan elterjeszteni a sóval kapcsolatos hazugságokat. A folyamatot jelentősen felgyorsította, amikor a gengszterváltás után észrevétlenül kicserélték a boltokban az egészséges sókat, mérgezőekre.

Ezeknek a következménye, hogy ma Magyarországon az emberek 90 - 95 % -ának túl alacsony a vér Nátrium tartalma, vagyis nem esznek elegendő mennyiségű JÓ sót. (Mindig felhúzom magam, amikor feljön ez a téma, elmondom az embereknek, hogy nem esznek elegendő mennyiségű jó sót, és sokan kapásból rávágják, hogy ők bizony elég sót esznek.)
Ha meg szeretnéd tudni, hogy elegendő jó sót eszel-e, akkor csak a vérképedet kell megnézni.
Korábban már említettem a Donnan egyensúlyt. Ez azt is leírja, hogy egészséges embernél a vérben 142 mmol/l Nátriumnak kell lenni. Régi orvosi könyvek még leírják, hogyha a vér Nátrium értéke 140 mmol/l alá csökken akkor az már KÓROS és hyponatrémiáról beszélünk. A vérképekben a Nátrium referencia tartománya jelenleg 135-145 mmol/l, ami egy szándékosan eltorzított érték. (Ha előveszed a vérkép eredményeidet több évre visszamenőleg, akkor látni fogod, hogy a referencia tartományokat úgy módosítgatják, mintha csak egy időjárás jelentés volna. Nem csak a Nátrium vonatkozásában.) A Nátrium igazi referencia tartománya valójában 142 - 150 mmol/l. A határok kitolásával elfedték, hogy az emberek tömegesen betegek a rossz sótól! A jelentkező tünetekre meg majd mindenféle gyógyszereket fognak szedni, jelentős hasznot hajtva ezzel a gyógyszeriparnak.

Azt, hogy miért ennyire fontos a nátriumkoncentráció fenntartása megpróbálom röviden elmondani.
Az emberi szervezetet sejtek építik fel. A sejtfalon keresztül történik az anyagcsere, a sejt megszabadul attól, amire már nincs szüksége és felveszi a számára szükséges tápanyagokat. Mindezek a folyamatok folyadékokban történnek. A test nagy része is víz. A folyadékokban van egy olyan jelenség amit úgy hívnak, hogy ozmózis nyomás. Ez olyankor jelentkezik ha egy féligáteresztő hártyával (más néven ozmózis membránnal) elválasztunk olyan folyadékokat amelyekben az oldott anyagok mennyisége különböző. Pl tiszta víz és sós víz között. Ilyenkor a két folyadék igyekszik egyensúlyi állapotot létrehozni és egymással elkeveredni mégpedig oly módom, hogy a hígabbik (ami az oldószer szerepét játssza) igyekszik hogy a töményebb folyadékot felhígítsa. Ilyenkor az ozmózismembrán két oldalán jelentkező nyomáskülönbség rendesen mérhető. Minél nagyobb a két folyadék közötti töménység különbség, annál nagyobb nyomás jelentkezik.
A sejtfal egy féligáteresztő hártya, ami gyakorlatilag ozmózismembránként viselkedik, aminek mindkét oldalán folyadék van. Ahhoz, hogy az anyagcsere zavartalanul és maradéktalanul le tudjon folyni a sejtfal mindkét oldalán (vagyis sejten belül és sejten kívül) azonos nyomásnak kell lenni. Ha a sejten kívül túl SOK a só, akkor az ozmózis nyomás a sejtből kifelé mutat. Ilyenkor a sejt könnyen le tudja adni az anyagcsere termékeit, viszont nehezen tudja felvenni a működéséhez szükséges anyagokat, és a sejt éhezik, valamint folyadék távozik belőle, extrém esetben kiszárad.
Ha a sejten kívül túl KEVÉS a só, akkor az ozmózisnyomás a sejtbe befelé mutat. Ilyenkor sejt könnyen fel tudja venni a szükséges tápanyagokat ugyanakkor nehezen tudja leadni az anyagcsere által termelt salakanyagokat. Ilyenkor a méreganyagok felhalmozódnak, továbbá folyadék áramlik a sejtbe, amitől az deformálódik, megduzzad, extrém esetben szétpukkan.
A fentiek miatt könnyen belátható, hogy az ozmózis nyomás egyensúlyban tartása mennyire rendkívül fontos a szervezet számára!
(Gondolkozzon el azon, hogy napjainkban miért is vannak annyira felhalmozódva az emberek szervezetében a méreganyagok, és miért kap akkora hangsúlyt a méregtelenítés!)
A sejten belül lévő folyadék állandó, nem változik, míg a sejten kívüli tér az étkezésnek és a folyadékfogyasztás mennyiségének és minőségének függvényében változhat.
Mivel a sejten kívüli ozmózisnyomás több mint 90%-át a Nátrium adja, ezért az is belátható, hogy mennyire fontos az elegendő mennyiségű JÓ só fogyasztása.

Ha számszerűen akarjuk megnézni, hogy mennyi jó sót kellene egy embernek naponta fogyasztani, akkor azt ugyanúgy tudjuk kiszámolni, mint a kálium esetében:

Orvosi biokémia: Donnan egyensúly!
Mint már említettem ez leírja, hogy a vérben minimum 142 mmol/l nátriumnak kell lenni.
Az emberi szervezet számára létfontosságú anyagok egyensúlyának fenntartásához egy anyagból ugyanannyit kell fogyasztani, mint amennyit természetes úton távozik! Ezt is mondtam már.
Átlagos embernél, napi 2 liter folyadékfogyasztást és ennek megfelelően 2 liter folyadékürítést vegyünk alapul. A vizelet, mint szűrlet a vérből választódik ki. Ideális esetben ha a szervezetnek nem kell azért dolgoznia, hogy nátriumot tartson vissza, vagy felesleges nátriumtól szabaduljon meg, akkor a kiválasztott vizeletben ugyanannyi nátrium van, mint a vérben, tehát 142 mmol/l. Ha ennyi ürül, akkor az egyensúly fenntartásához ugyanannyit kell fogyasztani, tehát 142 mmol/l-t. Ez napi 2 liter folyadékfogyasztás esetén napi 284 mmol nátriumfogyasztást jelent. A nátrium relatív atomtömege 22,99. 22,99x284=6529,16 mg tiszta nátrium! Míg a káliumnál többnyire csak tiszta káliumról van szó, addig nátrium esetében konyhasóról szoktunk beszélni ami NaCl. A konyhasóban minden egyes Na atomhoz egy Cl atom kapcsolódik. Mivel a mmol mint mértékegység gyakorlatilag az atom darabszámot méri, ezért ha minden Na-hoz 1 Cl kapcsolódik, akkor konyhasó esetén ez szintén napi 284 mmol Clor fogyasztást jelent. A Clor relatív atomtömege 35,45. 35,45x284=10067,8 mg Cl-t jelent. Tömegüket összeadva 6529,16 10067,8 = 16596,96 mg. Tehát napi 2 liter folyadék elfogyasztása esetén ideális esetben NAPI 16,6 GRAMM JÓ KONYHASÓT kellene fogyasztania egy embernek. Ha ezt kiszámolom mennyi egy év alatt, akkor 6059 grammot kapsz, tehát évi 6 kg sót kellene egy embernek elfogyasztani, vagyis egy 3 tagú család esetében havonta 1,5 kg JÓ sónak kellene elfogynia.
Na most gondolkozzon el rajta, hogy eszik-e elég sót!

Amikor kevés sót eszik, akkor ahhoz, hogy a szervezet a sókoncentrációt fenntartsa, felesleges vizet ürít. Valójában ez nem felesleges víz és szükség lenne rá, de nincs más mód a kompenzáláshoz. Ennek következtében a vér besűrűsödik. A besűrűsödött vér pedig megnövekedett trombózis veszélyt jelent. Emiatt van az, hogyha manapság valakinek begipszelik a lábát, akkor mindenféle vizsgálat nélkül, testsúlyhoz igazítva vérhígító (Fraxiparine) injekciót kell kapnia minden nap. 20-30 évvel ezelőtt még érdekes módon nem volt rá szükség. Természetesen azt mondják, hogy ez megelőzés, ami igaz is, ugyanakkor azt már nem mondják el, hogy erre a megelőzésre miért is van szükség, mintha nem tudnák, hogy mi miatt sűrűsödött be az emberek vére! Egy újabb jó üzlet, mert így a Fraxiparine fogyasztás több ezerszeresére növekedett!
További következménye annak ha a szervezet felesleges vizet ürít, az, hogy a bőr jobban ráncosodik, és már lehet is jó pénzért eladni a különböző bőrfeszesítő, és hidratáló krémeket. Egy másik jó üzlet!
(Könyörgöm, hölgyek! Hidratálni, vagyis vizet visszapótolni nem krémekkel kell!!!
Elegendő JÓ só kell enni. Persze csodákat nem kell várni tőle, pláne figyelembe véve, hogy a bőr lesz az utolsó hely ahova a szervezet a sót és a vizet visszapótolja, de ez mindenféleképp lassítja a ráncosodást. )

A napi 16,6 g-os szükséglethez képest a betegséggyártók napi 1 - 2 grammot extrém esetben napi 0,5 gramm sót ajánlanak elfogyasztani, szintén merő jóindulatból.

Ahhoz, hogy átérezd ennek a súlyát is térjünk vissza a ruhás példához, és képzeld el, hogy egy átlagos, nem túl meleg, de nem is túl hideg napon a kb 1,5 kg, ruha helyett csak egy fehérnemű van rajtad...........

A betegséggyártók hazugságainak további zsenialitása, hogy mivel a sótól megszomjazol, ezért ha nem eszel elég sót, nem fogsz inni annyi vizet sem. Sőt, a vizet szinte egyáltalán nem is fogod kívánni, helyette mindenféle löttyöt fogsz inni tovább rontva ezzel a saját anyagcseréd egyensúlyát!
Szintén gondolkozz el rajta, hogy iszol-e elég vizet!
Saját véleményem, hogy minden embernek napi 1,5 - 2 liter TISZTA VIZET kellene meginnia, ezen felül azt és annyit iszol amennyit akarsz, de a napi 1,5 - 2 liter TISZTA VIZET el kellene fogyasztani!
Ha elég jó sót fogsz enni, könnyedén meg fogod inni a napi 1,5 - 2 liter vizet!

Sokat emlegettem a JÓ SÓ fogalmát. Azt, hogy az a só, amit te eszel jó-e, nagyon egyszerű megtudni. Azt, hogy a kálium mérgező mennyiségben kerüljön a szervezetedbe, többek között úgy érik el, hogy a JÓ SÓ -hoz ami NaCl hozzákevernek Kálium-kloridot. A kálium-klorid érzékszervileg nem különböztethető meg a Nátrium-kloridtól. Ugyanúgy néz ki és ugyanolyan sós íze van. Azonban, mivel a kálium-klorid bőr irritatív, ezért semmi mást nem kell tenned, mint a fürdővizedbe beletenni 3 - 5 kg sót abból amit eszel, (100 liter vízhez 3,5 kg-ot, ez ugyanannyi, mint a tengervíz sókoncentrációja), és megfürdeni benne 30-60 percet. Ha JÓ a só, akkor ugyanúgy semmi bajod nem lesz tőle mint a tengervíztől! Ha a só emberi fogyasztásra alkalmatlan, akkor a bőröd ki fog pirosodni (nem lehet összetéveszteni azzal, ha a meleg víztől enyhén kipirosodsz), érzékenyebb bőrfelületeket marni fogja. Nekem a szám szélét kezdte el marni, ott éreztem a legerősebben.

Súlyos figyelmeztető jel arra, hogy rossz sót fogyasztasz az is, hogyha ismeretlen eredetű szívtáji fájdalmaid vannak. Szintén saját tapasztalatom, hogy ez a tünet férfiaknál sokkal többször és intenzívebben jelentkezik, mint nőknél. Nekem aránylag sokszor volt ilyen panaszom, (amit az orvosok kivizsgáltak, és nem tudták az okát megmondani), de a feleségemnek nem volt ilyen panasza, pedig ugyanazt a sót fogyasztottuk. Amióta jó sót eszek, azóta ez a panaszom teljesen megszűnt.
Javaslom, hogy kerüld az étkezések során a szóját és a szójakészítményeket is, (pl: szójás italok, olcsó virsli stb.) rendkívül magas (2000 mg/ 10 dkg) kálium tartalma miatt, vagy sózzad meg jó és tiszta sóval (www.tisztaso.hu). A japánok, kínaiak szóját esznek szójával és még sincs semmi bajuk tőle! Miért? Mert nagyon sós löttyökkel (tamari, s egyéb szójaszószok) ellensúlyozzák a magas kálium tartalmát a szójának. A japánok átlagéletkora 90 év felett van!

Itt megemlítenék egy másik dolgot is. Hirtelen sportoló halálok! Állítólag nem tudják mitől áll le a sportolók szíve hirtelen és váratlanul. Gondolkozzunk egy kicsit. A sportolók nagy része sporttápszereket fogyaszt. Ezek tömény szója készítmények, rendkívül magas kálium tartalommal, alacsony, vagy semmilyen nátrium tartalommal. A sportoló megissza a szójás sporttápszert, majd kimegy a pályára és intenzív fizikai megterhelésnek teszi ki magát. Elkezd erősen izzadni, vizet és Nátriumot veszít, miközben a korábban elfogyasztott sporttápszerből a kálium szívódik fel. A szervezetben a Nátrium szintje csökken, a kálium szintje emelkedik, amikor az eredeti Nátrium-Kálium egyensúly jelentősen felborul, és elér egy kritikus pontot, akkor az ingerületvezetés megáll, és megáll a szív. Ugyanis az ingerületvezetés a Nátrium-Kálium pumpának nevezett módszerrel működik. Amíg a mentősök nem tudják, hogy miért is állt meg a szív, addig egyetlen ilyen sportolót sem fognak tudni megmenteni!
A sportolók esetében kiemelten jelentkezik a kevés JÓ és tiszta só fogyasztásának veszélye!

Amikor sóval kapcsolatos dolgokról hallasz érdemes odafigyelni pár dologra. Amikor nátriumról beszélnek az nem ugyanaz mint a só, mert az nátrium-clorid, kiszámolják neked a szükséges nátriumfogyasztást, majd mindenféle átváltás nélkül úgy beszélnek erről, mintha ez ugyanannyi konyhasót jelentene. Továbbá sokszor úgy beszélnek az elégséges mennyiségről, mintha az ugyanaz lenne mint az egészséges. Az elégséges nem jelent egészségest!! Az infúziók Na értéke 147,2 mmol/l, s ez volna mindenkinél kívánatos, de ez napi 16-20 gramm sónak felel meg. Egyedül a sót nem muszáj szerves formában bevinni, míg a többi ásványi anyagot csak szerves formában szabad.
Bátran sózzon a www.tisztaso.hu-ról beszerezhető, a patikai NaCl-el megegyező tisztaságú sóval. Ezt használják infúziókba is.
Üdvözlettel: 'Dr.W.V.László

Terramagon pulzáló mágneses készülék

A kérdés

Kedves László!Szeretném megkérdezni, hogy a WS Teleshopban reklámozott Terramagon pulzáló mágnesterápiás készüléknek (64.000,- Ft) mennyi a valóságos gyógyhatása, avagy csak nagyon jó üzleti fogás?Előre is köszönöm hiteles válaszát:Szegediné Polyák Ilona Kecskemétről

A tanácsadó válasza

Kedves Ilona!
Jómagam, mint bioenergetikus és mérnök radiesztéta, sokféle pulzáló mágneses készüléket bemértem és használtam is. Nálam legjobban a Terramagon vált be és jómagam és családom is használjuk a legnagyobb megelégedésünkre! Csak ajánlani tudom Önnek is, mert az ára kiváló, ha a többi hasonló készülékhez képest vizsgáljuk meg és azok sem tudnak többet és jobbat. Nyugodtam megvásárolhatja és használhatja, csak be kell tartani az előírásokat, de ez mindenre igaz!
Üdvözlettel: 'Dr.Weixl Várhegyi László

Nyirokkeringés javítása

A kérdés

Kedves László!Szeretném megkérni, hogy javasoljon olyan természetes szert vagy szereket, amelyek a nyirokrendszer keringését-tisztulását elősegítik. Sajnos régóta probléma nálam, hogy "elakad" a nyirokkeringésem, és hihetetlen mennyiségű víz? halmozódik fel a szervezetemben. Próbáltam különböző méregtelenítő és tisztító kúrákat, amik időlegesen megszüntetik vagy javítják a helyzetem, de aztán újra előjön a probléma. Masszázst is próbáltam, ami szintén egy ideig megoldás volt, de sajnos a pénztárcám nem bírja a folyamatos heti több alkalmas masszázsokat. Amúgy 77-es születésű vagyok, o rh pozitív vércsoporttal. Várom válaszát, üdvözlettel Zsanett

A tanácsadó válasza

Kedves Zsanett!
A legjobb nyirokkeringés javító a mozgás!! A mozgás minden gyógyszert pótol, de olyan gyógyszert nem találtak fel, amely a mozgást pótolná!!
Azért halmozódik fel sok víz a szervezetében, mert nem sóz eleget jó sóval és a víz visszatartásával menti meg a megmenthető nátriumot a szervezete! Ha elegendő sót használ a www.tisztaso.hu oldalról, vagy a www.vitaminstation.hu oldalról beszerezhető tiszta NaCl-el, akkor már nem lesz só-visszatartás a szervezetében és kiürül a felesleges víz Önből. Erről nézze meg a ma másnak adott válaszomat és megérti miért javasolom ezt is Önnek!
A tiszta víz ivása is fontos, mert csak ettől lesz tiszta a nyirokfolyadék a szervezetében és akkor lesz tisztulás és nem lesz elakadás, felhalmozódás. Egyik fő nyirokszerv a pajzsmirigyünk és annak működéséhez szerves jódra van szüksége, s az csak algákkal lehet minden nap bevinni. Erre legjobb a Vitamin Station cégtől beszerezhető Alga Complex, amelyből napi legalább 1000 mg-ot kellene szednie étkezés előtt, bő tiszta folyadékkal. A tiszta folyadék az desztvíz, vagy ro.víz, vagy ezekkel készített gyógytea, zöld tea, de ezeket szálas tea formában szabad csak használni, filteresként nem!!!!!
Nagyon jó vízhajtó, ha reggel csinál egy italt, amelyben van 1 liter tiszta víz, kevés tiszta só ( 1 dkg) és egy púpozott teáskanál aszkorbinsav, ebbe még tegyen egy citrom, vagy grape frissen kicsavart levét, vagy feketeribizke szörpöt és ezt másfél decinként a nap során fogyassza el. Ha ilyent iszik, ügyeljen arra, hogy mindíg legyen WC a közelben, mert nagyon sok vizelete lesz ettől az italtól. Egyben sok méreganyagtól is meg fog szabadulni.
Ha tud járjon szaunába, szárazgőzbe, mert azok által is tetemes víztől tud megszabadulni. ha pedig a fent leírtakat komplex módon alkalmazza, még jobb lesz a hatás!
Táplálkozzon a vércsoportja szerint, hogy ne legyen agglutináció Önben, ami szintén sajnos vízvisszatartó hatású!!! Ezekkel kapcsolatban bőven talál leírást a válaszaimban.
Üdvözlettel: 'Dr.Weixl V.László

D-vitamin

A kérdés

Tisztelt Doktor Úr!A D-vitaminról kérdezném: ajánlja a szedését, ha igen, milyen dózisban, mikor, melyiket?Naponta reggel mákot, szezámpelyhet eszem mézzel a csontritkulás ellen, szedem az Ön által ajánlott táplálékkiegészítőket, de ebben a D-vitamin nem volt benne, s most mindenhol erről hallani, ezért kérdem.Üdvözlettel:Ferenc

A tanácsadó válasza

Kedves Ferenc!
Gratulálok az életmódváltáshoz és az egészséges táplálkozáshoz! Ha heti 5-6 tojás fogyaszt meg heti kb. 10 dkg nem homogénezett vajat és eleget napozik, akkor nincs szüksége D-vitaminra, de ha nem akkor igen!
Most kezdi elismerni az orvostudomány, hogy az eddigi D-vitamin mennyiség napi 10-szeresét kellene minden embernek bevinni a szervezetébe, főleg ilyen kevés napsütéses időszakokban. Igaz van, mert a D-vitamin is nagyon fontos a csontritkulás megelőzéséhez, de gyógyításához is.

A D-vitamin számos fontos élettani folyamatban vesz részt. Számos kutatást végeztek a D-vitaminnal kapcsolatban. Ezekből friss a kutatási eredményekből szemezgettünk néhányat.

A szellemi állapotot is befolyásolja nőknél a D-vitamin


A Journals of Gerontology Series című lapban két új tanulmány is megjelent, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a nők szellemi teljesítőképességén koruk előrehaladtával sokat segíthet a D-vitamin. A franciaországi Angers Egyetemi Kórház munkatársai Cedric Annweiler vezetésével megállapították, hogy a D-vitamin bevitellel nagyban csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának esélye, míg ezzel párhuzamosan Yelean Slinin, a minneapolisi Veterán Orvosi Központ munkatársa arra a megfigyelésre jutott, hogy azoknál az idős nőknél, akiknek alacsony a D-vitamin szintje, nagyobb eséllyel indul meg a szellemi hanyatlás.

Csökkenti a fogszúvasodás kockázatát a D-vitamin

A Nutrition Reviews egyik számában megjelenő, több országra kiterjedő vizsgálat szerint gyereknél D-vitamin segítségével 50 százalékkal lehet csökkenteni a fogszuvasodás előfordulását.

Dr. Philippe Hujoel és a Washingtoni Egyetem munkatársai mintegy 24 klinikai vizsgálat eredményét összegezték és megállapították, hogy a D-vitamin mintegy 50 százalékkal csökkenti a fogszuvasodás előfordulását.

A D-vitamin a szervezetbe bevihető külső forrásból (például a csukamájolaj tartalmazza nagy mennyiségben), de a napfény UV-sugarai is serkentik termelődését. Régóta ismert a D-vitamin csontélettanban betöltött szerepe, azonban a fogszuvasodásra gyakorolt hatását idáig nem sikerült tisztázni annak ellenére sem, hogy már az 1950-es évek óta napvilágot látott számos erre irányuló sejtés. Jelen elemzés az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztriában, Új-Zélandban és Svédországban végzett korábbi klinikai vizsgálatok eredményeire terjedt ki. A célcsoport 2-16 éves gyermekek közül került ki, az adatokat iskolákban, egészségügyi intézményekben, fogászati rendelőkben, vagy kórházakban vették fel. A fogszuvasodás igen fontos közegészségügyi kérdésnek számít, épp ezért üdvözlendő minden új eredmény, mely az előfordulás csökkenését célozza.
Összefügg az 1-es típusú cukorbeteggel D-vitamin hiánya

A Kalifornia Egyetem orvosi karának új kutatása összefüggést talált a vér D3-vitamin-szintje és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Hat éven át követtek nyomon közel 2000 embert, és azt a következtetést vonták le, hogy a D3-vitaminnak megelőző szerepe lehet a cukorbajjal kapcsolatban.

“Korábbi kutatások már felvetették a lehetőségét annak, hogy a D-vitamin hiánya és az 1-es típusú cukorbetegség kockázata összefügg egymással, de elsőként mi teszteltük a teóriát a dózis-válasz kapcsolat tekintetében” – jelentette ki Cedric Garland professzor a Családorvostani és Megelőzési Tanszékről.
A kutatók a Védelmi Vérminta Iktató lefagyasztott egységeit használták fel, 1000 későbbi beteg és 1000 egészséges ember vérmintáját olvasztották ki és elemezték. A vérvételek nagyjából egy időpontban történtek. A vérkeringésben túlnyomó többségben levő D-vitamin-forma, a D-25-hidroxivitamin D (25(OH)D) szintjének összehasonlításával megállapították, milyen optimális mennyiség mellett csökken az 1-es típusú diabétesz kockázata. Főként ezen adatok alapján Garland a 25(OH)D ideális szintjét – mellyel felére csökkenthető a betegség esélye – 50 nanogramm/milliliterben állapította meg. A rendelkezésre álló adatok szerint ez a mennyiség nem rejt magában egészségügyi kockázatot.
"Bár bizonyos betegségek befolyásolják a D-vitamin anyagcseréjét, a legtöbb embernek napi 4000 nemzetközi egység D3-vitaminra lenne szüksége” – mondta Garland. Arra bíztatta az érdeklődő betegeket, méressék meg a 25(OH)D szintjüket, mielőtt emelnék D3-vitamin adagjukat. “A kedvező hatás csak a D3-ra érvényes, a többi formára nem. Nem szabad túlzásokba esni sem, az előnyök ugyanis 10 000 NE alatt jelentkeznek.”
Jót tehet a TBC-s betegeknek a napfény-vitamin

A Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain megjelent új kutatás kimutatta, hogy a betegek gyorsabban gyógyultak, ha az antibiotikumok mellé vitamint is szedtek. Mielőtt rutinszerűen kezdenék adagolni, több vizsgálatra is szükség lesz még. A fertőzés évente közel 1,5 millió ember életét követeli, és a szakemberek attól tartanak, egyes megbetegedések kezelhetetlenné válhatnak. A D-vitamin felhasználásával a TBC terápiájában a betegség egyik legkorábbi kezelési módszereihez tértek vissza. Az antibiotikumok felfedezése előtt a tüdőgümőkórosokat kötelező napfürdőre utalták, vagyis helioterápiára, mely fokozta a D-vitamin termelődését. Mikor azonban az antibiotikumok sikeresnek bizonyultak, ez a megoldás eltűnt a gyakorlatból.
London több kórházában kezelt 95 betegnék alkalmazták az antibiotikum-D-vitamin kombinációt, akik majdnem két héttel korábban gyógyultak meg így. Dr. Adrian Martineau, a londoni Queen Mary Egyetem kutatója elmondta: „A vitamin nem válthatja fel az antibiotikumot, de hatékony kiegészítő fegyver válhat belőle. Nagyon ígéretesnek tűnik, de kicsit több bizonyítékra lenne szükségünk.” Több beteggel kell még kísérletezni, megállapítani a legjobb adagolást, illetve azt, hogy melyik formája válhatna leginkább a betegek javára.
A megfigyelések szerint a D-vitamin enyhíti a fertőzés során fellépő gyulladást, mely a szervezet fontos válasza a behatolt kórokozókra. A TBC-s betegség során lebontja a tüdőfal egy részét, hogy több, kórokozó ellen küzdő fehérvérsejt férjen be. Ugyanakkor apró barlangocskák is képződnek a helyükön, ahol a TBC-baktériumok meghúzódhatnak. „Ha ezeket a réseket hamarabb begyógyíthatnánk, akkor rövidebb ideig állna fenn a fertőzés, a tüdő is kevésbé károsodna" - magyarázta Dr. Martineau. Az orvosok szerint akár más tüdőbetegségek esetén is beválhat, mint amilyen a tüdőgyulladás és a szepszis.
Peter Davies professzor, a brit TBC Riadó alapítvány titkára kiválónak nevezte az eredményeket, de azt is hozzátette, hogy a betegség megelőzésében még fontosabb szerepet kaphat. Háromból egy embernél csak kis mennyiségben vannak jelen a baktériumok, tüneteik sincsenek, ez a látens tuberkulózis. Tíz százalékuknál azonban egyszer csak fellángol a betegség. Davies professzor ötlete, hogy D-vitamin kiegészítőkkel megelőzhető lenne a betegség kitörése „masszív áttörést jelentene”.

D-vitaminnal a depresszió ellen

A depressziós nők állapota számottevően javult, miután D-vitamin hiányukat kezelni kezdték – olvasható egy friss tanulmányban.
„Könnyen lehet, hogy a D-vitaminnak eddig még nem bizonyított hangulatjavító hatása van, így hiánya súlyosbíthatja a depressziót” – mondta Dr. Sonal Pathak, az egyesült államokbeli Bayhealth Egészségközpont endokrinológusa. „Ha az összefüggés megerősítést nyer, előrelépéssel számolhatunk a depresszió kezelésében” – tette hozzá.
Az eredmények szerint a páciensek D-vitamin szintje alacsony volt: a normálérték 30 ng/ml feletti, míg 21 ng/ml alatt hiányállapotról beszélünk, s a hölgyeknél csupán 8,9-14,5 ng/ml-t mértek. 12 héten át a betegeknél táplálék-kiegészítő útján pótolták a szervezetükből hiányzó anyagot. A kezelés után 32-38 ng/ml-re növekedett a D-vitamin szintjük, ráadásul a depressziójukat illetően is jelentős javulásról számoltak be a Beck-féle Depressziós Skála alapján.
Korábbi tanulmányok is fölvetették, hogy a D-vitamin pozitív hatással bír a hangulatra, illetve annak zavaraira, de kiterjedtebb és véletlenszerűen összeállított minta alapján folytatott vizsgálatra van szükség az összefüggés bizonyításához – jelentette ki Dr. Pathak.
„Azon depressziósoknál, akiknél fölmerül a D-vitamin hiányának gyanúja, érdemes elvégezni a vérvizsgálatot, hiszen a kezelési mód rendkívül költséghatékony a hagyományos terápiás módszerekhez képest” – vonta le a következtetést az amerikai klinika szakértője.

Csökkenti a halálos prosztatarák kialakulásának kockázatát a D-vitamin

A D-vitamin ugyan nem előzi meg a dűlmirigy daganatának kialakulását, de csökkenti a halálozás kockázatát. Egy új kutatás kimutatta, hogy akiknek a vérében a legmagasabb volt a vitamin szintje, azoknál 57 százalékkal csökkent a halálos esetek száma. Nem találtak azonban összefüggést a betegség megjelenése és a vitamin között.
"A prosztatarák egy nagyon összetett betegség” – mondta el Irene Shui kutató, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának epidemiológusa. Némely daganat gyorsan növekszik és ad áttétet, okoz halált. Más tumorok viszont évekig sem okoznak panaszt, vagy veszélyeztetik az ember életét. Nem ismert egyelőre, hogy pontosan miért is csökkenti a D-vitamin a halálozás esélyét. Talán az lehet, hogy a vitamin speciálisan a daganatsejtek progresszióját befolyásolja, nem pedig a kialakulásukat.
A Journal of the National Cancer Institute hasábjain megjelent kutatás megfigyelés jelleggel zajlott, nem mutatott ki ok-okozati viszonyt a D-vitamin és a halálos prosztatarák megelőzése között. „Elegendő laboratóriumi bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a D-vitaminnak vannak rákellenes összetevői” – jegyezte meg Shui. A kémcsőben tenyésztett daganatsejtek esetében igaz, hogy gátolja a progressziót; az emberekkel kapcsolatban viszont az derült ki, hogy a húgycső körül elhelyezkedő mirigy rákos elfajulásának esélyét nem csökkenti.
A kutatáshoz olyan férfiak adatait gyűjtötték össze, akik 1993 és 1995 között adtak vérmintát egy másik tudományos munkához. Azt az 1260 férfit vizsgálták tovább, akik 2004-ig prosztatarákban megbetegedtek; valamint 1331 olyat, akik hasonló korosztályból származtak, de nem lettek rákosak. A kutatás végére, 2011 márciusára 114 férfi halt bele a betegségbe. Mikor megnézték a leleteket, kiderült, hogy közülük 31 a legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkezők közé tartozott.
Bár a kutatást a későbbiekben még meg kell ismételni, Shui szerint a D-vitaminnak egyébként is sok kedvező hatása lehet az egészségre. „Azok a férfiak, akik úgy vélik, hogy alacsonyabb a D-vitamin szintjük a kelleténél, kérdezzék meg az orvosukat, hogy kell-e kiegészítő készítményeket szedniük” - tanácsolja a szakember.
A vitamint a bőr is előállítja, napfény hatására. Délelőtt 10 és délután 3 óra között heti két alkalommal 30-30 perc a napon már elegendő a szintézishez. A kutatásnak voltak korlátai, például az összes résztvevője az europid rasszba tartozott. „Mivel a D-vitamin hiánya sokkal gyakoribb az afrikai felmenőkkel rendelkezőknél, és náluk a prosztatarák kockázata is magasabb, sokat segítene, ha körükben is végeznének felmérést, hogy kiderüljön, rájuk is érvényes-e, amit megfigyeltünk” – foglalta össze Shui.

Csökkenti az ekcéma és az ételallergiák esélyét a játék a napon

Ha a gyerekek sokat játszanak a napon, csökken a kockázatuk az ekcéma és az ételallergiák kialakulására, állítják a kutatók. Ezzel szemben gyakrabban betegszenek meg azok, akik olyan helyen élnek, ahol kevesebbet süt a nap.
A kutatók ausztrál gyerekek adatainak felhasználásával vizsgálták meg, hogy az ország területén milyen eloszlásban jelenik meg az ételallergia és az ekcéma. Az ország déli részén kétszer annyi beteget találtak, mint északabbra, vagyis összefüggést fedeztek fel a szélességi fok és a mogyoró-, illetve tojásallergia között.
A napfény fontos, mert ennek hatására alakul ki a D-vitamin a bőrben. Ausztrália különösen jó helyszínnek bizonyult a kutatáshoz, mert észak-dél irányban közel 5000 km hosszan terül el, ami nagymértékű változatosságot jelent az éghajlatban, a nappalok hosszában és a napsütés erejében is.
Dr Nick Osborne, aki a kutatást vezette az Európai Környezeti és Egészségügyi Központban (a Plymouthi és Exeteri Egyetemek együttműködése) a következőkre hívta fel a figyelmet: „Ez a vizsgálat is megerősítette az összefüggést a lakóhely illetve az élelmiszerallergiák és ekcéma között. Reméljük, hogy kicsit részletesebben is megnézhetjük a hatásokat, hogy mely tényezők játsszák ebben a vezető szerepet: a hőmérséklet, a fertőző betegségek, a D-vitamin, vagy más. Mint mindig, továbbra is nagyon oda kell figyelni a testet érő napsugárzás mennyiségére, mivel bőrrákot okozhat.”

Stroke-ot okozhat a kevés napfény

Egy új kutatás szerint aki kevés időt tölt a napon, nagyobb eséllyel teszi ki magát a stroke veszélyének. „Nagyon sokat hallunk a napsugárzás káros hatásairól, elsősorban a bőrrák kockázatával kapcsolatban. Pedig a nap nem csak veszélyeket rejt magában, éppúgy lehet barát, mint ellenség” – magyarázta Leslie McClure, az Alabamai Egyetem biostatisztikus munkatársa. Kollegáival közösen elért eredményeit az Amerikai Stroke Szövetség New Orleans-i konferenciáján ismertette.
A szakemberek egy éppen most folyó kutatás adatait vették alapul, amelybe több mint harmincezer, átlagosan 45 éves fekete és fehér bőrű embert vontak be. Ők arra a 16 500 alanyra koncentráltak, akiket 2003 és 2007 között figyeltek meg, és nem volt korábban szívbetegségük vagy stroke-juk. A megfigyelés öt éve alatt 351-en estek át közülük stroke-on. McClure és társai azt figyelték meg, az ezt elszenvedők lakóhelyén mennyi volt az elmúlt 15 évben a napsütéses órák száma. Úgy tapasztalták, hogy a legborúsabb területen élők 1,6 százalékkal nagyobb eséllyel estek át a betegségen. Ezen felül a hideg klímájú területen élés szintén növelte a kockázatot.
„Még nem tudjuk pontosan, hogyan is függ össze a stroke és a napfény. Noha már több elmélet is napvilágot látott, a teljes magyarázat még várat magára” – figyelmeztetett a kutató. Ezzel Dr. Larry B. Goldstein, a durhami Duke Stroke Központ igazgatója is egyet értett, aki szerint még további kutatások szükségesek a témában.
„Nem lepett meg a felfedezés, de fontos, hogy meg is tudjuk magyarázni az összefüggést. Valószínűnek tartom, hogy a kevés napsütés okozta alacsony D-vitaminszint is közrejátszhat a jelenségben, de várjunk még egy kicsit a végleges következtetések levonásával” – vélekedett a szakember.
Forrás: Medipress

Miért érdemes D-vitamint szedni?

mert hatékonyan támogatja a kalcium és foszfor beépülését a csontokba, fogakba,
fontos szerepet játszik a csontozat és fogazat normál szerkezetének kialakításában és megőrzésében,
mert hozzájárul a normál sejtosztódáshoz,
mert részt vesz az immunrendszer megfelelő működésében.
mert részt vesz a megfelelő izomfejlődésben és működésben (elősegíti az izmok összehúzódását, valamint az idegrendszer és az izmok közötti koordinációt)

Milyen tüneteknél gyanakodhatunk arra, hogy a szervezetünk nem jut hozzá elegendő D-vitaminhoz?

gyenge immunrendszer,
csontritkulás, elégtelenné váló csontszerkezet (ásványianyag-tartalom hiány),
könnyen törő, és nehezen gyógyuló csontok,
gyorsan romló fogak,
szív- és érrendszeri panaszok (magas vérnyomás, érelmeszesedés, stroke),
alacsony kalcium- és foszforszint a vérképen,
izomgyengeség, izomtömeg megfogyatkozás,
izomgörcs,
gyermekkorban az angolkór.

A D-vitamin:

támogatja a kalcium és foszfor beépülését a csontokba, fogakba,
fontos szerepet játszik a csontozat és fogazat normál szerkezetének kialakításában és megőrzésében,
hozzájárul a normál sejtosztódáshoz,
részt vesz a megfelelő izomfejlődésben és működésben,
hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.

A D3-vitamin zsírban oldódik, testünk napfény segítségével képes előállítani, de táplálkozás útján is bejuttathatjuk a szervezetbe. Két fő formája van, a D3-kolekalciferol és a növényi eredetű D2-ergokalciferol. A D2-vitamin növényi eredetű ergoszterolból, a D3-vitamin pedig a máj által előállított dehidrokoleszterinből a bőrben, napfény hatására képződik.
D-vitamin források:

máj
tőkehalmáj olaj, csukamájolaj
hering, lazac, makréla, szardínia
tojássárgája
vaj

Mai, városias életformánknak köszönhetően, sok ember alig tartózkodik a természetes napfényen, hiszen akár egész nap is egy irodában, zárt térben tartózkodhat. Ha a városlakók mégis kijutnak az utcára, mivel a légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrükben. A fokozott bőrvédelem, pl. a bőrrák megelőzése miatt is, egyre kevesebbet tartózkodunk a napon, emiatt viszont D-vitamin hiányos állapotba kerülhetünk. Érdemes itt megjegyeznünk, hogy a D-vitamin hiányának nagyobb lehet a kockázata szervezetünkre nézve, mint a mértékletes napozásnak. Átlagos bőrszínű embereknek napi 15-20 percet érdemes a napon tölteni, kreol bőrűeknek pedig valamivel többet, mert a sötétebb bőrűekben kevesebb D-vitamin keletkezik.

A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) is növelik a szervezet D-vitamin szükségletét, ezért a városi, szennyezet környezetben élőknek, és a dohányzóknak is fokozottan oda kellene figyelniük az elegendő mennyiségű D-vitamin fogyasztására.

Vegán táplálkozásúaknak különösen ügyelniük kell a megfelelő D-vitamin bevitelre, hiszen az ő étkezéseik nem tartalmazzák a D-vitaminban gazdag ételeket, viszont a csontoknak, ízületeknek, fogaknak az optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitel.

Egyes kutatások szerint a D-vitamin segíthet csökkenteni a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, így a D-vitamin bizonyos mértékig csökkentheti az emlő-, vastagbél- és prosztata daganatok előfordulásának gyakoriságát, de más daganatos sejtek osztódására és áttéteinek kialakulására is gátló hatása lehet.

A D-vitamin szükséglet Magyarországon:
A magyarországi éghajlaton októbertől áprilisig keveset süt a nap, ezért célszerű a szabad levegőn tartózkodóknak is napi 2000 NE-re (nemzetközi egységre) növelni a D-vitamin bevitelünket. Ezt el lehet érni a Vit.Stat. D3 vitaminjából napi 2x1 szem szedésével, amelyet az étkezés elején kell bevenni. Nyáron, májustól októberig elegendő lehet a napi 1 szem is a D-vitaminból, ha eleget tartózkodunk a napon.

Üdvözlettel: 'Dr.Weixl. V. László